ceturtdiena, 2012. gada 25. oktobris

Pētījums par studentu attieksmi pret intelektuālo īpašumu un tā mācīšanu Apvienotajā Karalistē

Apvienotās Karalistes Nacionālā studentu apvienība (UK National Union of Students (NUS)) sadarbībā ar Intelektuālā īpašuma apziņas tīklu (Intellectual Property Awareness Network (IPAN)) un Apvienotās Karalistes Intelektuālā Īpašuma iestādi veikusi aptauju tiešsaistē par studentu attieksmi pret intelektuālo īpašumu un tā mācīšanu.

Tika saņemtas vairāk kā 2000 atbildes, un, analizējot tālākizglītības un augstākās izglītības studentu viedokļus, sagatavots ziņojums „Student attitudes towards intellectual property”.

Kā liecina pētījuma rezultāti, tikai 40 % respondentu Apvienotajā Karalistē uzskata, ka viņu izpratne par intelektuālo īpašumu ir atbilstoša viņu nākotnes vajadzībām.

Pētījuma dalībnieki atzīst, ka izpratne par intelektuālo īpašumu ir svarīga viņu izglītībai un nākamajām darba gaitām, taču vairums studentu uzskata, ka veids, kādā tiek mācīts par intelektuālo īpašumu, tiem neveido izpratni par intelektuālā īpašuma saistību ar iespējamajiem komerciālajiem panākumiem vai neveiksmēm.

Studentu atbildes liecina, ka mācību procesā vairāk uzmanības tiek vērsts uz šauriem plaģiātisma negatīvajiem aspektiem, nepietiekami skaidrojot priekšrocības, ko var sniegt intelektuālā īpašuma tiesību izmantošana. Studenti vēlas, lai jautājumi par intelektuālo īpašumu (piemēram, patentiem, preču zīmēm un dizainparaugiem) tiktu integrēti mācību priekšmetos, saistot šos tematus ar praktiskajām karjeras iespējām.

trešdiena, 2012. gada 17. oktobris

Patentu valdes darbinieku konsultācijas izstādē "Vide un Enerģija 2012"

No 18. līdz 21. oktobrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks 8. starptautiskā enerģētikas, energoefektivitātes, infrastruktūras un vides tehnoloģiju izstāde "Vide un Enerģija 2012".

Izstāde “Vide un Enerģija” ir lielākais pasākums Baltijā energoefektivitātes un vides tehnoloģiju jomā, kas ik gadu pulcē vairāk nekā 100 dalībfirmu no vairāk nekā 10 valstīm. Līdzās plašajai nozares uzņēmumu ekspozīcijai notiek konferences, semināri un aktualitāšu prezentācijas, kas piesaista gan profesionāļu, gan interesentu uzmanību.

Patentu valdes stendā būs iespējams saņemt konsultācijas par rūpnieciskā īpašuma tiesiskās aizsardzības iespējām un uzzināt par Patentu valdes sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī saņemt dažādus informatīvus materiālus. 

Piektdien, 19. oktobrī laikā no plkst. 14:00 līdz 17:00 Izgudrojumu un ekspertīzes departamenta direktors Guntis Ramāns Patentu valdes stendā izstādes dalībniekiem un apmeklētājiem sniegs konsultācijas un atbildēs uz jautājumiem.

OKTOBRA IZGUDROJUMS - SAUSĀS DRUKĀŠANAS PRINCIPS KSEROKSS (XEROX)


1938. gada 22. oktobrī pirmo reizi tiek nokopēts ar roku rakstīts dokuments.


Amerikāņu fiziķis, patentu biroja darbinieks, vienlaicīgi arī jurisprudences students un izgudrotājs Česters Karlsons, ilgus gadus mocījies ar grāmatu pārrakstīšanu, nolēma izgudrot veidu, kā ietaupīt laiku. Naudas trūkuma dēļ Česters Karlsons nevarēja atļauties nopirkt bibliotēkā atrodamās grāmatas, tāpēc viņš stundām ilgi pārrakstīja likumus un normatīvus rokrakstā.

