trešdiena, 2010. gada 24. marts

Sagatavots PTB 2009. gada publiskais darba pārskats

LR Patentu valdes departaments Patentu tehniskā bibliotēka savā publiskajā darba pārskatā par 2009. gadu sniedz ieskatu bibliotēkas darbībā un veiktajās aktivitātēs informatīvās vides pilnveidošanā rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzības jomā.

Pārskata periodam Patentu tehniskā bibliotēka bija izvirzījusi šādus uzdevumus:
  • Sniegt informācijas pakalpojumus rūpnieciskā īpašuma aizsardzības jomā, nodrošināt lasītājiem krājumā esošās informācijas publisku pieejamību un attīstīt pakalpojumus e – vidē;
  • Veidot, uzturēt un saglabāt Latvijas Nacionālā bibliotēku krājuma sastāvdaļu – valsts patentu dokumentācijas krājumu un tehniskās informācijas krājumu;
  • Apkopot informāciju, veidot informācijas resursus un informācijas izguves sistēmu;
  • Izglītot bibliotēkas lasītājus informācijas resursu izmantošanā;
  • Informēt un izglītot sabiedrību par rūpnieciskā īpašuma aizsardzības objektiem un aktualitātēm šajā jomā.
Pārskata periodā bibliotēkas elektroniskajam katalogam pievienoti 2163 ieraksti (kopējais ierakstu skaits 4316), nozīmīgs ierakstu skaits pievienots arī datubāzēs „Latvijas rūpniecības vēsture” un “Rūpnieciskā un intelektuālā īpašuma aizsardzība Latvijā”.

Bibliotēka turpināja veidot bibliogrāfiskos līdzekļus par Latvijas zinātniekiem un izgudrotājiem:

- sērijā „Latvijas izgudrotāji”:
- sastādīts bibliogrāfiskais rādītājs par Latvijas rūpniecības vēsturi:
Bibliotēkas darbinieki organizēja virkni pasākumu sabiedrības izpratnes veidošanai par rūpnieciskā īpašuma jomu:
  • Pasaules Intelektuālā īpašuma dienas ietvaros rīkoja atvērto durvju dienu un sadarbībā ar Latvijas Izgudrotāju biedrību un LR Patentu valdi organizēja divus Patentzinību seminārus. Semināru dalībniekiem tika nolasīts ziņojums Patentu meklējumi brīvpieejas datubāzē esp@cenet;
  • organizēja Eiropas Patentu iestādes (EPO) un LR Patentu valdes kopīgo semināru "Eiropas patentu sistēmas nodevu reforma un finansējuma nodrošinājums";
  • tika izveidotas 5 tematiskās izstādes par Latvijas zinātniekiem un izgudrotājiem, kuri 2009. gadā atzīmēja nozīmīgas dzīves jubilejas;
  • 2009. gadā Bibliotēkā turpinājās ikmēneša lietotāju apmācības: „Datubāzes esp@cenet izmantošana”; „Datubāzes EBSCO izmantošana”; „Datubāzes ProQuest izmantošana”; „Latvijas elektronisko katalogu izmantošana” (tika apmācīti 936 lasītāji).
Lai nodrošinātu mūsdienu informācijas vajadzībām atbilstošus jaunus pakalpojumus e-vidē, tika meklētas jaunas iespējas sniegt informāciju virtuālajā vidē - izveidots miniblogs http://twitter.com/Patbib un turpināts darbs pie PTB Virtuālā uzziņu dienesta.

Sakarā ar Patentu tehniskās bibliotēkas 60. gadskārtu, 4 darbinieki saņēma Tieslietu ministrijas apbalvojumus un 25 darbinieki Patentu valdes atzinības rakstus un pateicības.



otrdiena, 2010. gada 23. marts

Alus brūžu vēstures pētnieka Andra Raņķevica lekcija par Latvijas alus darītavu vēsturi

Ja Jums patīk alus, interesē alus atribūti,
alus ražošanas vēsture Latvijā,
sirsnīgi aicinām

š.g. 31. martā plkst.17:00 Patentu tehniskās bibliotēkas Ovālajā zālē (Šķūņu ielā 17, Rīgā)

uz alus brūžu vēstures pētnieka
Andra Raņķevica lekciju
par Latvijas alus darītavu vēsturi


Lekcija ir saistīta ar bibliotēkā organizēto izstādi „Cēsu alus darītavai 420”, ar kuru varat iepazīties līdz š.g. aprīļa beigām.

