ceturtdiena, 2011. gada 30. jūnijs

PTB jaunieguvumi maija - jūnija mēnešos

Jaunieguvumu saraksts maija - jūnija mēnešos.

Ar citiem bibliotēkas jaunieguvumiem iespējams iepazīties šeit >>

Patentu tehniskā bibliotēkas elektroniskais katalogs pieejams šeit >>

otrdiena, 2011. gada 28. jūnijs

Ziņojums par ekoinovāciju ieviešanu Eiropas Savienībā

Ekoinovācijas ir jaunu zinātnisko, tehnisko, sociālo vai citu ideju ieviešana vides tehnoloģiju jomā, kā arī izstrādņu un tehnoloģiju īstenošana tirgū pieprasītā un konkurētspējīgā produktā vai pakalpojumā, kas uzlabo vides kvalitāti, t.i., jebkāda veida jauninājums jeb inovācija (jauns produkts, pakalpojums, process, vadīšanas metode), kas veicina efektīvāku resursu izmantošanu vai vides aizsardzību. Ekoinovāciju veicināšanas mērķis ir sekmēt tādu tehnoloģiju, produktu un pakalpojumu izstrādi un ieviešanu, kuru izmantošanas rezultātā tiek samazināta mūsu ietekme uz vidi, kā arī atbalstīti videi draudzīgi patēriņa un ražošanas veidi.

Eco-Innovation Observatory (EIO) ir Eiropas Komisijas Vides ģenerāldirektorāta finansēta iniciatīva, kuras mērķis ir sniegt uzņēmumiem un inovāciju pakalpojumu sniedzējiem, kā arī politikas veidotājiem integrētu informāciju par ekoinovācijām.

EIO ir sagatavojusi pirmo ziņojums „The Eco-Innovation Challenge; Pathways to a resource efficient Europe” Ziņojumā tiek skaidrots ekoinovācijas jēdziens un tajā iekļauta Eiropas valstu darbības analīze šajā jomā.

Ekoinovācijas jau pašlaik tiek ieviestas Eiropas Savienības valstīs, sektoros un tirgos, taču joprojām nepietiekamā apjomā. Tādēļ EIO mērķis ir uzskatāmi parādīt esošos risinājumus, kā arī neizmatoto, bieži vien pat neapzināto ekoinovāciju potenciālu jaunajiem risinājumiem. Šajā kontekstā ziņojums sniedz atbildes uz šādiem jautājumiem:
  • Kādas ir pašreizējās ekoinovācijas attīstības tendences?
  • Kāda ir ES valstu labākā prakse?
  • Kādi ir ekoinovāciju veicinošie un bremzējošie nosacījumi dažādās valstīs, sektoros un uzņēmumos?
  • Kādas ir efektīvākas ekoinovāciju veicināšanas politikas pieejas?
Līdzās citiem ziņojumā aplūkotajiem indikatoriem tiek ņemts vērā arī ekopatentu skaits (piemēram, piesārņojuma mazināšana, atkritumu pārvaldība, enerģijas efektīva izmantošana u.c.) katrā dalībvalstī.
Pamatojoties uz analizētajiem datiem,
manāmi izdalās līdervalstis, kuru darbības rādītāji ir augstāki nekā vidēji ES. Šīs līdervalstis ir Austrija, Nīderlande, Dānija, Vācija, Zviedrija un Somija. Pārējo ziņojumā aplūkoto valstu darbības rādītāji ir manāmi zemāki.

Kā veicinošie faktori ekoinovāciju ieviešanā Latvijā tika minēti labāko piemēru atspoguļojums plašsaziņas līdzekļos un pieejamais gan valsts, gan ES fondu līdzekļu finansējums. Kā ieviešanu bremzējošie faktori ir minēti uzņēmējdarbības vājā attīstība un privātā biznesa sektora zemā iesaiste ekoinovāciju ieviešanā, salīdzinoši vāja pētniecības un attīstības darbība, ekoinovāciju politikas neesamība valstī, kā arī ekonomiskās krīzes izraisīts finansējuma samazinājums inovācijām.

pirmdiena, 2011. gada 13. jūnijs

Lietotāju apmācība darbam ar elektroniskajiem informācijas resursiem

Trešdien, 15. jūnijs plkst. 11 00 Patentu tehniskajā bibliotēkā Šķūņu ielā 17 notiks apmācības bibliotēkas lietotājiem darbā ar elektroniskajiem informācijas resursiem:

  • Latvijas bibliotēku elektroniskajiem katalogiem;
  • Datu bāzi EBSCO.

Aicinām pieteikties arī individuālajām mācībām datubāzu izmantošanā Jums izdevīgā laikā, iepriekš vienojoties ar lektoru. Konsultācijas par elektronisko resursu izmantošanu varat saņemt arī pa tālruni vai pa e-pastu:

Mācību materiāli:
Patentu informācijas meklēšanas iespējas, resursi, pakalpojumi


piektdiena, 2011. gada 3. jūnijs

Atskats uz PATLIB 2011 konferenci

PATLIB ir patentu informācijas centru tīkls, kas aptver visu Eiropu. Tā dibināšanā 1995. gadā piedalījās Eiropas Patentu organizācija (EPO) un 19 dalībvalstu nacionālās patentu iestādes. Šobrīd tīklā ir vairāk nekā 320 patentu bibliotēku un informācijas centru, t.sk. arī Latvijas Patentu tehniskā bibliotēka.