Sākot no 1936. gada Karlsons eksperimentēja savās mājās,  virtuvē uz plīts karsējot kristāla sulfātus, kas bieži vien aizdegās, un māju pārņēma puvušu olu smaka. 1938. gada 22. oktobrī, Karlsons kopā ar asistentu pirmo reizi nokopēja rokrakstā rakstītu dokumentu. Kad Karlsons ieraudzīja nokopēto lapu, viņš aiz prieka palecās. Tā kā Karlsons strādāja patentu birojā, viņš nekavējoties izgudrojumu pieteica.

Diemžēl, vairākus gadus kopēšanas tehnoloģiju neizdevās pārdot. Neviena kompānija neuzskatīja to par pietiekami svarīgu, lai ieguldītu tehnoloģijas attīstībā naudu. Tikai 1946. gadā Karlsona izgudrojums ieinteresēja Haloid Company zinātnisko vadītāju, kurš nolēma turpināt kopēšanas tehnoloģiju. Kopēšana, neradot negatīvu, varēja kļūt par kompānijas zelta āderi.

Haloid Company nolēma uzsākt reklāmas kampaņu, lai visi zinātu par kopētāju. Vienīgais, kas kompāniju neapmierināja, bija izgudrojuma nosaukums. Karlsons kopētāju bija nosaucis par elektrofotogrāfiju. Ņemot vērā grieķu valodu, radās vārdu salikums kserogrāfija jeb "sausā rakstīšana". Karlsonam nosaukums nepatika, bet Haloid Company tas īpaši nesatrauca. Nosaukuma nozīme bija tik liela, ka to pat riskēja nereģistrēt. Cilvēku valodas, nododot kserogrāfijas jēdzienu arvien tālāk, bija bezmaksas reklāma.

1955. gadā Haloid Company nolēma sadarboties ar Lielbritānijas filmu studiju Rank Organisation, lai izplatītu kserogrāfu vecajā impērijā. Apvienotais uzņēmums tika nosaukts par Rank Xerox, tādējādi pirmo reizi radot ierasto kseroksa jēdzienu. 1961. gadā, kad Haloid ražotais kopētājs Xerox 914 sasniedza jaunus pārdošanas rekordus, kompānija nolēma mainīt nosaukumu uz Xerox Corporation.

Karlsona dzīves sapnis bija piepildījies, kopēšana bija kļuvusi tik vienkārša, ka katrs varēja īsā laika posmā iegūt kārotā teksta kopiju. Xerox Corporation pelnīja naudu, bet Česters Karlsons baudīja savas dividendes.

Mūsdienās ar Xerox tehnoloģijām tiek izgatavots triljoniem kopiju, firmai ir pārstāvniecības 150 valstīs, tanī strādā 55.000 cilvēku, gada apgrozījums sastāda virs 15 miljardu USD.

Izmantotie resursi:





pirmdiena, 2012. gada 15. oktobris

15. oktobris - Starptautiskā TRIZ diena

Katru gadu 15. oktobrī - Henriha Altšullera Dzimšanas dienā - tiek atzīmēta Starptautiskā TRIZ diena.

TRIZ ir akronīms no krievu valodas nosaukuma “Теория решения изобретательских задач”, kas nozīmē “Izgudrojumu uzdevumu risināšanas teorija”. Tā ir zinātne par tehnisko sistēmu attīstības likumiem un izgudrojumu problēmu risināšanas metodēm. Šo teoriju kopš 1946. gada kopā ar saviem kolēģiem un sekotājiem izstrādāja un attīstīja padomju izgudrotājs Henrihs Altšullers. Atšķirībā no citām psiholoģijas metodēm, kuras tiek izmantotas radošās domāšanas aktivizēšanai, TRIZ ļauj konkretizēt problēmu, izcelt tās pamatā esošo pretrunu, un piedāvā instrumentus pretrunu risināšanai, kas ir vērsti uz ideālu gala rezultātu. Šī izgudrojumu problēmu risināšanas teorija ir balstīta uz sistēmu attīstības imanentajiem likumiem. TRIZ krasi paaugstina cilvēka radošo potenciālu un ļauj viņam iegūt spēcīgus nestandarta tehnisko problēmu risinājumus.

