piektdiena, 2010. gada 19. februāris

EPO piedāvā dauzdveidīgas mācību iespējas par patentiem

Mūžizglītība ir izglītības process cilvēka dzīves garumā, kas balstās uz mainīgām vajadzībām iegūt zināšanas, prasmes, pieredzi, lai paaugstinātu vai mainītu savu kvalifikāciju atbilstoši darba tirgus prasībām, savām interesēm un vajadzībām. Mūžizglītības mērķis ir garantēt universālu un nepārtrauktu pieeju izglītībai, lai iegūtu un atjaunotu tās iemaņas, kas nepieciešamas pastāvīgai līdzdalībai uz zināšanām balstītā sabiedrībā.

Eiropas Patentu iestāde (European Patent Office - EPO) atbalsta inovatīvo darbību, konkurētspēju un ekonomisko izaugsmi Eiropā, izmantojot efektīvus un kvalitatīvus pakalpojumus. Viens no EPO darbības virzieniem ir nodrošināt apmācības un profesionālās pilnveides iespējas jomās, kas saistītas ar patentiem. Šo uzdevumu realizē EPO struktūrvienība - Eiropas Patentu akadēmija (European Patent Academy).

EPO tīkla vietnes sadaļā Patent information training pieejama informācija par daudzveidīgajām iespējām piedalīties dažādos apmācības pasākumos:
EPO paralēli tradicionālajām apmācību formām piedāvā plašas iespējas mācību vielu apgūt arī e-apmācību veidā. Tā speciāli organizēta mācību vidē, kurā zināšanas un prasmes apgūst, izmantojot virtuālo risinājumu iespējas: e-apmācību kursi veidoti no video, audio, tekstuāliem materiāliem, kā arī no datorekrāna simulācijām.

Apmācību iespējams organizēt katram ērtā laikā viņa ierastajā darba vidē un piemērotā tempā, izmantojot speciāli sagatavotus mācību materiālus un apgūto zināšanu novērtēšanas sistēmas.
Ņemot vērā, ka lielākā daļa e-apmācības kursu ir bezmaksas, šai mācību formai, kas ir finansiāla alternatīva tradicionālajām “dzīvajām” nodarbībām, ir daudz priekšrocību, kuras kļuvušas aktuālas laikā, kad bieži dzirdami tādi jēdzieni kā "efektivitāte" un "optimizācija".

EPO mācību pārvaldības sistēma (learning management system - LMS) ir e-apmācību platforma, kura nodrošina piekļuvi materiāliem par daudzveidīgām ar patentu informāciju saistītām tēmām.
  • Sadaļā "public modules" (kreisā pusē) ir brīvi pieejami bezmaksas mācību moduļi, kuru izmantošai nav nepieciešama reģistrācija. Šo mācību moduļu tēmu loks ir ļoti plašs: Eiropas patentu sistēma, informācijas meklēšana, inovācija un bizness u.c.
Learning Management System of the EPO: User Guide ir lietotāja rokasgrāmata EPO mācību vadības sistēmas izmantošanā - kā lietot EPO sagatavotos e-apmācību moduļus. Iet uz materiālu >>
Patent Information Tour ir īsu interaktīvu e-apmācības 4 moduļu kurss, kas sniedz ieskatu un iepazīstina lietotājus ar patentiem, patentu informāciju un tās izmatošanu. Sākt apmācību >>

VIRTUĀLĀ MĀCĪBU KLASE - mācības tiešsaistē (Live online training (virtual classroom))
EPO piedāvā iespēju piedalīties interaktīvos tiešsaistes mācību bezmaksas kursos reālā laikā: lektors piedāvā mācību kursu saturu, demonstrē informācijas meklēšanas piemērus un sniedz atbildes uz dalībnieku mutiski un rakstiski uzdotajiem jautājumiem. Lai dalībnieks spētu pilnvērtīgi piedalīties šajā mācību formā, datoram jābūt aprīkotam ar austiņām un mikrofonu, jābūt instalētai programmai Webex. Vairāk informācijas >>

Šie pasākumi tiek organizēti iepriekš izziņotos laikos, dalībai šajos pasākumos ir jāreģistrējas. Lai uzzinātu, kad tiek organizēta kāda virtuālā mācību klase, nepieciešams meklēt EPO pasākumu kalendārā un laukā "Medium" izvēlieties veidu "Online training".