PATLIB centrālais notikums ir ikgadējā konference. PATLIB 2011 konference šogad norisinājās no 23.maija līdz 25.maijam Hāgā (Nīderlande) un LR Patentu valdi tajā pārstāvēja direktora vietniece Patentu tehniskās bibliotēkas jautājumos, departamenta „Patentu tehniskā bibliotēka” direktore Agnese Buholte un Uzziņu un informācijas nodaļas vadītāja Dace Buša.


Galvenās PATLIB 2011 konferences tēmas bija:
1) Intelektuālā īpašuma rīki (no programmatūras līdz apmācību kursiem)
2) Intelektuālā īpašuma jautājumi
3) Patentu procedūra.

Paralēli konferences plenārsēdēm tika organizētas speciālas apmācību nodarbības un darba sesijas, kā arī organizētu apmeklējumu laikā bija iespējams ielūkoties EPO Hāgas biroja darbā.

Konferencē notika arī pilotprojekta „PATLIB centru pārorientācija” dalībnieku plakātu prezentācija. Plakātu sesijas laikā konferences dalībnieki varēja iepazīties ar 17 Patentu informācijas centru, t.sk. Latvijas Patentu tehniskās bibliotēkas plakātā ievietoto informāciju par sniegtajiem un plānotajiem pakalpojumiem, lietotāju atsauksmēm, veiksmīgākajiem un pieprasītākajiem pakalpojumiem u.c.

Vēl par PATLIB tīklu >>


trešdiena, 2011. gada 1. jūnijs

EPO statistika par iesniegtajiem patentu pieteikumiem un piešķirtajiem patentiem

Katru gadu Eiropas patentu iestāde (European Patent Office- EPO) apkopo un nodod atklātībā statistiku par:
  • Eiropas patentu pieteikumu skaitu dažādās tehnikas nozarēs un iedalījumu pēc pieteicēja mītnes valsts;
  • piešķirto Eiropas patentu skaitu dažādās tehnikas nozarēs un iedalījumu pēc pieteicēja mītnes valsts;
  • aktīvākajiem uzņēmumiem - patentu pieteikumu iesniedzējiem.
Jau iepriekš tika ziņots, ka EPO 2010. gadā saņēmusi rekordlielu patentu pieteikumu skaitu. EPO ir apkopojusi rezultātus un piedāvā detalizētu statistiku par 2010. gadā iesniegtajiem patentu pieteikumiem un piešķirtajiem patentiem. Šī statistika tiek sagatavota, izmantojot EPO monitoringa datubāzi EPASYS. Tajā ietverti dati gan par tiešajiem Eiropas patentu pieteikumiem, gan par Eiropas – PCT pieteikumiem, kas nonākuši nacionālajās fāzēs. Statistikas datu apkopjumu iespējams lejupielādēt kā Excel datnes.

2010. gadā EPO saņēmusi 235 000 Eiropas patentu pieteikumus, kas ir par 11% vairāk kā 2009. gadā un tas ir augstākais pieteikumu skaits iestādes 34 gadu pastāvēšanas vēsturē. Kā liecina dati, līdz 2007. gadam patentu pieteikumu skaita pieaugums bija vienmērīgs, 2008. gadā pieaugums kļuva mazāks, bet 2009. gadā bija novērojams pat patentu pieteikumu skaita samazinājums.

Kopējais Eiropas patentu pieteikumu skaits

Attēls: Tiešo Eiropas patentu pieteikumu (EPC) un Starptautisko pieteikumu (PCT) skaits 5 gadu laikā

EPO iesniegtie Eiropas patentu pieteikumi

Aplūkojot tikai tiešos Eiropas patentu pieteikumus, iezīmējas līdzīga tendence. Pēc kritiena 2009. gadā iestāde pagājušā gadā saņēmusi 150 960 tiešos pieteikumus (pieaugums par 12 %, salīdzinot ar 2009. gadu).

Attēls: 2010. gadā iesniegtie tiešie Eiropas patentu pieteikumi un staptautiskie pieteikumi, kas uzsākuši Eiropas fāzi 2010. gadā


Piešķirtie patenti

No 2007. līdz 2010. gadam bija novērojams vienmērīgs gala lēmumu skaita pieaugums par piešķiršanas procedūru, piešķirtajiem patentiem, EPO noraidītajiem pieteikumiem, pieteicēja atsauktajiem pieteikumiem (iebildumi un apelācijas nav iekļautas). Īpaši tas novērojams 2010. gada datos: 10 % pieaugums, salīdzinot ar 2009. gadu. Kopš 2008. gada patenti ir piešķirti 50% no visām klasēm.

Attēls: Piešķirto patentu skaits 5 gadu laikā
(apzīmējumi:
piešķirti; piešķiršanas procedūra pārtraukta ekspertīzes laikā; piešķiršanas procedūra pārtraukta pēc meklējuma veikšanas)


Aktīvākie uzņēmumi - patentu pieteikumu piesniedzēji


Attēls: 25 aktīvākie patentu pieteikumu iesniedzēji

Avots: EPO paziņojums Statistics for 2010 published