pirmdiena, 2011. gada 30. maijs

Iespēja piedalīties Eiropas Patentu akadēmijas mācību kursos

Eiropas Patentu akadēmija (European Patent Academy) aicina piedalīties interesentus mācību semināros:

Patent valuation according to IFRS
(2011. gada 19. - 20. septembris, Ļubļana, Slovēnija )

Šī semināra mērķis ir sniegt zināšanas par patentu vērtību kā uzņēmuma aktīvu daļu atbilstoši starptautisko finanšu atskaišu standartu nosacījumiem.

Mācību kursā aplūkotie temati:

  • IFRS - Starptautiskie finanšu atskaišu standarti (International Financial Reporting Standards)
  • Patenti un grāmatvedības uzskaite
  • Finanšu noteikumi
  • Vadlīnijas patentu novērtēšanai
Dalības maksa 200 EUR.
Reģistrācija līdz 15.07.2011.
Vairāk informācijas par semināru >>

Managing patent conflicts
(2011. gada 31. augusts - 2. septembris, Prāga, Čehijas Republika)

Šis triju dienu mācību seminārs ir paredzēts, lai veidotu izpratni par to, kā pārvaldīt patentu konfliktus, kas varētu rasties mazos un vidējos uzņēmumos. Ar metodēm un labāko praksi dalībniekus iepazīstinās patentu jomas profesionāļi un pieredzējuši praktiķi no rūpniecības sfēras. Praktiskajās grupu nodarbībās dalībniekiem būs iespēja pasniedzēju uzraudzībā risināt patentu konfliktu situācijas. Semināra dalībniekiem papīra un elektroniskā formā tiks izsniegti semināra materiāli (dokumentācija, vadlīnijas, rīki un veidnes).

Seminārā aplūkotie temati:
  • Ievads par patentu pārvaldību MVU
  • Patentu novērtēšana
  • Patentu strīdu novēršana
  • Patentu strīdu pārvaldība
  • Tiesvedība un alternatīvie strīdu risinājumi
  • Konflikta situācijas
  • Licencēšanas stratēģijas
Dalības maksa 350 EUR.
Reģistrācija līdz 15.07.2011.
Vairāk informācijas par semināru >>

otrdiena, 2011. gada 24. maijs

Patentu valde Nordea Rīgas maratonā

Patentu valdes skrējēju komanda 22. maijā piedalījās Nordea Rīgas maratonā 5 un 42 km distancēs.

pirmdiena, 2011. gada 16. maijs

Profesionāls patentpilnvarotā padoms Patentu tehniskajā bibliotēkā

Ja Jums ir nepieciešams profesionāls padoms:
  • kā un kur aizsargāt savu ideju;
  • kā noslēgt licences līgumu;
  • licencēt vai pārdot īpašumtiesības u.tml.,
20 minūšu bezmaksas konsultāciju Jums sniegs profesionāls patentpilnvarotais (persona, kas savā komercdarbībā specializējusies rūpnieciskā īpašuma jomā, sniedz padomus un konsultācijas tajā).

Konsultācijas notiks 2011.gada 1. jūnijā no plkst. 9.30 līdz 11.00 Latvijas Republikas Patentu valdes Patentu tehniskajā bibliotēkā, Šķūņu ielā 17, Rīgā.

Aicinām Jūs pieteikties pa tālruni 67220126, 67226628 vai rakstot uz e-pastu evita.lande@patbib.gov.lv līdz 30. maijam. Vietu skaits ir ierobežots.

Konsultāciju dalībniekiem tiks lūgts aizpildīt pakalpojuma kvalitātes novērtēšanas anketu.

Papildus informācija:


Lietotāju apmācība darbam ar elektroniskajiem informācijas resursiem

Trešdien, 18. maijā plkst. 11 00 Patentu tehniskajā bibliotēkā Šķūņu ielā 17 notiks apmācības bibliotēkas lietotājiem darbā ar elektroniskajiem informācijas resursiem:

  • Latvijas bibliotēku elektroniskajiem katalogiem;
  • Datu bāzi EBSCO.

Aicinām pieteikties arī individuālajām mācībām datubāzu izmantošanā Jums izdevīgā laikā, iepriekš vienojoties ar lektoru. Konsultācijas par elektronisko resursu izmantošanu varat saņemt arī pa tālruni vai pa e-pastu:

Mācību materiāli:
Patentu informācijas meklēšanas iespējas, resursi, pakalpojumi


piektdiena, 2011. gada 6. maijs

Rīgas Balzama zīmola izveides, aizsardzības un tā reklāmas vēstures ekspozīcija Patentu tehniskajā bibliotēkā

No šī gada maija līdz jūlija beigām LR Patentu valdes Patentu tehniskajā bibliotēkā aplūkojama Rīgas Balzama zīmola izveides, aizsardzības un tā reklāmas vēstures ekspozīcija.
„Rīgas Balzams” ir plaši pazīstams un slavens zīmols ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām un jau sen kalpo kā Latvijas vizītkarte. Izstādē sniegtā informācija ļaus apmeklētājiem iepazīties ar „Rīgas Balzama” zīmola vēsturisko tapšanas un tā attīstības gaitu.

