pirmdiena, 2012. gada 23. aprīlis

26. aprīlis - Pasaules Intelektuālā īpašuma diena

Mūsdienās gandrīz ikviens ir kaut ko dzirdējis par intelektuālo īpašumu - par autortiesībām, patentiem, dizainparaugiem, preču zīmēm, taču daudzi joprojām uzskata, ka šie jēdzieni attiecas tikai uz biznesa vai juridisko jomu, un tiem nav tiešas saskares ar viņu ikdienu. Lai kliedētu šos stereotipus un pievērstu sabiedrības uzmanību intelektuālā īpašuma aizsardzībai, Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācija (World Intellectual Property Organization - WIPO) 2000. gadā nolēma iedibināt Pasaules Intelektuālā īpašuma dienu, par ikgadējo pasākumu rīkošanas datumu izvēloties 26. aprīli - dienu, kurā 1970. gadā stājās spēkā Konvencija par Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas dibināšanu.

Atzīmējot Pasaules Intelektuālā īpašuma dienu, WIPO 185 dalībvalstīs notiek dažādi pasākumi ar mērķi veicināt intelektuālā īpašuma aizsardzību, paaugstināt sabiedrības izpratni par intelektuālā īpašuma aizsardzības nozīmi inovāciju radīšanā, pievērst sabiedrības uzmanību intelektuālā īpašuma ietekmei uz cilvēku dzīvi, pagodināt visus autorus un izgudrotājus. Šogad Pasaules Intelektuālā īpašuma diena tiks atzīmēta jau 12. reizi, un tās tēma ir  novatori, kuri izaicina un iedvesmo – cilvēki, kuru radītās inovācijas ir mainījušas mūsu dzīves. Viņu ietekme ir neaptverama, jo viņi reiz ir spējuši mainīt veidu, kā darbojas sabiedrība.

Kā savā Pasaules Intelektuālā īpašuma dienai veltītajā uzrunā atzīmē WIPO ģenerāldirektors Dr. Francis Gurry, Pasaules Intelektuālā īpašuma diena ir iespēja atgādināt intelektuālā īpašuma lomu inovācijā un kultūras jaunradē, kā arī to neaptveramo ieguldījumu, ko šie  sociālie fenomeni – inovācija un kultūra –  sniedz pasaulei. Tā ir iespēja radīt dziļāku izpratni par intelektuālo īpašumu kā mehānismu līdzsvara panākšanai, lai sabalansētu ar inovāciju un kultūras jaunradi saistītās savstarpēji konkurējošas intereses: individuālo radītāju un sabiedrības intereses; ražotāju un patērētāju intereses, kā arī intereses, kas veicina inovāciju un radošumu, un to personu intereses, kuras ir labumu ieguvējas no šīm jomām. 

Piemēram, ķīniešu novators Cai Lun, kurš ir pamatlicējs papīra ražošanai – tehnoloģijai, kas savulaik ienesa kardinālas pārmaiņas sabiedrībā, jo jaunā tehnoloģija deva iespēju fiksēt zināšanas. Šis jauninājums apvienojumā ar Johana Gūtenberga  izgudrojumu - presi grāmatu iespiešanai -  ļāva zināšanas izplatīt daudz lielākā mērā  un tās demokratizēt. Mēs savas dzīves laikā esam bijuši liecinieki satura migrācijai uz digitālu formātu un lielai radošo darbu izplatīšanās jaudai Internetā, kā arī tīmekļa attīstībai, par ko mēs savukārt varam pateikties Timam Berneram-Lī.

Aiz katras izcilas inovācijas varam atrast pārsteidzošu dzīvesstāstu – stāstu, kurā zinātkāres, intuīcijas vai mērķtiecības rezultātā tiek atklāti jauni attīstības ceļi. Laikā, kad pasaulē tikai nedaudzas sievietes veltīja sevi zinātnei, Marijai Sklodovskai-Kirī bija jāpārvar šķēršļi, lai līdzcilvēki viņu uztvertu kā pilnvērtīgu zinātnieci, nevis tikai kā zinātnieka sievu. Viņa tāpat bija jāpārvar šķēršļi, kas jāpiedzīvo ieceļotājam, strādājot citā valstī. Viņas vēlme izzināt vainagojās ar fundamentāliem atklājumiem, par kuriem viņai tika piešķirtas Nobela prēmija. Marija Sklodovska-Kirī ir vienīgā persona, kura ir saņēmusi šo apbalvojumu divās nozarēs – fizikā un ķīmijā.

