ceturtdiena, 2010. gada 17. jūnijs

Aicinājums piedalīties EPO seminārā par patentu strīdu pārvaldību

Eiropas Patentu iestādes (European Patent Office (EPO)) Patentu akadēmija (Patent Academy) aicina piedalīties seminārā par patentu strīdu pārvaldību (Managing patent disputes, OW04-2010).

Seminārs notiks Ļubļinā (Slovēnija) no 2010. gada 30. augusta līdz 1. septembrim. Seminārs tiek organizēts, Eiropas Patentu akadēmijai sadarbojoties ar Slovēnijas Intelektuālā īpašuma iestādi un Licensing Executives Society (LES).

Seminārs sniegt iespēju dalībniekiem gūt izpratni par patentu konfliktu situāciju, kādas varētu rasties MVU, pārvaldību. Patentu profesionāļi un pieredzējuši nozares praktiķi sniegs ieskatu patentu novērtēšanas metodēs un patentu konfliktu pārvaldīšanas labās prakses piemēros. Praktiskā darba grupās dalībnieki pasniedzēju uzraudzībā analizēs un risinās praktiskus patentu strīdu piemērus. Dalībniekiem tiek dota iespēja piedalīties arī tikai semināra pirmajā dienā, kurā paredzēts apgūt ievadu patentu pārvaldībā, pastiprinātu uzmanību vēršot uz patentu novērtēšanu - gan liela, gan maza uzņēmuma patentu vērtības un komerciālās nozīmības izpratni.

Otrajā un trešajā semināra dienā mācību saturs tiks koncentrēts uz konfliktu pārvaldību, patentu izmantošanas un aizsardzības stratēģijām. Īpaša uzmanība tiks pievērsta licencēšanai kā konstruktīvam paņēmienam patentu strīdu risināšanā.

Semināra tēmas:

Patentu novērtēšana:
  • ievads patentu pārvaldībā MVU;
  • kāpēc un kad MVU būtu jānovērtē savu patentu vērtība;
  • patentu novērtēšanas metodes;
  • patentu novērtēšanas labās prakses piemēri, ņemot vērā uzņēmuma biznesa stratēģiju (uzskaite, pārdošana, pirkšana, licencēšana, investoru piesaistīšana);
  • lielo uzņēmumu prakse (nozīmīgo patentu un liela patentu portfeļa novērtēšana).
Konflikta situācijas:
  • izvairīšanās no konfliktiem (sākotnējā meklēšana, patentspēja, P&R, darbības brīvības analīze);
  • rīcība konflikta situācijā un patentu pārkāpumu gadījumā (pierādījumu ievākšana, pārkāpumu un iebildumu izskatīšana, alternatīvās strīdu risināšanas metodes).
Licencēšanas stratēģijas:
  • patentu licencēšanas prakse (tehnoloģiju pārnese, licencēšanas sarunas, vienošanās);
  • jaunākās tendences.
Paredzams, ka pēc semināra apmeklēšanas seminārā dalībnieki iegūst izpratni par patentu pārvaldības un novērtēšanas metodēm, kā arī spēj sniegt palīdzību MVU patentu strīdu risināšanā un risku novērtēšanā. Tie arī izprot licencēšanas priekšrocības, gan lai izvairītos no patentu strīda, gan arī lai risinātu patentu konfliktu. Dalībnieki saņems daudzpusīgus izdales materiālus gan papīra, gan elektroniskā formā.

Seminārs paredzēts MVU vadītājiem un konsultantiem, patentu profesionāļiem un patentu iestāžu darbiniekiem. Semināra apmeklētājiem būtu nepieciešamas iepriekšējas zināšanas patentu pārvaldībā. Tā kā seminārs norisināsies angļu valodā, tad dalībniekiem būtu vēlamas labas mutvārdu un rakstiskās angļu valodas prasmes.

Reģistrācijas maksa par dalību seminārā ir 350 EUR par visa semināra apmeklējumu (3 dienu seminārs no 30.08.2010.-01.09.2010.) vai 150 EUR par dalību tikai pirmajā semināra dienā 30.08.2010.

Reģistrācija semināram līdz 15. jūlijam tiešsaistē >>

pirmdiena, 2010. gada 14. jūnijs

Lietotāju apmācība darbam ar elektroniskajiem informācijas resursiem

Trešdien, 16. jūnijā plkst. 11 00 Patentu tehniskajā bibliotēkā Šķūņu ielā 17 notiks apmācības bibliotēkas lietotājiem darbā ar elektroniskajiem informācijas resursiem:

  • Patentu datu bāzi Esp@cenet;
  • Latvijas bibliotēku elektroniskajiem katalogiem;
  • Datu bāzi EBSCO.
Aicinām pieteikties arī individuālajām mācībām datu bāžu izmantošanā Jums izdevīgā laikā, iepriekš vienojoties ar lektoru. Konsultācijas par elektronisko resursu izmantošanu varat saņemt arī pa tālruni vai pa e-pastu:

Vairāk par apmācības iespējām > >


ceturtdiena, 2010. gada 10. jūnijs

EPO Eiropas patentu un patentu pieteikumu statistika par 2009.gadu

Katru gadu Eiropas patentu iestāde (European Patent Office - EPO) apkopo statistiku par Eiropas patentu pieteikumu skaitu, kā arī piešķirto Eiropas patentu skaitu gan tehnikas nozaru, gan izcelsmes valstu griezumā.

Statistika tiek gatavota, pamatojoties uz EPO monitoringa datubāzes EPASYS datiem. Statistikas pārskatā iekļauta gan informācija par Euro-direct, gan Euro PTC patentu pieteikumiem, kas iegājuši reģionālajā fāzē.

Statistiskā informācija tabulās un grafikos sniedz ieskatu gan par 2009. gadā iesniegtajiem Eiropas patentu pieteikumiem un piešķirtajiem patentiem, gan arī par tendencēm laika periodā no 2000. līdz 2009. gadam.
Tabulā European patent applications filed in 2009 per technical field and origin sniegta informācija par 2009. gadā iesniegtajiem Eiropas patentu pieteikumiem tehnikas nozaru un pieteicēja rezidences valstu griezumā.

Dati liecina, ka gandrīz pusi no 2009. gadā iesniegtajiem 134 542 pieteikumiem ir iesnieguši uzņēmumi, kuri ir izvietoti Eiropas Patentu konvencijas (European Patent Convention - EPC) dalībvalstīs, 25 % pieteikumi iesniegti no ASV uzņēmumiem.

Tāpat dati liecina, ka 2009. gadā no Latvijas iesniegti 49 patentu pieteikumi, no kuriem lielākā daļa - 39 patentu pieteikumi attiecas uz organiskās ķīmijas nozari.

Grafikā European patent applications filed in 2009 per technical field and region sniegtā informācija sniedz ieskatu par patentu pieteikumu sadalījumu 14 tehnikas nozarēs, kas EPO tiek izmantotas klasifikācijas vajadzībām. Sadalījumu 4 valstu reģionos veido 36 EPC dalībvalstis (2009. gada beigās), Japāna, ASV un citas valstis. Grafikā redzams, kādās tehnikas nozarēs specializējas katrs minētais reģions.

Tabulā European patent applications 2000 - 2009 per country of residence un grafikā Residence of applicants sniegtā informācija sniedz ieskatu par EPO iesniegto patentu pieteikumu skaitu pieteicēja rezidences valsts griezumā (patentu pieteikumā pirmā minētā pieteicēja rezidences valsts).

Dati liecina, ka 10 gadu laikā EPO iesniegto patentu pieteikumu skaits ir ievērojami pieaudzis.
Tabulas rādītāji atklāj, ka īt īpaši pēdējo divi gadu laikā strauji ir pieaudzis arī patentu pieteikumu skaits no Latvijas: 2007.g. - 18; 2008.g. -42; 2009.g. - 49 patentu pieteikumi).

Tabula: European patents granted 2000 - 2009 per country of residence
Grafiks: Residence of applicants


Tabulā Patents granted in 2009 per technical field and origin
sniegts 2009. gadā piešķirto Eiropas patentu sadalījums, pamatojoties uz patentu pieteicēja dzīvesvietas valsti un tehnikas nozari, kurā ir klasificēts patents. Apmēram 25% no piešķirtajiem patentiem ir klasificēti apstrādes tehnoloģijās (Handling & Processing) un Transportlīdzekļi un vispārējās tehnoloģijas (Vehicles & General Technology).

Apmēram tāds pats patentu skaits ir piešķirts Vācijas un ASV patentu pieteicējiem (22%). Kopumā pieteicēji no Vācijas, ASV un Japānas ir saņēmuši 61% no visiem 2009. gadā piešķirtajiem patentiem.

Tabulā redzams ka patentu pieteicējiem no Latvijas 2009. gadā ir piešķirti 2 patenti: civilajā mašīnbūvē un termodinamikā, kā arī rūpnieciskās ķīmijas nozarē.
2009. gadā EPO ir saņēmusi 134 542 patentu pieteikumus no vairāk kā 35 000 dažādiem komerciāliem uzņēmumiem, sabiedriskajām institūcijām, universitātēm, pētniecības centriem un individuāliem izgudrotājiem. Tabulā apkopota informācija par 2009. gada 100 aktīvākajiem pieteicējiem, kuri kopā veido apmēram trešo daļu no visiem patentu pieteikumiem.

Pirmo vietu topā ar 2556 patentu pieteikumiem ieņem PHILIPS, tam pirmajā desmitniekā seko SIEMENS, BASF, SAMSUNG, ROBERT BOSCH, LG CORP, PANASONIC, QUALCOMM, TOYOTA un SONY.

Informācija no: http://www.epo.org/about-us/office/statistics.html