Lūgums izplatīt šo ziņu tālāk interesentu un savu kolēģu vidū.

P.S. Lūdzam paziņot par iespējamo dalību, jo lekcija notiks skaistā, bet nelielā zālē.

Evita Lande
LR Patentu valde
Patentu tehniskā bibliotēka
Uzziņu un informācijas nodaļas vecākā speciāliste
Tālr.: 67226628
evita.lande@patbib.gov.lv

otrdiena, 2010. gada 16. marts

Patentu tehniskajā bibliotēkā Cēsu alus vēstures ekspozīcija


Šī gada martā un aprīlī LR Patentu valdes Patentu tehniskajā bibliotēkā aplūkojama Cēsu alus vēstures ekspozīcija.

2008. gadā AS „Cēsu alus” Cēsu Jaunajā pilī iekārtoja pirmo alus izstādi Latvijā. Izstāde „Cēsu alus vēsture un ieguldījums Cēsu pilsētas attīstībā” vēsta par uzņēmuma vairāk kā 400 gadus ilgo vēsturi, attīstību un sasniegumiem. Nu daļa ekspozīcijas vērojama arī Rīgā – Patentu valdes Patentu tehniskās bibliotēkas telpās, Šķūņu ielā 17.

Izstādē sniegtā informācija rosina apmeklētājus iepazīt Latvijas otrās lielākās alus darītavas vēsturi un sekot līdzi tam, kā vairāk kā 400 gadus ilgajā Cēsu alus vēsturē ir mainījušās gan alus iepakojuma tendences, gan etiķešu dizains. Izstāde tapusi ar alus brūžu vēstures pētnieka A.Raņķevica palīdzību, „TRIA ROBIT” un „Cēsu alus” darītavas dalību.

Viens no Patentu tehniskās bibliotēkas uzdevumiem ir veicināt sabiedrībā izpratni par rūpnieciskā īpašuma aizsardzības jautājumu nozīmību. AS „Cēsu alus” jubilejas izstādes daļa lieliski ilustrē preču zīmju lomu uzņēmuma izstrādājumu atpazīstamības vairošanā.

Bibliotēka interesentiem piedāvā informāciju par LR pieteiktajām un reģistrētajām preču zīmēm, kā arī par starptautiski un Kopienā reģistrētajām preču zīmēm. Savukārt bibliotēkas veidotajā datubāzē „Latvijas rūpniecības vēsture” iespējams iegūt ziņas par Latvijas uzņēmumiem veltītajām publikācijām presē.
Bibliotēka gaida apmeklētājus savās lasītavās un izstādē katru darba dienu no plkst. 10.00 līdz 18.00, trešdienās līdz plkst. 19.00. Izstāde bibliotēkā būs aplūkojama līdz 22. aprīlim.

Informācijai:
Akciju sabiedrība Cēsu alus ir otra lielākā alus darītava Latvijā un visvecākā alus darītava Ziemeļeiropas reģionā. 98% balsstiesīgo akciju pieder somu koncernam OLVI Oуj. Kopš 2001. gada uzņēmuma attīstībā investēti 25 miljoni latu, no tiem 7 miljoni 2008. gadā – ražošanas kompleksa paplašināšanā un skārdeņu pildīšanas līnijas uzstādīšanā. AS Cēsu alus produktu portfelī ir plaši pārstāvētas astoņas dzērienu kategorijas: alus, alkoholiskie kokteiļi, sidri, enerģijas dzērieni, near water (bagātināts ūden
s), sulas, sulu dzērieni, bezalkoholiskie dzērieni.
Papildus informācija:
Agita Baltbārde
AS „Cēsu alus” Sabiedrisko attiecību vadītāja
agita@cesualus.lv
Tālr. 67511390; 29133073

Patentu tehniskā bibliotēka
Patentu informācijas lasītava
patent@patbib.gov.lv
Tālr. 67226628

pirmdiena, 2010. gada 15. marts

Lietotāju apmācība darbam ar elektroniskajiem informācijas resursiem

17. martā plkst. 11 00 Patentu tehniskajā bibliotēkā Šķūņu ielā 17 notiks apmācības bibliotēkas lietotājiem darbā ar elektroniskajiem informācijas resursiem:

* Patentu datu bāzi Esp@cenet;
* Latvijas bibliotēku elektroniskajiem katalogiem;
* Datu bāzi EBSCO.

Nākamās apmācības bibliotēkas lietotājiem paredzētas 14. aprīlī.

