pirmdiena, 2009. gada 31. augusts

Izstāde „Izgudrotājam Dr.habil.sc.ing. profesoram Igoram Kabaškinam – 55”

Latvijas Republikas Patentu valdes Patentu tehniskā bibliotēka rīko izstādi „Izgudrotājam Dr.habil.sc.ing. profesoram Igoram Kabaškinam – 55”. Izstāde būs skatāma Patentu tehniskās bibliotēkas telpās Šķūņu ielā 17 (2.st.) līdz 30.oktobrim.

Profesora Igora Kabaškina galvenie izgudrojumi ir saistīti ar civilās aviācijas aeronavigācijas kontroles un vadības drošības sistēmu automatizāciju. Daļa izgudrojumu ir ieviesti radiosakaru un radiolokācijas automātiskās vadības sistēmu ražošanā sērijveidā, šādas sistēmas arī šobrīd tiek izmantotas lidostās.

Profesora Igora Kabaškina īpašumā ir 67 autorapliecības un 1 ārzemju patents.

Igora Kabaškina profesionālā darbība ir atzinīgi novērtēta. Viņš ir saņēmis nozīmīgus apbalvojumus: Latvijas Zinātņu akadēmijas, valsts akciju sabiedrības “Latvijas gaisa satiksme” un Latvijas Izglītības fonda mērķprogrammas “Izglītībai, zinātnei un kultūrai” balvu un piemiņas medaļu par izcilu veikumu inženierizstrādēs aeronavigācijā, sakaru un radiolokācijas tehnikā (2001.g.), Latvijas Zinātņu akadēmijas, a/s „DATI” un Latvijas Izglītības fonda mērķprogrammas „Izglītībai, zinātnei un kultūrai” balvu un piemiņas medaļu par nozīmīgiem pētījumiem datorzinātnē un informātikā (2002.g.), kā arī citas balvas.


Profesors Igors Kabaškins ir saņēmis arī ārvalstu apbalvojumus. 1998.gadā – American Center for Advancement of Teaching and Learning for Innovative Excellence in Teaching, Learning and Technology balvu.

Igors Kabaškins uzskata, ka izgudrotājs – tas ir novators pēc savas būtības: ar neordināru radošu domāšanu, izturību pret neveiksmēm, kuras vienmēr pavada jaunrades procesu, ar neatlaidību sasniegt mērķi un specifisku “jurista” talantu, kas palīdz juridiski aizsargāt savus izgudrojumus. Izgudrotājs – tas nav tikai nosaukums, tas ir dzīvesveids, kas parādās neatkarīgi no tā, kur un ar ko cilvēks nodarbojas. Tā ir kolosāla bauda – būt pirmajam.

Papildus izstādei Patentu tehniskās bibliotēkas sērijā „Latvijas izgudrotāji” sagatavots arī biobibliogrāfiskais rādītājs "Akadēmiķis Igors Kabaškins".

Informāciju sagatavoja:

Indra Butkāne
LR Patentu valdes
Patentu tehniskās bibliotēkas
Patentu informācijas vecākā speciāliste
Tālrunis: 67226628
e-pasts: Indra.Butkane@patbib.gov.lv
Informācija sagatavota, izmantojot resursu Latvijas izgudrojumi un izgudrotāji

piektdiena, 2009. gada 21. augusts

Lietotāju apmācība darbam ar elektroniskajiem informācijas resursiem

16. septembrī pl. 11 00 Patentu tehniskajā bibliotēkā Šķūņu ielā 17 notiks apmācības bibliotēkas lietotājiem darbā ar elektroniskajiem informācijas resursiem:

* Patentu datu bāzi Espacenet;
* Latvijas bibliotēku elektroniskajiem katalogiem;
* Datu bāzēm EBSCO un ProQuest.

Vairāk par apmācības iespējām > >