Tuvākie pasākumi virtuālajā klasē:
  • 25.02.2010 Monthly online patent information newsflash
  • 17.03.2010 Patent Information Essentials
  • 18.03.2010 EPO Patent Information Products - An overview
  • 19.03.2010 Publication Server
  • 25.03.2010 Monthly online patent information newsflash
  • 07.04.2010 Legal Sources Overview
  • 09.04.2010 EP4weeks GPI
  • 14.04.2010 Patent Families
  • 15.04.2010 ESPACE Bulletin
  • 16.04.2010 Virtual classroom on IPscore 2.2
Citi mācību materiāli:

otrdiena, 2010. gada 16. februāris

Lietotāju apmācība darbam ar elektroniskajiem informācijas resursiem

17. februārī plkst. 11 00 Patentu tehniskajā bibliotēkā Šķūņu ielā 17 notiks apmācības bibliotēkas lietotājiem darbā ar elektroniskajiem informācijas resursiem:
  • Patentu datu bāzi Espacenet;
  • Latvijas bibliotēku elektroniskajiem katalogiem;
  • Datu bāzi EBSCO.
Nākamās apmācības bibliotēkas lietotājiem paredzētas 17. martā.

Vairāk par apmācības iespējām > >

pirmdiena, 2010. gada 15. februāris

No finansējuma atkarīgs Latvijas izgudrojuma liktenis

Latvijas Organiskās sintēzes institūta izgudrojums - jaunā Mildronāta molekula, kas varētu būt līdz 40 reizēm iedarbīgāka nekā pašreizējais izstrādājums - palicis bez finansējuma un var nonākt privāto zāļu ražotāju rokās par daudz mazāku cenu nekā būtu iespējams nopelnīt, pārdodot līdz galam izstrādātu medikamentu, informē Latvijas Radio (LR).
Ja valstij finansējums neatradīsies, tad zāļu izstrādei varētu tikt piesaistīti privātie investori, 15. februāra intervijā Latvijas Radio norādīja Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors un viens no pirmā Mildronāta izgudrotājiem Ivars Kalviņš. Latvijas zāļu lielražotājs Grindeks un citu valstu kompānijas jau paudušas, ka ir ieinteresētas valsts izgudrojuma iegādē.

Lai arī Latvijai jau ir viens sirds un asinsvadu preparāts Mildronāts, kuru medicīnā lieto jau aptuveni 25 gadus, zinātnieki ir radījuši molekulu, lai šīs zāles varētu kļūt iedarbīgākas. Molekulas izstrādātājs un patenta pieteicējs ir Latvijas Organiskās sintēzes institūts. Tās pētniecībā ir ieguldīti nepilni 100 tūkstoši latu, tomēr, lai molekula varētu kļūt par jauno mildronātu, ar lielu eksporta potenciālu, tai nepieciešami 50 miljoni latu. Šādas naudas institūtam un valstij nav, tomēr zinātnieki uzskata, ka ir vērts meklēt kaut dažus miljonus projekta turpināšanai un pārdošanu nedaudz aizkavēt.

«Nelaime ir tā, ka jo agrākā stadijā jūs pārdodat savu izgudrojumu, jo zemāki ir ienākumi. Mēs varētu šo produktu izstrādāt tālāk līdz lielākai gatavības pakāpei un tad pie katra ieguldītā lata jārēķina, ka ieguvums ir vismaz desmitkārtīgs,» Latvijas Radio sacīja Ivars Kalviņš. Viņš piebilst, ka viņam svarīgāk būtu jauno molekulu attīstīt pēc iespējas ātrāk, nevis pārdot pēc iespējas dārgāk.

Meklējot izeju no naudas grūtībām un projekta iestrēgšanas, Organiskās sintēzes institūts gaida Eiropas Savienības fondu līdzekļus, kā arī ir sācis sarunas ar potenciālajiem jaunā Mildronāta pircējiem. Starp tiem ir kompānijas no Bulgārijas un Šveices, arī investīciju fondi un vietējais zāļu ražotājs Grindeks, kas ražo Mildronāta sākotnējo versiju.


