trešdiena, 2011. gada 24. augusts

Aicinājums vecāko klašu skolēniem piedalīties Starptautiskajā Intelektuālā īpašuma olimpiādē

2011.g. septembrī Federālais Intelektuāla īpašuma dienests (ROSPATENT), Krievijas Valsts Intelektuālā īpašuma akadēmija (RSAIP) un Krievijas Federācijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar Pasaules Intelektuālā īpašuma organizāciju (WIPO) projekta „Jauniešu radošums un pētnieciskais potenciāls – jaunās intelektuālās elites veidošana pasaulē” ietvaros organizē Starptautisko Intelektuālā īpašuma olimpiādi vecāko klašu skolēniem. Olimpiādes mērķi un galvenie uzdevumi ir jauniešu zināšanu un radošo spēju vairošana un intereses paaugstināšana par intelektuālo īpašumu un tiesiskumu, kā arī talantīgu bērnu sadarbības veicināšana visā pasaulē. Projekts sniedz iespēju talantīgiem un radošiem pilsētu un lauku rajonu jauniešiem 14-18 gadu vecumā piedalīties savu zināšanu pārbaudē un pilnveidošanā.

Starptautiskās Intelektuālā īpašuma olimpiādes vecāko klašu skolēniem rīkošanu ir iedvesmojusi iepriekšējo gadu veiksmīgā pieredze, kopš 2009. gada organizējot Viskrievijas Intelektuālā īpašuma olimpiādes. Viskrievijas Intelektuālā īpašuma olimpiāde ik gadus regulāri ir aicinājusi aktīvi darboties tūkstošiem jauniešu ar augstu radošo potenciālu, kuri būtu gatavi uzņemties atbildību par sociālo un ekonomisko attīstību nākotnē. Šo iepriekšējo gadu pasākumi un atsaucība ir mudinājusi tās organizatorus mainīt olimpiādes formātu un paplašināt tās apmērus, turpinot un saglabājot jau notikušo olimpiāžu tradīcijas.

Starptautiskā intelektuālā īpašuma olimpiāde norisināsies no 2011. gada septembra līdz 2012. gada maijam. Olimpiādes norise plānota 3 posmos:
  • No 2011. gada 1. septembra līdz 2011. gada 30. novembrim dalībniekiem tiešsaistē jāreģistrējas dalībai olimpiādē www.olimpiada-rgiis.ru
  • 1. posms norisināsies no 2011. gada 1.oktobra līdz 15. decembrim. Pēc reģistrācijas Olimpiādes dalībnieki tiešsaistē piedalās testēšanā par vispārizglītojošām tēmām. Testa rezultāti tiks ievietoti Olimpiādes tīmekļa vietnē līdz 1. janvārim.
  • 2. posms norisināsies no 2012. gada 1. janvāra līdz 2012. gada 1. martam, un tā ietvaros dalībnieki raksta radošu eseju par kādu no organizatoru piedāvātām tēmām. Tēmas un rekomendācijas esejas rakstīšanai tiks ievietotas tīmekļa vietnē. Viena no iespējamām esejas tēmām: «Особенности формирования интеллектуальной собственности в сфере культуры».
    Olimpiādes dalībnieki savu eseju iesniedz līdz 1. martam. Pēc 2. posma rezultātu noskaidrošanas tiek noteikti olimpiādes finālisti.
  • 3. posms (fināls) norisināsies no 2012. gada 23. aprīļa līdz 27. aprīlim Maskavā 3 etapos: esejas rakstīšana, tās mutiska aizstāvēšana un dalība viktorīnā. Olimpiādes uzvarētāji tiks noteikti pēc Olimpiādes fināla rezultātiem. Olimpiādes uzvarētāju apbalvošana norisināsies 27. aprīlī svinīgā ceremonijā V Starptautiskā foruma „Intelektuālais īpašums – XXI gadsimts” ietvaros.
    Olimpiādes fināla laikā tiks rīkoti arī dažādi ārpuskonkursa pasākumi – lekcijas, apmācības, kultūras programma, tikšanās ar vadošajiem intelektuālā īpašuma jomas ekspertiem, apaļie galdi.
Olimpiāde norisināsies krievu valodā.
Olimpiādes galvenā godalga ir sertifikāts par tiesībām iegūt bezmaksas izglītību vienīgajā augstskolā Krievijā un vienā no retajām pasaulē, kurā sagatavo speciālistus intelektuālā īpašuma jomā.