Izstāde tapusi, izmantojot Andra Raņķevica pētījumus un kolekcijas eksponātus.

11. maijā plkst. 16.00 Patentu tehniskās bibliotēkas Ovālajā zālē (Šķūņu ielā 17, Rīgā) notiks pētnieka Andra Raņķevica lekcija par zīmola „Rīgas Balzams” vēsturi.
Izstādē atspoguļotā „Rīgas Balzama” zīmola tapšanas dramatiskā vēsture lieliski ilustrē preču zīmes un tās reklāmas lomu izstrādājumu atpazīstamības vairošanā.

Patentu tehniskā bibliotēka interesentiem piedāvā informāciju par Latvijā reģistrētajām, kā arī par starptautiski un Kopienā reģistrētajām preču zīmēm. Savukārt bibliotēkas veidotajā datubāzē „Latvijas rūpniecības vēsture” iespējams iegūt ziņas par Latvijas uzņēmumiem veltītajām publikācijām presē.

Bibliotēka gaida apmeklētājus savās lasītavās un izstādē katru darba dienu no plkst. 10.00 līdz 18.00, piektdienās no plkst.9.00 līdz plkst. 17.00. Izstāde bibliotēkā būs aplūkojama līdz 29.jūlijam.

ceturtdiena, 2011. gada 5. maijs

PTB jaunieguvumi marta - aprīļa mēnešos

  • Ar citiem bibliotēkas jaunieguvumiem iespējams iepazīties šeit >>
  • Patentu tehniskā bibliotēkas elektroniskais katalogs pieejams šeit >>


otrdiena, 2011. gada 3. maijs

Papildini un pārbaudi savas zināšanas par intelektuālā īpašuma aizsardzību!

Pasaules Intelektuālā Īpašuma Organizācija (World Intellectual Property Organization - WIPO) ir Apvienoto Nāciju Organizācijas specializēta aģentūra, kuras viens no galvenajiem uzdevumiem ir intelektuālā īpašuma aizsardzības veicināšana visās pasaules valstīs.

WIPO Akadēmija piedāvā apmācību, profesionālās kvalifikācijas pilnveides iespējas un pētniecību intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā (gan rūpnieciskā īpašuma, gan autortiesību un blakustiesību jomā).

WIPO Akadēmija divas reizes gadā sadarbības politikas ietvaros izpratnes par intelektuālo īpašumu veicināšanai pasaulē piedāvā tālmācības kursu „General Course on Intellectual Property” (DL-101).

Kursa mērķis ir sniegt dalībniekiem pamatzināšanas par svarīgākajiem intelektuālā īpašuma jautājumiem. Tajā netiek aplūkoti intelektuālā īpašuma jautājumi nacionālā līmenī.

Kurss ir paredzēts jebkuram, kuram ir interese iegūt vispārēju, bet pietiekami detalizētu priekšstatu par intelektuālo īpašumu un nozīmīgākajiem starptautiskajiem tiesību aktiem, kuri nodrošina to aizsardzību.


Lai piedalītos kursā, īpašas iepriekšējas zināšanas intelektuālā īpašuma aizsardzībā nav nepieciešamas. Kurss ir paredzēts plašai mērķauditorijai: valsts pārvaldes darbiniekiem, uzņēmējiem, izdevniecību, raidorganizāciju darbiniekiem, tieslietu, uzņēmējdarbības, ķīmijas, inženierzinātņu un žurnālistikas studentiem, kā arī visiem tiem, kuri vēlas iegūt pamatzināšanas par intelektuālo īpašumu.

Kurss tiek apgūts, izmantojot internetu, un tā saturs iedalīts 12 moduļos:
1. Ievads par kursu
2. Ievads intelektuālā īpašuma jautājumos
3. Autortiesības
4. Blakustiesības
5. Preču zīmes
6. Ģeogrāfiskās norādes
7. Dizainparaugi
8. Patenti
9. WIPO Līgumi
10. Negodīga konkurence
11. Jaunu augu sugu aizsardzība
12. Kopsavilkums un pārskats par intelektuālā īpašuma jautājumiem

Šo mācību kursu paredzēts apgūt 50 stundās 6 nedēļu laikā. Dalība kursā ir bezmaksas. Pabeidzot kursu, tiek kārtots beigu eksāmens. Par sekmīga eksāmena nokārtošanu dalībnieks saņem WIPO sertifikātu.