Mākslā inovācija saistās ar jaunām pieejām, kā uztvert apkārtējo vidi. Izaicinošs mākslinieks, komponists vai rakstnieks spēj parādīt neierastus, jaunus veidus, kā palūkoties uz pasauli. Piemēram, Bobs Dilans spēja uztvert vibrācijas un pārveidoja to dažādos mūzikas žanros. Arhitekti Zaha Hadid vai Normans Fosters pārveidoja pilsētvides ainavu un izdaiļojuši mūsu eksistenci jaunā veidā, tajā pašā laikā ņemot vērā apkārtējās vides saglabāšanas vajadzības.

Brāļu Raitu bērnības aizraušanās ar lidošanu radīja lidmašīnas un iespēju ceļot pa gaisu. Luisa Pastēra zinātkārais prāts radīja priekšnoteikumus slimību novēršanai. Stīva Džobsa centieni izveidot digitālas tehnoloģijas vienkāršas un visiem pieejamas izraisīja personālo datoru uzplaukumu un trīs gadu desmitus vēlāk – jaunu izklaides piegādes paradigmas izveidošanos.

Izaicinošo un iedvesmojošo inovāciju saraksts ir garš. Tas ir cilvēces iztēles spēju un radošuma katalogs. Tajā iekļauti daudzi mākslinieki, rakstnieki un mūziķi, kuri ir mainījuši veidu, kā mēs lietas redzam un dzirdam. Rembrants un Džozefs Melords Viljams Tērners, Pablo Pikaso un Vasilijs Kandinskis, katrs no vieņiem ir pārveidojis mūsu gaismas un formas uztveri, Antons Čehovs un Rabindranats Tagore, Pablo Neruda un Nagibs Mahfūzs – viņu darbi sniedz jaunu ieskatu cilvēces pieredzē, Čārlijs Pārkers un Mailzs Deivids, Džimijs Hendikss un Mstislavs Rostropovičs – tie ir mūziķi, kuri ir izaicinājuši kādreiz pastāvošo kārtību un kurus mēs klausāmies arī šodiem.

Cilvēkiem, attīstoties kā sugai, lai virzītos tālāk, inovācijas ir nepieciešamas. Tomēr izgudrojumiem un inovācijām, piemēram, veselības aizsardzības jomā, ir salīdzinoša maza nozīme, ja tās netiek izplatītas un izmantotas sabiedrības labā. Tā ir milzīga politiska dilemma. No vienas puses, inovāciju izmaksas mūsdienu medicīnā ir milzīgas, taču milzīga ir arī nepieciešamība izmantot inovācijas sabiedrības labā.

WIPO ģenerāldirektors Dr. Francis Gurry uzskata, ka izpratnes veidošana par intelektuālo īpašumu kā par efektīvu mehānismu palīdzēs risināt šos mūsdienu izaicinājumus. Viņš aicina Pasaules Intelektuālā īpašuma dienā ikvienu, bet jo īpaši jauniešus, iesaistīties diskusijā par šiem nozīmīgajiem jautājumiem un meklēt pareizo līdzsvaru. Diskusija par intelektuālo īpašumu ir diskusija par visu jauno, diskusija par izmaiņām un pārveidi, ko mēs vēlamies panākt sabiedrībā.

Pasaules intelektuālā īpašuma dienas ietvaros 26. aprīlī plkst. 15.00-18.00 LR Patentu valdes Patentu tehniskajā bibliotēkā notiks seminārs "INTELEKTUĀLĀ RŪPNIECISKĀ ĪPAŠUMA AIZSARDZĪBA UN KOMERCIALIZĀCIJA". Vairāk informācijas par semināru >>

piektdiena, 2012. gada 20. aprīlis

European IPR Helpdesk vebināri par intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumiem 2012. gada II ceturksnī

Maijā un jūnijā European IPR Helpdesk piedāvā piedalīties bezmaksas vebināros par intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumiem.

Vietu skaits dalībai vebināros ir ierobežots.

Reģistrācija vebināriem maijā notiek līdz 27. aprīlim.
Reģistrācija vebināriem jūnijā notiek no 14. līdz 30. maijam.

Vebināru sākuma laiks ir plkst.11:30, tie katrs ilgst 1 stundu un papildus 15 minūtes tiek atvēlētas atbildēm uz vebināra dalībnieku jautājumiem. Vebināri notiek angļu valodā.

Modulis 1: Introduction to Intellectual Property (IP) & Intellectual Property Rights (IPR)

Vebinārs sniegs ieskatu par intelektuālā īpašuma un intelektuālā īpašuma aizsardzības pamata jēdzieniem un definīcijām, pārskatu par intelektuālā īpašuma pārvaldības pastāvošo praksi un ar to saistītajiem procesiem, kā arī sniegs atbildes uz jautājumiem:
- Kas ir intelektuālais īpašums?
- Kas ir intelektuālā īpašuma tiesības? Kāpēc ir svarīgi būt informētam par intelektuālo īpašumu?