2011./2012. gada Starptautiskajā intelektuālā īpašuma olimpiādē var piedalīties arī skolēni no Latvijas.

Aicinām vecāko klašu skolēnus izvērtēt un pārbaudīt savas zināšanas, piesakoties dalībai starptautiskajā pasākumā. Lai nodrošinātu, ka ziņu par izdevību piedalīties intelektuālā īpašuma olimpiādē saņem pēc iespējas plašāks interesentu loks, lūdzam izplatīt šo informāciju jauniešu lokā (vecumā no 14 līdz 18 gadiem), kuriem ir interese par intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumiem visā pasaulē.



otrdiena, 2011. gada 23. augusts

8.septembrī Patentu tehniskajā bibliotēkā patentpilnvarotie sniegs bezmaksas konsultācijas

Ja Jums ir nepieciešams profesionāls padoms:
  • kā un kur aizsargāt savu ideju;
  • kā noslēgt licences līgumu;
  • kā licencēt vai pārdot īpašumtiesības u.tml.,
20 minūšu bezmaksas konsultāciju Jums sniegs profesionāls patentpilnvarotais (persona, kas savā komercdarbībā specializējusies rūpnieciskā īpašuma jomā, sniedz padomus un konsultācijas).

Konsultācijas notiks š.g. 8. septembrī no plkst. 10.00 līdz 11.30 Latvijas Republikas Patentu valdes Patentu tehniskajā bibliotēkā, Šķūņu ielā 17, Rīgā.

Aicinām Jūs pieteikties pa tālruni 67220126, 67226628 vai rakstot uz e-pastu evita.lande@patbib.gov.lv līdz 5. septembrim (vietu skaits ierobežots).

Konsultāciju dalībniekiem tiks lūgts aizpildīt pakalpojuma kvalitātes novērtēšanas anketu.

Papildus informācija:


Pieprasītākās grāmatas Patentu tehniskajā bibliotēkā 2011. gadā

  • Trade mark use / edited by Jeremy Phillips and Ilanah Simon. - Oxford; New York : Oxford University Press, 2005. - lxxi, 363 p. ISBN 0199280339 ISBN 9780199280339(5)











  • PIĪO rokasgrāmata patentu rakstīšanā : [tulkojums] / Pasaules Intelektuālā Īpašuma Organizācija. - Rīga : LR Patentu valde, 2010. - 137 lpp. - (IĪ aktīvu pārvaldības sērija)PIĪO publ. nr. 867 LV. ISBN 9789280519341(4)

























trešdiena, 2011. gada 17. augusts

Iespēja pieteikties praksei Eiropas Patentu iestādē

Katru gadu Eiropas Patentu iestāde (European Patent Office - EPO) piedāvā prakses vietas studentiem, kuriem jau ir bakalaura (vai līdzvērtīgs) grāds inženierzinātnēs vai eksaktajās zinātnēs. Šī ir lieliska iespēja 3 līdz 6 mēnešus strādāt patiesi daudznacionālā vidē un iepazīt darbu vienā no pasaules vadošajām patentu iestādēm. Praktikants strādā iestādes eksperta vadībā un viņa pienākums ir veikt patentu pieteikumu pārklasifikāciju. Visu prakses laiku eksperts apmāca praktikantu par patentu jautājumiem un citām ar intelektuālo īpašumu saistītām jomām, kā arī dažādiem eksperta darba aspektiem.