Parasti kurss tiek piedāvāts divas reizes gadā vairākās valodās: arābu, ķīniešu, angļu, franču, portugāļu, krievu un spāņu valodā.

Tuvākais kurss noritēs no 16. jūnija līdz 26. jūlijam.
Beigu eksāmenu var nokārtot tiešsaistē laikā no 29. līdz 30. jūlijam.
Reģistrēties kursam iespējams no 23. maija līdz 10. jūnijam.

Tehniskās prasības
dalībai tiešsaistes apmācības kursā:

  • Dators ar interneta pieslēgumu
  • Interneta pārlūks Internet Explorer 5 vai augstāks
  • Skaņu karte un austiņas vai skaļruņi
  • Programma Real Player
  • Adobe Acrobat Reader

Reģistrētajiem dalībniekiem kursa darbības laikā ir autorizēta pieeja kursa materiāliem tiešsaistē (teksts un audiomateriāli). Materiāli pieejami arī PDF formātā, tos var lejupielādēt un apgūt neatkarīgi no pieslēguma internetam. Laiks 50 stundas kursa apguvei ir rekomendējošs - tāds laiks parasti ir nepieciešams, lai apgūtu kursa saturu, bet katrs dalībnieks satura apguvi var plānots pats.

Kursa laikā jautājumu un neskaidrību gadījumā iespējams kontaktēties ar kursu administratoru un lūgt konsultācijas vai padziļinātu skaidrojumu.

Katra moduļa beigās tiek sniegts pašpārbaudes tests apgūtās vielas atkārtošanai. Šo testu rezultāti neietekmē beigu eksāmena rezultātu, bet, tā kā atsevišķo moduļu pašpārbaudes sistēmas saturs un forma ir ļoti līdzīgs beigu eksāmenam, ir ieteicams tos aizpildīt, lai eksāmenam labāk sagatavotos.

Gala eksāmena nokārtošanai pietiek ar to materiālu apguvi, kas ievietoti katrā mācību modulī. Padziļinātām studijām papildus tiek sniegts arī ieteicamās literatūras saraksts.

Kursa noslēguma eksāmens arī tiek kārtots tiešsaistē un tas sastāv no 35 jautājumiem. Jautājumiem ir dotas vairākas atbildes, no kurām ir jāizvēlas pareizā. Dalībniekam nav jāveic rakstiski darbi ne kursa laikā, ne arī eksāmenā. Eksāmena laikā drīkst izmantot visus kursa materiālus.

Gala eksāmenu var nokārtot sev vēlamā laikā vienā no eksāmeniem paredzētām dienām. Eksāmena kārtošanai tiek dotas 2 stundas laika, parasti tam nepieciešama apmēram stunda.
Ja eksāmenu neizdodas nokārtot, kursam var pieteikties atkārtoti.

Tiem kursa dalībniekiem, kuri gala eksāmenā iegūst vairāk kā 50% pareizu atbilžu, WIPO desmit nedēļu laikā pēc kursa pabeigšanas pa pastu atsūta sertifikātu par kursa apgūšanu.

pirmdiena, 2011. gada 2. maijs

Atskats uz Pasaules Intelektuālā īpašuma dienai veltīto semināru RTU

Katru gadu 26.aprīlī Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (World Intellectual Property Organization - WIPO) 184 dalībvalstīs atzīmē Pasaules Intelektuālā īpašuma dienu.

28. aprīlī Pasaules Intelektuālā īpašuma dienas ietvaros Patentu valde sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centru un RTU doktorantūras skolu rīkoja semināru "Patentēšanas procedūras un prakse".


Seminārā Patentu valdes vadošā eksperte Eiropas patentu jautājumos Māra Rozenblate un Intelektuālā īpašuma aģentūras "FORAL" patentpilnvarotais Jevgeņijs Fortūna stāstīja par starptautisko patentēšanas procedūru un tās izmaksām. Patentu valdes Patentu tehniskās bibliotēkas vecākās speciālistes Inese Klišāne un Evita Lande aplūkoja patentu kā vērtīgas informācijas avotu un iepazīstināja ar patentu informācijas meklēšanas iespējām. A/S "Sidrabe" patentu menedžeris Vitālijs Verigins un Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta vadošais pētnieks Dr.habil.chem. Uldis Stirna stāstīja par patentu ieviešanu uzņēmumā.

Semināru apmeklēja 82 interesenti, tai skaitā Tieslietu ministrijas, tehnoloģiju pārneses un inovācijas centru pārstāvji, uzņēmēji, augstskolu akadēmiskais personāls, RTU doktorantūras skolas pārstāvji, maģistri u.c.