piektdiena, 2012. gada 23. marts

Atskats uz patentzinību semināru Daugavpils Universitātē

21. martā Patentu tehniskās bibliotēkas pārstāvji Eiropas Patentu iestādes pilotprojekta “PATLIB centru pārorientācija” ietvaros viesojās Daugavpils Universitātē, kur sadarbībā ar Daugavpils Universitātes Tehnoloģiju pārneses kontaktpunktu norisinājās patentzinību seminārs.

Seminārā Uzziņu un informācijas nodaļas vadītāja Dace Buša informēja klausītājus par to, kas ir patents, kā to iegūt un kā izmantot šīs rūpnieciskā īpašuma tiesības. Savukārt Uzziņu un informācijas nodaļas vadošā speciāliste Evita Lande aplūkoja patentu, preču zīmju un dizainparaugu informācijas meklēšanas iespējas.

Seminārs bija kupli apmeklēts un, lūk, ko par semināru saka paši tā dalībnieki:
Esmu apmierināta ar apmācības rezultātu, jo uzskatu, ka apmācības laikā sniegtā informācija noderēs man turpmākajā dzīvē. Kas var zināt, kā iegrozīsies dzīve, kas mēs būsim turpmāk! Vismaz tagad zināšu informāciju par jautājumiem, kas saistīts ar patentaizsardzību un patentiem vispār. (studente)
Esmu diezgan apmierināta, arī izsniegtie izdales materiāli noteikti noderēs. Uzskatu, ka apmācība būs noderīga manam darbam. Tika nodemonstrēta ļoti laba vizuālā prezentācija, tā bija skaidra un saprotama. Informācija izsmeļoša. (studente)
Esmu apmierināta. Informācijas bija daudz. Uzzināju daudz jauna un noderīga. Bet tomēr mans darbs diez vai būs saistīts ar patentiem. (studente)
Varētu kaut ko kreatīvāku izdomāt, lai būtu interesantāk. Kopumā informācija bija izsmeļoša un daudzpusīga un noderēs studijām nākotnē. (studente)
Grūti to novērtēt, jo jebkura informācija ir noderīga, bet es pagaidām nestrādāju, jo esmu skolniece. Prezentācijas laikā varētu minēt vairāk piemēru, kuri ir sastopami ikdienā. (skolniece)
Viss ir labi un saprotami. Būtu labi, ja šādu semināru būtu vēl vairāk. Paldies par zināšanām! (bezdarbnieks)
Jā, uzzināju, ka Latvijā pastāv Patentu tehniskā bibliotēka, kur var pārbaudīt, vai kāds izgudrojums varbūt jau ir patentēts, lai nebūtu pārkāpumu. Tā kā esmu Tiesību zinātņu fakultātes studente, gribētos vairāk uzzināt šo informāciju no tiesiskā skatījuma. (studente)
Šobrīd vēl īsti nezinu, vai man būs tāds darbs, kurš šī informācija būs noderīga. Bet jaunu informāciju, ko nebiju lasījusi un meklējusi, es ieguvu. Esmu apmierināta un nenožēloju, ka atnācu uz semināru. Interesanti bija klausīties, jo ikdienā es pati nekad tādu informāciju nebūtu meklējusi. Līdz šim nezināju, kur var aplūkot patentu reģistru. (studente)

ceturtdiena, 2012. gada 8. marts

28.martā patentpilnvarotais Patentu tehniskajā bibliotēkā sniegs bezmaksas konsultācijas


Ja Jums ir nepieciešams profesionāls padoms:
  • kā un kur aizsargāt savu ideju;
  • kā noslēgt licences līgumu;
  • kā licencēt vai pārdot īpašumtiesības u.tml.,
20 minūšu bezmaksas konsultāciju Jums sniegs profesionāls patentpilnvarotais (persona, kas savā komercdarbībā specializējusies rūpnieciskā īpašuma jomā, sniedz padomus un konsultācijas).

Konsultācijas notiks š.g. 28. martā no plkst. 10.00 līdz 12.00 LR Patentu valdes Patentu tehniskajā bibliotēkā, Kr.Valdemāra ielā 33, 4.stāvā, Rīgā.

