otrdiena, 2012. gada 11. septembris

Latvijas Izgudrotāju dienas ietvaros organizē Starptautisku izgudrojumu izstādi

Izgudrotāju dienas mērķis ir popularizēt izgudrotājdarbību Latvijas sabiedrībā, kā arī veicināt izgudrojumu komercializāciju un ieviešanu tautsaimniecībā. Latvijas izgudrotāju dienas iniciatori ir Latvijas Izgudrotāju biedrība un biedrība “CONNECT Latvija”. Izgudrotāju diena Latvijā tiek atzīmēta kopš 2008. gada un šogad tā norisināsies jau 5. reizi.

2012. gadā Latvijas Izgudrotāju diena tiks atzīmēta 6. oktobrī. 6. oktobris Latvijas vēsturē ir ievērojams ar to, ka šajā datumā pirms 76 gadiem Latvijas izcilais izgudrotājs Valters Caps noslēdza līgumu ar VEF par MINOX komercializāciju.

Kopš 2010. gada Izgudrotāju dienas ietvaros tiek rīkota Latvijas izgudrojumu izstāde, kuras laikā Latvijas izgudrotāji demonstrē savus izgudrojumus un dizainparaugus. Izstāde līdz šim guvusi lielu atsaucību gan no pašu dalībnieku, gan uzņēmēju un masu mēdiju puses, kā galvenos pozitīvos argumentus minot iespēju izgudrojumu autoriem tikties ar lielu skaitu potenciālajiem “klientiem” / interesentiem – veidot kontaktus un gūt atgriezenisko saiti, praktiskā izgudrojumu objektu (maketu / modeļu / paraugu / produktu) demonstrēšana, radošuma veicināšana sabiedrībā, salīdzinoši lielais izstādes dalībnieku loks, kā arī izgudrojumu komercializācijas veicināšanas misija.

2012. gadā pirmo reizi Latvijā tiek rīkota Starptautiska izgudrojumu izstāde. Tā  norisināsies 2012.g. 5. un 6. oktobrī, Rīgas Tehniskajā universitātē, Kaļķu ielā 1, Rīgā.

Starptautiskajā izgudrojumu izstādē aicināti piedalīties gan universitāšu zinātnieki, pētnieki un jaunie zinātnieki, gan pētniecības institūtu izgudrotāji, gan uzņēmumu izgudrotāji, gan biedrības ar savu biedru izgudrojumiem. Īpaši tiek aicināti piedalīties izstādē tiek individuālie izgudrotāji-praktiķi no visas Latvijas, kā arī jaunieši.

Izstādes organizatori aicina izstādes dalībniekus būt radošiem sava izgudrojuma prezentēšanā un sava izgudrojuma taustāmu modeli / paraugu / maketu / produktu demonstrēt pēc iespējas uzskatāmāk un saprotamāk.

Starptautiskās izgudrojumu izstādes programma
  • 4. oktobris – ierašanās un ekspozīcijas iekārtošana 
  • 5. oktobris – 1. izstādes diena (10.00 – 19.00), izstādes atklāšana, biznesa kontaktu programma 
  • 6. oktobris – 2. izstādes diena (10.00 – 18.00), noslēguma pasākums 
  • 7. oktobris – kultūras un atpūtas programma jauniešiem un ārvalstu viesiem (10.00 – 18.00), aizbraukšana
5. oktobrī Patentu valdes stendā izstādes dalībniekiem un apmeklētājiem būs iespēja saņemt konsultācijas par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību.


Vairāk informācijas par Latvijas Izgudrotāju dienu >>

Valsts pārvaldes Atvērto durvju diena 28.septembrī



Šogad 28. septembrī Valsts kanceleja sadarbībā ar valsts pārvaldes institūcijām visā Latvijā organizē Atvērto durvju dienu. Šajā dienā valsts pārvaldes iestādes būs atvērtas ikvienam interesentam un piedāvās ekskursijas, izstāžu ekspozīcijas, konkursus, seminārus, prezentācijas un klātienes tikšanās ar amatpersonām un valsts pārvaldē strādājošajiem.

Pasākuma galvenais vadmotīvs – parādīt amatpersonu un darbinieku pieejamību un atvērtību. Atvērto durvju diena valsts pārvaldes iestādēs tiek rīkota jau vairākus gadus, pasākumi parasti ir labi apmeklēti, un tie palīdz veidot pozitīvu komunikāciju starp valsts pārvaldes darbiniekiem un iedzīvotājiem.