«Grindeks» valdes priekšsēdētājs Jānis Romanovskis Latvijas Radio atzīst, ka ir ieinteresēts jaunajā molekulā un būtu tajā gatavs investēt. «Tie [50 miljoni] jau nav jāiegulda reizē. Taču, ja sāksim šo ideju pārbaudīt un secināsim, ka tā ir veiksmīga un attīstās, tad varam meklēt partnerus, kuri katrā nākošā stadijā ir gatavi pieslēgties. Jo tu tālāk izdari pats saviem spēkiem, jo dārgāka ir tā daļa ko tu vari pārdot, vai iesaistīt kādu citu,» saka Romanovskis. Konkrētu investīciju apjomu, ko uzņēmums būtu gatavs projektā ieguldīt, Romanovskis nenosauc, taču norāda, ka investējot pretī gribētu iegūt vismaz daļu molekulas īpašuma tiesības.

Investīciju kompānijas PriBalt Capital vadošais partneris R.Svelpe saka, ka uzņēmēji ar valsti biznesu kopā veido retos gadījumos. Līdz ar to daļējas privātas investīcijas jaunajā mildronāta attīstībā nevarētu būt perspektīvas. Valstij patlaban būtu jānovērtē savas iespējas un, ja naudas nav, tad labāk patentu pārdot. Pārdot gan vajadzētu ar īpašiem veiksmes nosacījumiem, piemēram, ja molekulas patents kļūst par zālēm, tad izstrādātāji par katru pārdoto vienību varētu saņemt konkrētu naudas summu. R.Svelpe: "Būtiski, lai nebūtu piesaistīst tikai pie veiksmes, jo komersantam var arī neveikties. Tāpēc ir jābūt sākotnējai maksai. Ja maksa ir piesaistīta pie veiksmes, tad, jo labāk komersantam veicas, jo vairāk ieņemam mēs. Un otrādi - ja mēs to turam kā sveci zem pūra un nevienam nedodam, tad tas nekad nekļūs par nekādu "Nokia" un nekādus ieņēmumus neradīs".

Izglītības un zinātnes ministrijas Zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju departamenta direktore Irina Arhipova iesaka, gaidot Eiropas finansējumu, izvērtēt institūta darbības prioritātes. Ja starp tām ir arī jaunā mildronāta preparāta izstrāde, tad kaut no samazinātā finansējuma būtu jāturpina darbs pie tā. Kamēr jaunā formula vēl ir sākuma stadijā, to pārdot par mazu naudu nevajadzētu, uzskata I.Arhipova.

Vienlaikus
Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve norāda, ka šis izgudrojums ir veikts jar valsts finansējuma līdzekļiem, un jaunā mildronāta molekula ir valsts īpašums. Nesakārtotā likumdošana šādus valsts patentus arī patlaban neļauj pārdot un attīstīt ar privātiem investoriem. I.Arhipova norāda, ka pašreiz tiek strādāts pie grozījumiem Zinātniskās darbības likumā (patreiz atrodas Saeimā 3. lasījumā), kurā tiks atrunāta procedūra, kādā valsts zinātniskie institūti varētu izmantot intelektuālo īpašumu, kas iegūts par valsts finansējumu.
Meldonijs (Mildronāts-«Grindeks») ir katrā organisma šūnā sastopamas vielas - gamma butirobetaīna - struktūranalogs.
Šī līdzekļa darbības pamatā ir pozitīva ietekme uz organisma enerģētisko vielmaiņu, kā arī viegla centrālās nervu sistēmas aktivācija.

Mildronāts slodzes laikā atjauno skābekļa piegādes un patēriņa procesu līdzsvaru šūnās, aktivizē tos vielmaiņas procesus, kas enerģijas ražošanai prasa mazāku skābekļa patēriņu. Parasti paaugstinātas slodzes apstākļos organismā ātri iestājas spēku izsīkums, bet Mildronāta lietošanas rezultātā organisms pierod izturēt slodzi, ekonomiski izmantot skābekli un ātri atjaunot enerģētiskās rezerves, lai sagatavotos jaunām slodzēm. Mildronāts, uzņemoties gamma butirobetaīna funkcijas, spēj paātrināt nervu impulsu pārnesi organismā, līdz ar to ātrākas kļūst arī visas atbildes reakcijas, uzlabojas organisma vispārējā vielmaiņa. Tāpēc, lietojot Mildronātu, jūtams tonizējošs efekts - uzlabojas atmiņa, paātrinās domāšana, pieaug kustību veiklība, palielinās organisma pretošanās spējas nelabvēlīgiem apstākļiem.

Zāles Mildronāts lieto šādos gadījumos:
- pazeminātas darbaspējas, fiziska un psihoemocionāla pārslodze;
- atveseļošanās periodā pēc cerebrovaskulāriem traucējumiem, galvas traumām un encefalīta.
Citi raksti:

otrdiena, 2010. gada 9. februāris

Eiropas Izgudrotāja godalga

Kopš 2006.gada Eiropas Patentu iestāde (EPO) un Eiropas Komisijas Uzņēmējdarbības un rūpniecības ģenerāldirektorāts godina izgudrotājus, kuri devuši nozīmīgu ieguldījumu Eiropas ekonomikas un tehnoloģiju attīstībā.

Apbalvojums ʺEiropas Izgudrotāja godalgaʺ (European Inventor Award) tiek piešķirts kā cieņas apliecinājums izciliem izgudrotājiem četrās kategorijās:
  • rūpniecība;
  • mazie un vidējie uzņēmumi / pētniecība;
  • izgudrotāji, kas nav Eiropas iedzīvotāji;
  • par mūža ieguldījumu.
Šogad apbalvojums tiks pasniegts jau piekto reizi.

Arī Jūs varat pieteikties Eiropas Izgudrotāja godalgai, ja Jums tika piešķirts Eiropas patents, šī patenta darbības termiņš nav beidzies un tas netiek apstrīdēts. Pieteikumus 2011. gada godalgai sāks pieņemt 2010. gada 1. jūnijā. Vairāk >>

Starptautiskā žūrija, kuru veido ne tikai zinātnieki, pētnieki un žurnālisti, bet arī uzņēmēji un investori, izvirzīs trīs izgudrotājus katrā no četrām augstāk pieminētām kategorijām.

Vērtējot pretendentus, neatkarīgā žūrija ņems vērā sekojošus kritērijus:
  • izgudrojuma atjautības pakāpe;
  • izgudrojuma praktiskais pielietojums;
  • izgudrojuma komerciālie panākumi;
  • izgudrojuma ieguldījums ekonomikā un sabiedrībā;
  • ieguldījums dzīves kvalitātes uzlabošanā vai vides aizsardzībā.
Eiropas Izgudrotāja godalgas laureāti saņems balvu, kurai ir buras forma. Viens no pasaules vecākajiem izgudrojumiem - bura - simbolizē dinamismu: vienkāršu tehnisku ideju, kas ļauj pakļaut dabas spēku, lai sniegtu cilvēkam iespēju ceļot pasaules okeānos jau tūkstošiem gadu.

Eiropas Izgudrotāja godalga 2010 laureātiem visās kategorijās tiks pasniegta š.g. 28.aprīlī Madridē (Spānija). Godalgas pasniegšanas ceremonijā tiek aicināti piedalīties visi godalgas kandidāti.

otrdiena, 2010. gada 2. februāris

Ziemas prieki

Ziema Latvijā ir uzņēmusi īstus apgriezienus, un sniega kupenas laukos, mežos, māju pagalmos un pilsētu ielās sāk līdzināties Ziemeļpola klajumiem.

Līdzi rūpēm sniegs nes arī neskaitāmus ziemas priekus. Viens no tiem - pikošanās. Šķiet, daudzi pasaules izgudrotāji ir bijuši īsti pikošanās fani, un ne vienu vien prātu ir nodarbinājis jautājums, kā šo izklaidi padarīt vēl aizraujošāku. Vai tas izgudrotājiem ir izdevies?

Eiropas patentu iestādes (European Patent Office - EPO) patentu datubāzē esp@cenet ir atrodami daudzi patenti, kuros atklātas idejas par uzlabojumiem sniega piku un bumbu veidošanā.
Lūk, tikai dažas idejas:
















































Izskatās, ka pikošanās dažkārt var arī nebūt pavisam vienkārša nodarbošanās...


Šis memuāra ieraksts tapis, iedvesmojoties no ļoti līdzīga ieraksta Steve van Dulken blogā par patentiem un intelektuālo īpašumu - The Patent Search Blog. Steve van Dulken strādā par informācijas ekspertu Britu bibliotēkā. The Patent Search Blog ir lielisks informācijas avots par jaunumiem izgudrojumu, preču zīmju un dizainparaugu aizsardzībā, intelektuālā īpašuma izmantošanas iespējām uzņēmējdarbībā un tiešsaistē brīvi pieejamām datubāzēm.