Prakses mērķi:

  • Praktikants tiek apmācīts par vispārējiem intelektuālā īpašuma jautājumiem, patentu piešķiršanas procesu un klasifikācijas sistēmu, ekspertu darbā izmantotajiem rīkiem;
  • Praktikants eksperta pārraudzībā veic patentu pieteikumu pārklasifikāciju;
  • Praktikantam ir iespēja gūt ieskatu jaunākajās R&D tendencēs;
  • Praktikants par sava darba rezultātiem atskaitās savam prakses vadītājam un iestādes Cilvēkresursu vadības departamentam.
Tehnikas nozares:
  • Mašīnbūve
  • Civilās inženierzinātnes
  • Ķīmija
  • Elektronika
  • Elektrotehnika
  • Fizika
  • Datortehnika
Prasības pretendentam:
  • Jābūt kādas EPO dalībvalsts pilsonim;
  • Bakalaura grāds (vai pabeigta augstskolas izglītība līdzvērtīgā līmenī) un studijas augstskolā tiek turpinātas;
  • Brīvi jāpārvalda angļu valoda, franču un/vai vācu valodas zināšanas tiks uzskatītas par priekšrocību;
  • Sava veselības apdrošināšana.
Piedāvājam:
  • EPO sedz uzturēšanās izdevumus. Nekādus citus izdevumus iestāde neapmaksā;
  • 40 stundu darba nedēļa;
  • Atvaļinājums 2 dienas mēnesī;
  • Iespēja piedalīties sabiedriskajos pasākumos, piemēram, klubu un biedrību darbībā.
Vieta un laiks:
Prakses vieta atrodas Minhenē vai Hāgā.
Katru gadu norit divas prakses sesijas. Tuvākā prakses sesija sākas 2011. gada 4. oktobrī.

Pieteikšanās:
Ievērojot godīguma principu, netiek pieņemti pieteikumi no dalībniekiem, kuri praksē EPO ir piedalījušies jau iepriekš.
Ja Jūs vēlaties pieteikties praksei, lūdzu, aizpildiet pieteikšanās veidlapu angļu valodā tiešsaistē . Lūdzu, atzīmējiet izvēlni "Other placement" un sadaļā "Training area" izvēlieties Vacancy No. "MUC Science&Engineering Autumn2011" or "HAG Science&Engineering Autumn2011".

Lūdzu, nosūtiet savu CV un / vai motivācijas vēstuli angļu valodā. Atlases gaitā Jūs tiksiet informēts par atlases procedūras rezultātiem. Ja tiksiet pirmajā atlases kārtā, Jums var lūgt nosūtīt citus nepieciešamus dokumentus (piemēram, augstskolas diplomu) un veikt elektronisku testu. Atlases procedūrā ietilpst arī pārrunas ar Jūsu iespējamo prakses pasniedzēju.

Savu pieteikuma anketas melnrakstu Jūs varat labot šeit >>

Vairāk informācijas par prakses iespējām EPO šeit >>
Kontaktinformācija sīkākām uzziņām par prakses iespējām: internships@epo.org

piektdiena, 2011. gada 12. augusts

Eiropas Patentu iestādes organizētā e-apmācība (2011. gada rudens - ziema)

Eiropas Patentu iestāde (European Patent Office - EPO) piedāvā papildināt zināšanas e-apmācību pasākumos:

EPO un ip4inno piedāvātie apmācību semināri 2011. gada rudenī

Eiropas Patentu iestāde (European Patent Office - EPO) sadarbībā ar projektu ip4inno šajā rudenī piedāvā trīs virtuālo apmācību nodarbības un trīs divu dienu seminārus kopā 60 mācību stundu apjomā. Projekts ip4inno uzņēmējdarbības konsultantiem un tehnoloģiju pārneses centriem piedāvā praktisku apmācību intelektuālā īpašuma stratēģijas jomā, ko tie var izmantot, sniedzot pakalpojumus saviem klientiem - MVU, uzņēmējiem un uzņēmējdarbības uzsācējiem. Mācību moduļos ietvertais materiāls skaidro ne tikai jautājumus par savu tiesību aizsardzību un reģistrāciju, bet arī aplūko plašāku biznesa kontekstu, kurā intelektuālais īpašums var tikt komercializēts. Modulī ietvertās tēmas – intelektuālā īpašuma licencēšana, novērtēšana, finansēšana un ieviešana - sniedz visaptverošu ieskatu par intelektuālā īpašuma nozīmi inovāciju aizsardzībā un veicināšanā.

Bezmaksas virtuālo apmācību nodarbības:
2011. gada aprīlī notikušo virtuālo apmācību nodarbību ieraksti pieejami šeit >>

Papildus informācija par klātienes semināru saturu un norisi:
Klātienes semināru dalības maksa €250 par katru divu dienu semināru, ierobežots vietu skaits.