otrdiena, 2011. gada 20. decembris

Par izcilu devumu enerģētikā A.Vītola balva piešķirta izgudrotājam Vladislavam Pugačevam

16. decembrī, tika apbalvoti Latvijas Zinātņu akadēmijas un AS “Latvenergo” rīkotā konkursa Gada balva laureāti un AS “Latvenergo” studiju noslēguma darbu konkursa uzvarētāji.

AS „Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs balvas pasniegšanas ceremonijā teica:
"Gada beigās tradicionāli tiek novērtēts zinātnieku paveiktais enerģētikas nozarē, pasniedzot profesora A. Vītola vārdā nosauktu balvu. Šajā brīdī satiekas gan pagātne, gan tagadne un nākotne. Elektrozinātnei ir sena vēsture, tādēļ, jo īpaši ir svarīgi pētīt jaunus tematus enerģētikā un zinātniekiem strādāt Latvijā, kā arī Latvenergo koncernā. Paldies par nenogurstošo darbu, ko veltāt zinātnei enerģētikā!
"

AS „Latvenergo” (LE) un Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Gada balvas pasniegšana zinātniekiem – enerģētiķiem gada nogalē ir jau nozīmīga tradīcija. Tā iedibināta 1999. gadā, svinot Latvenergo 60 gadu jubileju. 1999. gadā LZA un LE izveidoja Gada balvu inženierzinātnē un enerģētikā ar mērķi atzīmēt izcilu veikumu vai mūža devumu enerģētikā vai ar to saistītās inženierzinātnēs. Toreiz Alfrēda Vītola vārdā nosaukto balvu saņēma Juris Ekmanis (šobrīd LZA prezidents), tolaik Fizikālās enerģētikas institūta direktors, LZA viceprezidents.

2011. gadā A.Vītola balva par izcilu devumu enerģētikā piešķirta Fizikālās enerģētikas institūta Elektrofizikālo procesu modelēšanas laboratorijas vadītājam, ražošanas uzņēmuma „Magnetons” direktoram Dr.habil.sc.ing. Vladislavam Pugačevam par zinātnisko darbu kopu „Mazu apgriezienu daudzpolu elektrisko mašīnu optimizācija autonomai energoapgādes sistēmai (vēja iekārtas, dzelzceļa transports)”.

Patentu tehniskā bibliotēka 2010. gadā - gadā, kad Vladislavam Pugačevam apritēja 70 gadu - izstrādāja izgudrotāja biobibliogrāfisko rādītāju un iekārtoja tematisku izstādi.