TRIZ pielietošana uzņēmumos var palīdzēt paaugstināt ideju ģenerēšanas un novērtēšanas efektivitāti, veicinot sistemātisku inovācijas vadību. Šo metodi kā tehnisko problēmu risināšanas metodiku izmanto savā darbībā tādas pasaules slavenas firmas, kā Samsung, LG Elektronic, Ford, Procter & Gammble un daudzas citas.

Henrihs Altšullers pazīstams arī kā rakstnieks zinātniskās fantastikas žanrā ar pseidonīmu Genrihs Altovs.

H.Altšullera grāmatas un literatūra par TRIZ
Patentu tehniskās bibliotēkas krājumā:
 Vairāk informācijas tīmeklī: 

trešdiena, 2012. gada 10. oktobris

Informatīvi semināri un pasākumi par intelektuālo īpašumu 2012. gada oktobrī – novembrī

  • 15. oktobrī plkst. 12.30 – 14.15. Latvijas Lauksaimniecības universitātē seminārs „Rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzības informatīvā vide". Lektori: LR Patentu valdes departamenta „Patentu tehniskā bibliotēka” Uzziņu un informācijas nodaļas vadošā speciāliste Evita Lande un Krājuma un pakalpojumu attīstības nodaļas vadītāja Inguna Gruntiņa.
  • 18. oktobrī plkst. 15:15-17:00. Rīgas Stradiņa universitātes Tehnoloģiju pārneses kontaktpunkts organizē trešo semināru „Kā sagatavot labu patenta pieteikumu?” semināra cikla „Intelektuālā īpašuma aizsardzība” ietvaros. Lektori: LR Patentu valdes Izgudrojumu ekspertīzes departamenta vadošā eksperte Eiropas patentu jautājumos, Apelācijas padomes locekle Māra Rozenblate, LR Patentu valdes departamenta „Patentu tehniskā bibliotēka” Uzziņu un informācijas nodaļas vadošā speciāliste Evita Lande, RSU TPK vadītāja Linda Gabrusenoka.
  • 18. - 21. oktobrī 8. starptautiskajā enerģētikas, energoefektivitātes, infrastruktūras un vides tehnoloģiju izstādē "Vide un Enerģija 2012" Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā Patentu valdes stendā varēs saņemt konsultācijas par rūpnieciskā īpašuma tiesiskās aizsardzības iespējām, uzzināt par iestādes sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī saņemt dažādus informatīvus materiālus.
  • 24. oktobrī plkst. 17.30-20.00 seminārs Rīgas Tehniskās universitātes Doktorantūras skolas studentiem „Preču zīmes un dizainparaugi. Lektori: LR Patentu valdes Preču zīmju un dizainparaugu departamenta direktore Dace Liberte un Starptautisko zīmju nodaļas vecākā eksperte dizainparaugu jautājumos Asja Dišlere.
  •  26. oktobrī plkst. 18.15-21.20 seminārs Biznesa augstskolas Turība studentiem „Rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzības informatīvā vide”. Lektori: LR Patentu valdes departamenta „Patentu tehniskā bibliotēka” Uzziņu un informācijas nodaļas vadošā speciāliste Evita Lande un Krājuma un pakalpojumu attīstības nodaļas vadītāja Inguna Gruntiņa.
  • 29. oktobrī plkst. 18.15-21.20 seminārs Biznesa augstskolas Turība studentiem „Rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzības informatīvā vide”. Lektori: LR Patentu valdes departamenta „Patentu tehniskā bibliotēka” Uzziņu un informācijas nodaļas vadītāja Dace Buša un vadošā speciāliste Evita Lande.
  • 7. novembrī plkst. 18.15-21.20 seminārs RTU Doktorantūras skolas studentiem „Patenti”. Lektori: LR Patentu valdes Izgudrojumu ekspertīzes departamenta vadošā eksperte Eiropas patentu jautājumos, Apelācijas padomes locekle Māra Rozenblate, departamenta „Patentu tehniskā bibliotēka” Uzziņu un informācijas nodaļas vadītāja Dace Buša un vadošā speciāliste Evita Lande. 
  • 12. novembrī plkst. 10.00-13.00 seminārs Biznesa augstskolas Turība studentiem „Rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzības informatīvā vide”. Lektori: LR Patentu valdes departamenta „Patentu tehniskā bibliotēka” Uzziņu un informācijas nodaļas vadītāja Dace Buša un vadošā speciāliste Evita Lande. 
  • 14. novembrī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar Eiropas Biznesa atbalsta tīklu (EEN) un Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību atbalsta dienestu (The European IPR Helpdesk) rīko bezmaksas semināru "Intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzība (padziļināti)". Lektore: Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību atbalsta dienesta (The European IPR Helpdesk) apmācību vadītāja Sabine Albrecht. Seminārs notiks angļu valodā, pieteikšanās semināram līdz 12. novembrim. 
  •  23. novembrī plkst. 11.00-16.00 Latvijas Universitātes Mazajā Aulā seminārs intelektuālā īpašuma pasniedzējiem par datorprogrammu tiesisko aizsardzību.
  • 29. novembrī – 1. decembrī Patentu valde piedalās starptautiskajā mašīnbūves, metālapstrādes, automatizācijas, elektronikas, elektrotehnikas, instrumentu un jauno tehnoloģiju izstādē "Tech Industry 2012" starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Patentu valdes stendā varēs saņemt konsultācijas par rūpnieciskā īpašuma tiesiskās aizsardzības iespējām, uzzināt par iestādes sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī saņemt dažādus informatīvus materiālus. 
  • 3. decembrī seminārs LU Bibliotēkzinātnes studentiem "Rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzības informatīvā vide". Lektori: LR Patentu valdes departamenta „Patentu tehniskā bibliotēka” Informācijas pakalpojumu nodaļas vadītāja Dace Buša un vadošā speciāliste Evita Lande.






pirmdiena, 2012. gada 1. oktobris

Ekspertu konsultācijas Patentu valdes stendā izstādē "Kokapstrāde. Iekārtas. Tehnoloģijas. Instrumenti 2012"



No 4. līdz 6. oktobrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks starptautiskā kokapstrādes iekārtu un instrumentu izstāde "Kokapstrāde. Iekārtas. Tehnoloģijas. Instrumenti 2012", kas tiek rīkota vienlaikus ar starptautisko Baltijas mēbeļu industrijas izstādi „Baltic Furniture 2012”.

Patentu valdes stendā izstādes apmeklētāji varēs saņemt ekspertu konsultācijas par rūpnieciskā īpašuma tiesiskās aizsardzības iespējām, uzzināt par Patentu tehniskajā bibliotēkā pieejamo informāciju un pakalpojumiem, kā arī saņemt dažādus informatīvus materiālus.

Plašāka informācija par izstādi "Kokapstrāde. Iekārtas. Tehnoloģijas. Instrumenti 2012" http://www.bt1.lv/kokapstrade/

 

Patentu valde piedalīsies 17. starptautiskajā Baltijas mēbeļu industrijas izstādē „BalticFurniture 2012”



No 4. līdz 7. oktobrim Ķīpsalas izstāžu centrā notiks 17. starptautiskā Baltijas mēbeļu industrijas izstāde „BalticFurniture 2012”.

Patentu valdes stendā izstādes apmeklētāji varēs noskatīties prezentāciju par rūpnieciskā īpašuma tiesiskās aizsardzības iespējām mēbeļu un interjera nozarē, saņemt ekspertu konsultācijas un informatīvos materiālus.

Patentu valdes dalība izstādē ir iespējama, pateicoties sadarbībai ar Latvijas Dizaineru savienību un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1. Stenda noformējums tiek veidots sadarbībā ar dizaineru Raimondu Cīruli.

Arī šogad, 5. oktobrī plkst. 18:00, notiks profesionālā konkursa "Gada balva dizainā 2012" uzvarētāju apbalvošanas ceremonija. Pēc Latvijas Dizaineru savienības (LDS) uzaicinājuma konkursa žūrijas darbā piedalīsies Patentu valdes vadošais zinātniskais konsultants Jānis Ancītis.

Plašāka informācija par konkursu „Gada balvu dizainā 2012” atrodama Latvijas Dizaineru savienības mājaslapā http://www.design.lv/gada-balva-dizaina/2012