Šogad Atvērto durvju dienai izveidota mājaslapa http://www.atvertodurvjudiena.lv/, kurā vienuviet būs pieejama visa informācija par Atvērto durvju dienu valsts pārvaldē. Paredzēts, ka šī tīmekļa vietne darbosies arī turpmākos gadus.

Valsts pārvaldes Atvērto durvju dienā piedalīsies arī LR Patentu valde.  

Pasākumi Patentu valdē norisināsies 28. septembrī plkst. 15.00 – 16.00 Citadeles ielā 7/70.

Atvērto durvju dienas apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar Patentu valdes uzdevumiem, kā arī noskaidrot, kas ir rūpnieciskais īpašums un kādēļ nepieciešama izgudrojumu, preču zīmju un dizainparaugu aizsardzība. Izstādē varēs iepazīties ar atsevišķu preču zīmju strīdu piemēriem.

28. septembrī Atvērto durvju diena norisināsies arī Tieslietu ministrijā. Pasākumā aicināti piedalīties 9.-12. klašu skolēni. Patentu valdes pārstāve prezentēs dažus rūpnieciskā īpašuma objektus un grāmatas, kā arī izskaidros, kas ir rūpnieciskais īpašums un kāpēc tas jāaizsargā.

Pārtikas ražotāji un tirgotāji arvien lielāku uzmanību pievērš sava rūpnieciskā īpašuma aizsardzībai

No 5. līdz 8. septembrim Ķīpsalas izstāžu centrā notika starptautiskā pārtikas izstāde „Riga Food 2012”. Latvijas Tehnoloģiskais centrs sadarbībā ar Eiropas Biznesa atbalsta tīklu Latvijā, organizējot stendu „Inovācija pārtikai”, tajā piedalīties uzaicināja arī Patentu valdi. 

Preču zīmju un dizainparaugu departamenta direktore Dace Liberte, Patentu valdes direktors Reinis Bērziņš, departamenta "Patentu tehniskā bibliotēka" vadošās speciālistes Evita Lande un Zoja Guseva Patentu valdes stendā izstādē "RigaFood 2012"

Šajā gadā stenda „Inovācija pārtikai” atslēgas vārds bija sadarbība, jo stendā bez pārtikas inovācijas aktualitātēm bija izstādīti vairāki jauni produkti, kas izstrādāti, sadarbojoties biznesa inkubatoru uzņēmumiem, pētniecības institūtiem un augstskolām.

   Gatavas konsultācijām departamenta "Patentu tehniskā bibliotēka" nodaļas vadītāja Dace Buša un Preču zīmju un dizainparaugu departamenta vecākā eksperte Maira Egle

Izstādes laikā Patentu valde piedāvāja informāciju par iestādes pakalpojumiem,  kā arī preču zīmju ekspertu konsultācijas par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību. Informācija tika sniegta 87 interesentiem.
Informāciju par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību sniedz departamenta "Patentu tehniskā bibliotēka" vadošā speciāliste Zoja Guseva

Izstādes dalībnieki un apmeklētāji izrādīja interesi par Patentu valdes funkcijām, kā arī skaidrojumiem par preču zīmes reģistrācijas, dizainparauga un izgudrojuma aizsardzības nepieciešamību.

Uzņēmēji mūsdienās arvien lielāku uzmanību pievērš konkurētspējas palielināšanai un sava rūpnieciskā īpašuma aizsardzībai. Izstādē "RigaFood 2012" Latvijas pārtikas ražotāji un tirgotāji konsultāciju laikā ekspertiem lūdza padomu šādos jautājumos:

- Ko aizsargā ar patentu, preču zīmi vai dizainparaugu? Kāda ir atšķirība?
- Cik izmaksā dažādu rūpnieciskā īpašuma objektu aizsardzība?
- Kas nepieciešams preču zīmes un dizainparauga reģistrācijai?
- Kāds aizsardzības veids būtu piemērotāks iepakojumam?

- Vai iespējams reģistrēt preču zīmi, kuras nosaukumā ir iekļauts ģeogrāfisks nosaukums?
- Vai savs logo ir jāaizsargā obligāti?
- Kā var reģistrēt preču zīmi ārpus Latvijas, piemēram, Igaunijā un Lietuvā?
- Kā aizsargāt preču zīmi un dizainparaugu ES?

- Vai var pieteikt izgudrojumu uz receptūru?
- Kā saņemt patentu uz pārtikas produktu?
- Kā jāraksta patenta pieteikums?

- Kur un kā veikt patentu informācijas meklēšanu?


