trešdiena, 2012. gada 28. novembris

Patentu valdes speciālisti sniegs konsultācijas izstādē “Tech Industry 2012”

No 29. novembra līdz 1. decembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks starptautiskā mašīnbūves, metālapstrādes, automatizācijas, elektronikas, elektrotehnikas, instrumentu un jauno tehnoloģiju izstāde “Tech Industry 2012”, kas ir gada nozīmīgākais un lielākais metālapstrādes un mašīnbūves pasākums Baltijas reģionā.

Izstāde “Tech Industry” notiks divās hallēs un tajā piedalīsies vairāk nekā 250 uzņēmumu no vairākām valstīm, kas vienkopus demonstrēs modernākās metālapstrādes un rūpnieciskās iekārtas darbībā, mašīnbūves iekārtas un materiālus, gaisa plūsmu tehnoloģijas un hidrotehnoloģijas, metālizstrādājumus ražošanai, automatizācijas un vadības sistēmas, hidrauliskās iekārtas, elektroinstrumentus, mēriekārtas, elektroniku un elektrotehniku, kā arī citas iekārtas, materiālus un tehnoloģijas.

Stendā K18 (halle Nr.1) piedalīsies arī LR Patentu valde, piedāvājot uzņēmējiem informāciju par iestādes pakalpojumiem, Patentu tehniskajā bibliotēkā pieejamo informāciju, kā arī konsultācijas par rūpnieciskā īpašuma tiesiskās aizsardzības iespējām. Stendā varēs saņemt arī dažādus informatīvus materiālus.

Patentu valde šogad jau ir piedalījusies vairākās izstādēs, piemēram, "Vide un Enerģija 2012", "Kokapstrāde. Iekārtas. Tehnoloģijas. Instrumenti 2012", „Baltic Furniture 2012”, „Riga Food 2012”, kā arī Starptautiskajā izgudrojumu izstādē, un visos pasākumos dalībnieki un apmeklētāji aktīvi izmantoja iespēju saņemt konsultācijas. Vislielāko interesi raisīja jautājumi par praktiskajiem soļiem, kurus uzņēmējiem nepieciešams veikt savu produktu, izstrādājumu un tehnoloģiju aizsardzībai, piemēram,  
  • Ko aizsargā ar patentu, preču zīmi vai dizainparaugu. Kāda ir atšķirība? 
  • Cik izmaksā dažādu rūpnieciskā īpašuma objektu aizsardzība? 
  • Kas nepieciešams preču zīmes un dizainparauga reģistrācijai? 
  • Kāds aizsardzības veids būtu piemērotāks konkrētam izstrādājumam vai tehnoloģijai? 
  • Kā reģistrēt preču zīmi Latvijā? Kā reģistrēt preču zīmi ārpus Latvijas, piemēram, Igaunijā un Lietuvā? 
  • Kā aizsargāt preču zīmi un dizainparaugu ES? 
  • Kā jāraksta patenta pieteikums? 
  • Kur un kā veikt patentu informācijas meklēšanu?
    un daudzi citi līdzīgi jautājumi. 

Izstādi “Tech Industry 2012” organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1. Izstāde notiks Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Rīgā, Ķīpsalas ielā 8.

Izstādes darba laiks 29. un 30. novembrī 10.00–18.00, 1. decembrī 10.00–17.00.
Ieejas biļete izstādē maksā 3,00 Ls, studentiem – 1,00 Ls.

Vairāk informācijas par izstādi “Tech Industry 2012”: http://www.bt1.lv/techindustry/

ceturtdiena, 2012. gada 15. novembris

NOVEMBRA IZGUDROJUMS - SKUVEKLIS

1904. gada 15. novembrī amerikāņu izgudrotājs un uzņēmējs Kings Kemps Žilets (King Camp Gillette) patentējis pirmo nomaināmo divasmeņu skuvekli, kas mūsdienās pazīstams kā žilete (patents Nr. US775134).