Aicinām pieteikties arī individuālajām mācībām datu bāžu izmantošanā Jums izdevīgā laikā, iepriekš vienojoties ar lektoru. Konsultācijas par elektronisko resursu izmantošanu varat saņemt arī pa tālruni vai pa e-pastu:

piektdiena, 2010. gada 5. marts

Izstrādāti ceļveži intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzībai mēbeļu, apavu, ādas izstrādājumu, tekstilizstrādājumu un apģērbu ražotājiem

Lai palīdzētu maziem un vidējiem un uzņēmumiem aizsargāt savu intelektuālo īpašumu, piemēram, izgudrojumus, preču zīmes un dizainparaugus, ES finansētā projekta “IPeuropAware – IP Awareness and Enforcement: Modular Based Actions for SMEs” ietvaros ir izstrādāti ceļveži „Intelektuālais īpašums kā mazo un vidēju uzņēmumu biznesa instruments” (Intellectual Property, A business tool for SMEs).

Ceļveži paredzēti ražotājiem tajās nozarēs, kuras visvairāk pakļautas ražoto izstrādājumu viltojumu riskam, t.i., tekstilizstrādājumi un apģērbs, mēbeles, ādas izstrādājumi un apavi.

Intellectual Property, A business tool for SMEs:

Šajos četros starptautiski atzītos IP nozaru ceļvežos vienkārši izprotamā valodā skaidrots par intelektuālā īpašuma tiesību nozīmi mazo un vidējo uzņēmumu darbā, intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības veidiem, instrumentiem un to izmantošanu, kā arī sniegta informācija par negodīgas konkurences riskiem.

Papildus sniegta informācija par intelektuālā īpašuma aizsardzības nosacījumiem, normatīvajiem aktiem, kārtību, izmaksām un iespējamo rīcību intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu gadījumos virknē valstu (Bulgātrija, Čehijas Republika, Francija, Vācija, Grieķija, Ungārija, Itālija, Lietuva, Polijāa Portugāle, Rumānija, Spānija, Ķīna, Indija, Krievija, Amerikas Savienotajās valstis, Apvienotā Karaliste).

Ceļveži pieejami innovaccess tīkla vietnē elektroniski pdf formātā angļu, kā arī spāņu, čehu un vācu valodās.


Vairāk informācijas >>


otrdiena, 2010. gada 2. marts

Par Eiropas Patentu iestādes prezidentu iecelts Benuā Batistelli

Š.g. 1.martā Minhenē (Vācija) ar Eiropas Patentu organizācijas Administratīvās padomes lēmumu tika iecelts nākamais Eiropas Patentu iestādes (European Patent Office - EPO) prezidents Benuā Batistelli (Benoît Battistelli).

Ar Eiropas Patentu Konvencijas (European Patent Convention (EPC)) parakstīšanu 1973.gadā tika izveidota Eiropas Patentu organizācija (European Patent Organisation), kas ir administratīvi un finansiāli neatkarīga starpvaldību institūcija, kura nodibina visām dalībvalstīm kopēju tiesību sistēmu.

Administratīvā padome, ko veido Eiropas Patentu organizācijas dalībvalstu pārstāvji, ir organizācijas likumdošanas orgāns. Padome ir atbildīga par EPO darbības uzraudzību un vadību, budžeta apstiprināšanu, augstākā līmeņa vadītāju iecelšanu amatā, EPO prezidenta ievēlēšanu.

Pašlaik Eiropas Patentu organizācijā ir 36 dalībvalstis: 27 Eiropas Savienības dalībvalstis, Horvātija, bijusī Dienvidslāvijas Republika
Maķedonija, Islande, Lihtenšteina, Monako, Norvēģija, Sanmarīno, Šveice un Turcija. Latvija par EPO dalībvalsti kļuva 2005. gada 1. jūlijā.

Atbilstoši Eiropas Patentu konvencijai (EPK 1973), lai ievēlētu jaunu EPO prezidentu ir nepieciešams trīs ceturtdaļu piedalījušos un balsojošo dalībvalstu balsu vairākums.

Ar pilnvaru laiku uz pieciem gadiem EPO prezidenta amatā Benuā Batistelli stāsies š.g. 1.jūlijā. Pašlaik Benuā Batistelli ir Francijas Nacionālā rūpnieciskā īpašuma institūta ģenerāldirektors.

Vairāk informācijas EPO tīkla vietnē >>