Aicinām Jūs pieteikties pa tālruni 67220126, 67226628 vai rakstot uz e-pastu evita.lande@patbib.gov.lv līdz 23. martam (vietu skaits ierobežots).

Konsultāciju dalībniekiem tiks lūgts aizpildīt pakalpojuma kvalitātes novērtēšanas anketu.

Papildus informācija:

trešdiena, 2012. gada 7. marts

Atskats uz patentzinību semināru Latvijas Lauksaimniecības universitātē

6. martā Patentu tehniskā bibliotēka Eiropas Patentu iestādes pilotprojekta “PATLIB centru pārorientācija” ietvaros rīkoja patentzinību semināru Latvijas Lauksaimniecības universitātē.

Seminārā Krājuma un pakalpojumu attīstības nodaļas vadītāja Inguna Gruntiņa informēja klausītājus par to, kas ir patents, kā to izmantot, kā arī pastāstīja par starptautisko patentēšanas proceduru.

Uzziņu un informācijas nodaļas vadošā specialiste Evita Lande aplūkoja patentu informācijas meklēšanas iespējas.

Semināra gaitā klausītājiem tika uzsvērta patentu informācijas loma un nozīme.

ceturtdiena, 2012. gada 1. marts

MARTA IZGUDROJUMS - TELEFONA APARĀTS

Skotu izcelsmes amerikāņu fiziologs, fiziķis, telefona patenta (US pat.174465) ieguvējs Aleksandrs Greiems Bells dzimis 1847. gada 3. martā Edinburgā. Pēc Edinburgas universitātes beigšanas viņš kādu laiku strādāja par pedagogu, pēc tam nolēma turpināt studijas un iestājās Londonas universitātes medicīnas fakultātē. Divus gadus A.Bells mācījās pie Hermaņa Helmholca, kurš ieteica viņam nodarboties ar cilvēka balss aparāta pētīšanu. 1871. gadā A.Bells aizbrauca no Anglijas - vispirms uz Kanādu, pēc tam uz ASV. 1872. gadā Bostonā viņš atvēra skolu skolotājiem, kuriem bija jāstrādā ar kurlajiem. Pamazām A.Bells nonāca pie secinājuma, ka iespējams iemācīt runāt pat pavisam kurlu cilvēku. Novērodams tos, viņš saprata, ka kurls cilvēks nespēj patstāvīgi iemācīties runāt tikai tāpēc, ka nedzird savu balsi. Tātad viņam ir jāpalīdz izmantot balss aparāts un jāiemāca pareizi izrunāt skaņas.

A.Bells sāka pilnveidot aparatūru kurlmēmo apmācīšanai, un viņa darbs vainagojās ar telefona izgudrošanu. Četrus gadus viņš strādāja pie sava izgudrojuma, cenzdamies apsteigt konkurentus, kuri darbojās tajā pašā jomā. Tas viņam arī izdevās, taču tikai par dažām dienām viņš apsteidza sāncenšus.

Sākumā zinātnieks eksperimentēja ar mikrofonu, kura darbības pamatā bija plāna metāla membrāna un elektromagnēts. Kopā ar inženieri Tomasu Votsonu viņš patentēja mikrofona konstruktīvo shēmu; ar šā mikrofona palīdzību varēja pārraidīt cilvēka balsi.
1875. gadā A.Bells radīja pirmo eksperimentālo telefonu. A.Bella telefona aparāta dzimšanas diena ir 1876. gada 14. februāris, kad tika iesniegts patenta pieteikums, bet patentu viņam izsniedza tā paša gada 7. martā, četras dienas pēc viņa dzimšanas dienas.

Sākotnēji šis izgudrojums nekļuva plaši pazīstams, taču A.Bells ar sev piemītošo enerģiju sāka to reklamēt. Viņš ceļoja pa ASV, devās arī uz citām valstīm, un visur uzstājās ar lekcijām, kurās demonstrēja savu atklājumu.