- Kāpēc intelektuālajam īpašumam būtu jābūt integrētam uzņēmējdarbības stratēģijā? Kādi ir pirmie soļi?
- Kādus intelektuālā īpašuma aizsardzības rīkus iespējams izmantot (piemēram, preču zīmes, patentus u.c.)?
- Kādās institūcijās iespējams saņemt palīdzību?
- Kādas ir intelektuālā īpašuma aizsardzības izmaksas?
- Kā veikt informācijas meklējumu par intelektuālo īpašumu? Kādus rīkus izmantot?
- Ko nozīmē viltošana?
- Kā tiek īstenotas intelektuālā īpašuma tiesības?
- Kā iespējams gūt ienākumus no intelektuālā īpašuma izmantošanas? 
Modulis 2: IP & IPR in FP7/CIP Projects I

Šī vebināra mērķis ir sniegt pamata izpratni par to, kā pareizi risināt ar intelektuālo īpašumu saistītus jautājumus ES finansētajos R&D projektos. Vebinārā tiek sniegtas atbildes uz jautājumiem:
- ES finansēto projektu un spēlētāju raksturojums
- Kuri intelektuālā īpašuma aspekti ir jāņem vērā sadarbības pētniecības projektā?
- Kurā projekta stadijā ir svarīgs intelektuālais īpašums?
- Kāda terminoloģija tiek izmantota?
- Kā noteikt atbilstošu pamatojumu savam projektam?
- Kā noteikt pieejas tiesību piešķiršanas režīmu?
Modulis 3: IP & IPR in FP7/CIP Projects II

Vebināra mērķis ir iepazīstināt tā dalībniekus ar biežāk pieļautajām kļūdām un izaicinājumiem attiecībā uz intelektuālo īpašumu sadarbības pētniecības projektos un tajā tiks sniegtas atbildes uz jautājumiem:
- Kā sekmīgi organizēt sarunas par jautājumiem, kas saistītas ar intelektuālo īpašumu?
- Kā projektā integrēt intelektuālā īpašuma pārvaldības stratēģiju?
- Kā vislabāk izmantot izpētes rezultātus (piemēram, tirgus inovācijas, jaunie produkti u.c.) ?
- Kādas ir dažādas intelektuālā īpašuma izmantošanas iespējas (trūkumi un priekšrocības)?
- Kā sekmīgi risināt ar intelektuālo īpašumu saistītus konfliktus?
Modulis 4: IP Management I

Vebināra modulis sniedz atbildes uz šādiem jautājumiem:
- Kādi ir intelektuālā īpašuma pārvaldības stratēģijas izstrādes pirmie soļi?
- Kādi procesi un prakses raksturo profesionālu un sistemātisku intelektuālā īpašuma pārvaldību?
- Kā man identificēt nemateriālos aktīvus un noteikt to vērtību?
- Ko nozīmē intelektuālā īpašuma pārvaldība?
- Kā izstrādāt intelektuālā īpašuma politiku? Ko tā ietver?
- Kā izstrādāt intelektuālā īpašuma pārvaldības stratēģiju?
- Kā veiksmīgi nosargāt un pārvaldīt nemateriālos aktīvus pārrunās ar potenciālo partneri?
- Kā veikt intelektuālā īpašuma meklējumu?


Modulis 5: IP Management II

Šajā vebināra modelī aplūkoti dažādi procesi un stratēģijas, kas raksturo profesionālu un sistemātisku īstenot intelektuālā īpašuma pārvaldību, piemēram,
- Kā īstenot intelektuālā īpašuma pārvaldības stratēģiju? Kā intelektuālā īpašuma pārvaldības stratēģiju integrēt biznesa attīstības plānā vai uzņēmuma stratēģijā?
- Kā uzņēmējdarbībā sekmīgi pārvaldīt rūpniecisko īpašumu?
- Kādi ir dažādi intelektuālā īpašuma pārvaldības procesi, kāsi aspekti ir jāņem vērā katrā procesā?
- Kā izpratni par intelektuālo īpašumu integrēt organizācijas kultūrā?
- Kā izstrādāt intelektuālā īpašuma drošības stratēģiju?
- Kā veikt padziļinātu intelektuālā īpašuma meklējumu?

Modulis 6: IP Exploitation
• Pirmdiena, 4. jūnijs

Modulis 7: IP Enforcement
• Pirmdiena, 11. jūnijs

Modulis 8: Technology Transfer
• Pirmdiena, 18.jūnijs

Modulis 9: Technology Watch & Competitive Intelligence
• Ceturtdiena, 21. jūnijs


otrdiena, 2012. gada 17. aprīlis

Pasaules Intelektuālā īpašuma dienas ietvaros seminārs "Intelektuālā rūpnieciskā īpašuma aizsardzība un komercializācija"


CONNECT Latvija sadarbībā ar
Latvijas Republikas Patentu valdi aicina


mazos un vidējos komersantus un izgudrotājus
uz tīklveida semināru


"INTELEKTUĀLĀ RŪPNIECISKĀ ĪPAŠUMA AIZSARDZĪBA
UN KOMERCIALIZĀCIJA"

ar īpašo akcentu - līgumiskās attiecības

Seminārs notiek Pasaules intelektuālā īpašuma dienas ietvaros
26. aprīlī, plkst. 15.00-18.00

LR Patentu valdes Patentu tehniskajā bibliotēkā, Rīgā, Kr. Valdemāra ielā 33, 4. stāvā

Semināra programma (15.00-17.00):

I daļa - Intelektuālā rūpnieciskā īpašuma aizsardzība
  • Kas ir patents, kā to iegūt, un kā to izmantot?
  • Kur un kā iespējams veikt patentmeklējumu?
  • Patentēšanas procedūras, termiņi un izmaksas
II daļa - Izgudrotāju un dizainparaugu izstrādātāju attiecības ar biznesa partneriem
  • Ražot, licencēt vai pārdot
  • Attiecības regulējošās līgumu saistības:
- Vispārējie principi: kas ir līgums, kā tas tiek slēgts, kādi ir pušu pienākumi
- Ko izgudrotājs var sagaidīt no līguma slēgšanas procesa

- Līgumu piemēri:
* Neizpaušanas līgums (Non-disclosure agreement)
* Izgudrojuma pārdošanas līgums (assignment)
* Licences līgums
* Konkurences aizliegums (non-compete)
  • Līgumu izpilde (enforcement)
III daļa - Komercializācija, praktiski piemēri

Tīklveida darbība pie kafijas (17.00-18.00)

Semināra eksperti:
REĢISTRĀCIJA līdz 24. aprīlim šeit >>
  • Seminārs ir bezmaksas
  • Vietu skaits ierobežots (35)
  • Vairāk informācijas:
    tālrunis: 67089178
    e-pasts: info[at]connectlatvia(.)lv

Semināru apmeklēt īpaši aicināti uzņēmēji, kuri savā uzņēmējdarbībā izmanto (vai plāno izmantot) patentētus izgudrojumus, kā arī izgudrotājus, kuri savus izgudrojumus realizē, sadarbojoties ar uzņēmējiem!

Semināra programma izdrukāšanai šeit >>



pirmdiena, 2012. gada 2. aprīlis

APRĪĻA IZGUDROJUMS - SASPRAUŽAMĀ ADATA

Pašas pirmās saspraužamās adatas tika izgudrotas Mikēnu civilizācijas laikā starp 13. un 14. gadsimtu p.m.ē. Tās tika dēvētas par saktām, kuras izmantoja līdzīgam nolūkam kā mūsdienās.

Saspraužamā adata ir parastās adatas variācija, kas ietver vienkāršu atsperes mehānismu un aizdari. Aizdare kalpo diviem mērķiem: lai veidotu slēgtu cilpu, tādējādi pienācīgi adatu aizverot, un lai slēptu adatas galu, aizsargājot lietotāju no smailā gala. Saspraužamās adatas parasti izmanto, lai kopā sastiprinātu auduma gabalus vai apģērbu. Saspraužamās adatas var izmantot arī kā aksesuārus vai rotaslietas, piemēram, auskari, ķēdes, un aproces.

1849. gada 10. aprīlī ņujorkietis Valters Hants patentēja saspraužamo adatu (patents US 6281).

Lai nomaksātu kādam draugam $15 parādu, Valters Hants nolēma izgudrot ko jaunu, lai tādā veidā dzēstu parādu. V.Hantam nebija problēmas izdomāt jaunas idejas, un viņa izgudrojumi strādāja, bet viņam nebija iemaņu ar savām idejām pelnīt naudu. Saspraužamās adatas izgatavošanai viņš izmantoja apmēram 8 collu garu misiņa stiepli, kuru salocīja tā, ka centrā veidojās spirāle, kura atvērās, to atlaižot. V.Hanta saspraužamā adata veidota kā sprādze, kura pārklāj smailes aso galu, tādā veidā atturot tās atvēršanu, un tās riņķveidīgais savijums pie izliekuma darbojas kā atspere un turētājs.

Saspraužamās adatas izgudrošana viņam prasīja trīs stundas, taču jau pavisam drīz pēc US patenta Nr. 6281 izsniegšanas 1849. gada 10. aprīlī V.Hants, parādu spiests, par 400 dolāriem pārdeva visas tiesības uz savu izgudrojumu kompānijai W.R.Grace & Co, par to saņemot vien $400. No šīs summas V.Hants atmaksāja savu $15 parādu draugam, paturot sev $385 atlikumu.

Gadu gaitā kompānija W.R.Grace & Co no šī izgudrojuma nopelnīja miljoniem dolāru, bet V.Hants to pat nenojauta.