Atbildes uz šiem un citiem ar rūpnieciskā īpašuma aizsardzību saistītiem  jautājumiem varat iegūt Patentu tehniskajā bibliotēkā, Kr.Valdemāra ielā 33, 4. stāvā (tālrunis 67226628), vai sazinoties pa e-pastu patent@patbib.gov.lv


Informāciju par preču zīmju un dizainparaugu aizsardzību atradīsiet arī Patentu valdes mājas lapā: 
Konsultāciju par preču zīmju izmantošanu sniedz Preču zīmju un dizainparaugu departamenta vadošā eksperte Karīna Kropa



Patentu valde starptautiskajā izstādē "Riga Food 2011" >>

pirmdiena, 2012. gada 10. septembris

European IPR Helpdesk vebināri par intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumiem 2012.gada oktobrī un novembrī


Oktobrī un novembrī European IPR Helpdesk piedāvā piedalīties bezmaksas vebināros par intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumiem.
    Vebināru sākuma laiks ir plkst.11:30, tie katrs ilgst 1 stundu, un papildus 15 minūtes tiek atvēlētas atbildēm uz vebināra dalībnieku jautājumiem. Vebināri notiek angļu valodā. Vietu skaits dalībai vebināros ir ierobežots.
    • Reģistrācija vebināriem oktobrī atvērta jau tagad. 
    • Reģistrācija vebināriem novembrī sāksies 8. oktobrī.
    Saite reģistrācijai sniegta katram modulim, klikšķināt uz attiecīgo datumu. Vebināri tiek izmantota programma WebEx. Pieslēgšanās dati vebināram tiek nosūtīti katram reģistrētam lietotājam īsi pirms vebināra sākuma.

    Ja ir radušies jautājumi vai nepieciešama palīdzība, sazinieties ar vebināru organizētājiem, izmantojot e-pastu training@iprhelpdesk.eu

    Modulis 1: Introduction to Intellectual Property (IP) & Intellectual Property Rights (IPR) 

    Vebinārs sniegs ieskatu par intelektuālā īpašuma un intelektuālā īpašuma aizsardzības pamata jēdzieniem un definīcijām, pārskatu par intelektuālā īpašuma pārvaldības pastāvošo praksi un ar to saistītajiem procesiem, kā arī sniegs atbildes uz jautājumiem:
    - Kas ir intelektuālais īpašums?
    - Kas ir intelektuālā īpašuma tiesības? Kāpēc ir svarīgi būt informētam par intelektuālo īpašumu?
    - Kāpēc intelektuālajam īpašumam būtu jābūt integrētam uzņēmējdarbības stratēģijā? Kādi ir pirmie soļi?
    - Kādus intelektuālā īpašuma aizsardzības rīkus iespējams izmantot (piemēram, preču zīmes, patentus u.c.)?
    - Kādās institūcijās iespējams saņemt palīdzību?
    - Kādas ir intelektuālā īpašuma aizsardzības izmaksas?
    - Kā veikt informācijas meklējumu par intelektuālo īpašumu? Kādus rīkus izmantot?
    - Ko nozīmē viltošana?
    - Kā tiek īstenotas intelektuālā īpašuma tiesības?
    - Kā iespējams gūt ienākumus no intelektuālā īpašuma izmantošanas?
     
    Modulis 2: IP & IPR in FP7/CIP Projects I

    Šī vebināra mērķis ir sniegt pamata izpratni par to, kā pareizi risināt ar intelektuālo īpašumu saistītus jautājumus ES finansētajos R&D projektos. Vebinārā tiek sniegtas atbildes uz jautājumiem:
    - ES finansēto projektu un spēlētāju raksturojums
    - Kuri intelektuālā īpašuma aspekti ir jāņem vērā sadarbības pētniecības projektā?
    - Kurā projekta stadijā ir svarīgs intelektuālais īpašums?
    - Kāda terminoloģija tiek izmantota?
    - Kā noteikt atbilstošu pamatojumu savam projektam?
    - Kā noteikt pieejas tiesību piešķiršanas režīmu?

    Modulis 3: IP & IPR in FP7/CIP Projects II

    Vebināra mērķis ir iepazīstināt tā dalībniekus ar biežāk pieļautajām kļūdām un izaicinājumiem attiecībā uz intelektuālo īpašumu sadarbības pētniecības projektos, un tajā tiks sniegtas atbildes uz jautājumiem:
    - Kā sekmīgi organizēt sarunas par jautājumiem, kas saistītas ar intelektuālo īpašumu?
    - Kā projektā integrēt intelektuālā īpašuma pārvaldības stratēģiju?
    - Kā vislabāk izmantot izpētes rezultātus (piemēram, tirgus inovācijas, jaunie produkti u.c.) ?
    - Kādas ir intelektuālā īpašuma izmantošanas iespējas (trūkumi un priekšrocības)?
    - Kā sekmīgi risināt ar intelektuālo īpašumu saistītus konfliktus?
     
    Modulis 4: IP Management I

    Vebināra modulis sniedz atbildes uz šādiem jautājumiem:
    - Kādi ir intelektuālā īpašuma pārvaldības stratēģijas izstrādes pirmie soļi?
    - Kādi procesi un prakses raksturo profesionālu un sistemātisku intelektuālā īpašuma pārvaldību?
    - Kā man identificēt nemateriālos aktīvus un noteikt to vērtību?
    - Ko nozīmē intelektuālā īpašuma pārvaldība?
    - Kā izstrādāt intelektuālā īpašuma politiku? Ko tā ietver?
    - Kā izstrādāt intelektuālā īpašuma pārvaldības stratēģiju?
    - Kā veiksmīgi nosargāt un pārvaldīt nemateriālos aktīvus pārrunās ar potenciālo partneri?
    - Kā veikt intelektuālā īpašuma meklējumu?
    Modulis 5: IP Management II

    Šajā vebināra modelī aplūkoti dažādi procesi un stratēģijas, kas raksturo profesionālu un sistemātisku īstenot intelektuālā īpašuma pārvaldību, piemēram,
    - Kā īstenot intelektuālā īpašuma pārvaldības stratēģiju? Kā intelektuālā īpašuma pārvaldības stratēģiju integrēt biznesa attīstības plānā vai uzņēmuma stratēģijā?
    - Kā uzņēmējdarbībā sekmīgi pārvaldīt rūpniecisko īpašumu?
    - Kādi ir intelektuālā īpašuma pārvaldības procesi, kādi aspekti jāņem vērā katrā procesā?
    - Kā izpratni par intelektuālo īpašumu integrēt organizācijas kultūrā?
    - Kā izstrādāt intelektuālā īpašuma drošības stratēģiju?
    - Kā veikt padziļinātu intelektuālā īpašuma meklējumu?
    Modulis 6: IP Exploitation


    Šis vebinārs palīdzēs Jums veidot labāku izpratni par intelektuālā īpašuma izmantošanas jēdzienu, sniedzot pārskatu par galvenajām tēmām:

    - Kādi var būt intelektuālā īpašuma izmantošanas scenāriji?

    - Kādi ir ieguvumi un riski, izmantojot intelektuālo īpašumu dažādās uzņēmējdarbības situācijās?
    - Kā veikt intelektuālā īpašuma izmatošanas pārvaldību pētniecības un zinātniskajā darbā?
    - Kā darbojas intelektuālā īpašuma licencēšana, kādi var būt licenču tipi un nosacījumi?  
    Modulis 7: IP Enforcement

    Šis vebinārs sniegs Jums labāku izpratni par intelektuālā īpašuma izmantošanu:
    - Kādas ir intelektuālā īpašuma tiesību īstenošanas iespējas?
    - Kā es varu noteikt iespējamos intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumus un viltošanas gadījumus?
    - Kādas ir konfliktu risināšanas iespējas?

    - Kādas alternatīvas ir tiesvedībai?
    Modulis 8: Technology Transfer

    Šajā vebinārā tiks sniegtas atbildes uz svarīgākajiem jautājumiem:


    - Kas ir tehnoloģiju pārnese, kāpēc tā ir nozīmīga?
    - Kurās organizācijās vērsties, lai saņemtu palīdzību attiecībā uz tehnoloģiju pārnesi?
    - Kā tiek veikts tehnoloģiju skrīnings, kāpēc tas ir nozīmīgs?
    - Kā iespējams pārvaldīt risku pirms un pēc tehnoloģiju pārneses procesa?
    - Kās darbojas tehnoloģiju licencēšana, kādi var būt licenču veidi?  
    Modulis 9: Technology Watch & Competitive Intelligence

    Vebinārs sniegs ieskatu par tehnoloģiju vērošanas un konkurences izlūkošanas  svarīgākajiem aspektiem:

    - Kādi ir tehnoloģiju vērošanas un konkurences izlūkošanas mērķi?
    - Kā veikt informācijas monitoringa aktivitātes un izstrādāt stratēģiju?
    - Kādi informācijas avoti pieejami tehnoloģiju vērošanas un konkurences izlūkošanas veikšanai?
    - Kā izmantot publiski pieejamos un / vai komerciālos avotus informācijas analīzes veikšanai?
    - Kādus nozīmīgākos indikatorus iespējams atklāt, izmantojot informāciju par intelektuālo īpašumu?