K.K.Žilets dzimis 1855. gadā Viskonsīnā ģimenē, kurā valdīja izgudrotāju gars – tēvs bija vairāku sīku izgudrojumu patentu īpašnieks, māte populāras pavārgrāmatas sastādītāja. 1871. gadā Čikāgas ugunsgrēkā tika iznīcināta K.K.Žileta ģimenes māja un ģimene pārcēlās uz Ņujorku. Lai nopelnītu iztiku, K.K.Žilets 17 gadu vecumā kļuva par ceļojošu pārdevēju.

Strādādams šajā darbā, viņš pievērsa savu uzmanību Viljama Paintera (William Painter) izgudrojumam – metāliskam pudeles korķītim ar gumijas pamatni. K.K.Žilets ievēroja, ka šo komerciāli veiksmīgo produktu patērētāji pērk arvien vairāk un vairāk. Viņš saprata, ka veiksmīga uzņēmējdarbība jābalsta uz izgudrojumu, kuru apmierināti pircēji vēlētos iegādāties atkārtoti.

Līdz 1890. gadam K.K.Žiletam piederēja 4 patenti, taču šie projekti neatnesa ne naudu, ne slavu. Ilgāku laiku izskatot un noraidot idejas par iespējamo izgudrojumu, 1895. gadā, kādu rītu skujoties, K.K.Žileta prātā pazibēja lieliska doma par pilnīgi jaunu skuvekli ar drošu, lētu vienreiz lietojamu asmeni.

Skuvekļi tika izgatavoti jau kopš 19. gadsimta vidus, bet K.K.Žilets uzlaboja iepriekšējo skuvekļu dizainu un radīja mūsdienīgu konstrukciju – skuvekli ar žileti: starp divām cieta materiāla plāksnītēm iespiestu metāla gabaliņu, kam ārpusē ir tikai asās šķautnes, bet perpendikulāri plāksnītēm novietots rokturis. Asmenīšus jebkurā laikā varēja mainīt.
Patents Nr. US775134
 
Lai attīstītu savu ideju, K.K.Žiletam bija nepieciešami seši gadi: no inženiertehniskā viedokļa vissarežģītāk bija izstrādāt skuvekli ar iespēju asināt plāno tērauda asmeni - tas arī izskaidroja kavēšanos starp sākotnējo ideju un produkta ieviešanu. Tehnikas eksperti iebilda, ka nav iespējams ražot tēraudu, kas būtu viegls, plāns un pietiekami lēts, lai vienreizlietojama žilete gūtu komerciālus panākumus.

Tomēr 1901. gadā Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta absolvents Viljams Nikersons (William Nickerson) piekrita šo ideju izmēģināt. 1903. gadā beidzot izdevās atrast nepieciešamo tēraudu un izstrādāt asmenīšu uzasināšanas tehnoloģiju. Lai uzsāktu produkta ražošanu, K.K.Žilets Bostonā nodibināja uzņēmumu „American Safety Razor Company” (Amerikāņu skuvekļu kompānija), kuru 1903. gadā pārdēvēja par „Gillette Razor”.

Skuvekļa un vienreizlietojamo asmeņu pārdošanas apjomi arvien pieauga. Pirmā pasaules kara laikā ASV valdība šos bārdas skuvekļus izdalīja visiem bruņoto spēku karavīriem. Līdz kara beigām militārajos spēkos vien tika izmantoti aptuveni 3,5 miljoni skuvekļu un 32 miljoni asmeņu. 1906. gadā 23. oktobrī tika reģistrēta preču zīme (reģistrācijas numurs 0056921) ar K.K.Žileta portretu un parakstu.

2005. gada aprīlī par astronomisku summu – 57 miljardiem dolāru – kompāniju „Gillette Razor” nopirka pasaulē lielākais sadzīves ķīmijas ražotājs „Procter & Gamble”.

Izmantotie informācijas avoti: