ceturtdiena, 2013. gada 31. janvāris

Jaunieguvumi Patentu tehniskajā bibliotēkā (janvāris 2013)

  • Biobanks: patents or open science? / Antonella De Robbio. - Philadelphia, PA : Woodhead Pub., 2013. - 54 p. - (Woodhead publishing series in biomedicine ; 13). ISBN 9781907568343.
  • Signage design / Michelle Galindo. - Salenstein, Switzerland : Braun Publishing, 2012. - 255 p. - (Architecture in focus). ISBN 9783037680919.

pirmdiena, 2013. gada 28. janvāris

Piesakies un ēno Patentu valdē!


13. februārī Latvijā tiek organizēta Ēnu diena - pasaulē populāra karjeras izglītības akcija, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu. Šajā dienā 1. – 12. klašu (arī profesionālo izglītības iestāžu 1. – 4. kursu) audzēkņi 4 – 6 stundas seko izvēlētās profesijas pārstāvim viņa darba gaitās un izzina, kas nepieciešams, lai reiz kļūtu par līdzvērtīgu profesionāli.

Šobrīd dalībai Ēnu dienā ir pieteikušās jau 438 Latvijas organizācijas, valsts iestādes un uzņēmumi. Lai pieteiktos Ēnu dienas vakancēm, skolēnam līdz 3. februārim jāreģistrējas vortālā enudiena.lv. Sekot līdzi Ēnu dienas aktualitātēm iespējams www.draugiem.lv/smu.

Ēnu dienas akcijā savās profesionālajās zināšanās un prasmēs gatavi dalīties arī Patentu valdes darbinieki - direktors Reinis Bērziņš un Patentu tehniskās bibliotēkas Informācijas pakalpojumu nodaļas vadītāja Dace Buša.

Patentu valdes direktors Reinis Bērziņš organizē un pārrauga iestādes darbu. Patentu valde pieņem un izskata personu pieteikumus rūpnieciskā īpašuma objektu tiesiskajai aizsardzībai, veic pieteikumu ekspertīzi, piešķir patentus, reģistrē preču zīmes, dizainparaugus un pusvadītāju izstrādājumu topogrāfijas. Ja vēlies uzzināt, kas ir rūpnieciskais īpašums, kādēļ tas ir jāaizsargā un kā to izdarīt, piesakies un iepazīsti Patentu valdes darbu un tās direktora ikdienas pienākumus. Par Patentu valdi vairāk vari uzzināt šeit: www.lrpv.gov.lv

Patentu valdes departamenta Patentu tehniskā bibliotēka Informācijas pakalpojumu nodaļas vadītājas Daces Bušas pārziņā ir informācija par patentiem, preču zīmēm un dizainparaugiem. Daces Bušas ikdienas darbs noris konsultējot, sniedzot uzziņas, veicot informācijas meklējumus rūpnieciskā īpašuma aizsardzības jomā, apmācot interesentus, kur un kā sameklēt nepieciešamo informāciju. Vairāk par Patentu tehnisko bibliotēku vari uzzināt www.patbib.gov.lv

Piesakies un ēno Patentu valdē!

piektdiena, 2013. gada 25. janvāris

#EPOicChat: informācija par EPO Inovāciju konkursu

Piedalies Twitter čatā, ko organizē EPO ar haštagu #EPOicChat !

Eiropas Patentu konvencijas 40. gadadienas ietvaros Eiropas Patentu iestāde Eiropas Patentu organizācijas dalībvalstīs izsludinājusi Inovāciju konkursu universitāšu studentiem.

28. janvārī no plkst.10.00 līdz 13.00 Eiropas Patentu iestāde organizē jautājumu un atbilžu sesiju par EPO Inovāciju konkursu sociālajā tīklā Twitter ar haštagu #EPOicChat, lai sniegtu atbalstu potenciālajiem EPO Inovāciju konkursa dalībniekiem, atbildot uz viņu jautājumiem par pieteikumu iesniegšanas termiņiem, tālmācības programmām, balvām un citiem jautājumiem par konkursu.

Uz jautājumiem par EPO Inovāciju konkursu atbildēs un Jūsu viedokļus uzklausīs Eiropas Patentu akadēmijas pārstāvis Haralds Pichlhöfers.

Lai piedalītos jautājumu un atbilžu sesijā, Jums ir nepieciešams mikrobloga Twitter konts. Ja vēlaties iegūt vairāk informācijas par Inovāciju konkursu, sekojiet  kontam @EPOorg vai haštagam #EPOicChat. Pievienojiet haštagu #EPOicChat  saviem tvītiem, jautājumiem, komentāriem!

Konkursa darbi Latvijas augstskolu studentiem jāiesniedz Patentu valdē (Rīgā, Citadeles ielā 7/70) personīgi līdz 2013. gada 11. martam plkst 16.00.

 

ceturtdiena, 2013. gada 24. janvāris

Papildini un pārbaudi savas zināšanas par intelektuālā īpašuma aizsardzību!

Pasaules Intelektuālā Īpašuma Organizācija (World Intellectual Property Organization - WIPO) ir Apvienoto Nāciju Organizācijas specializēta aģentūra, kuras viens no galvenajiem uzdevumiem ir intelektuālā īpašuma aizsardzības veicināšana visās pasaules valstīs.

WIPO Akadēmija piedāvā apmācību un profesionālās kvalifikācijas pilnveides iespējas intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā gan tradicionālā formā, gan arī e-mācību veidā maksas un bezmaksas mācību kursos.

Bezmaksas tālmācības kursa „General Course on Intellectual Property” (DL-101) mērķis ir sniegt pamatzināšanas par svarīgākajiem intelektuālā īpašuma jautājumiem. Tajā netiek aplūkoti intelektuālā īpašuma jautājumi nacionālā līmenī.

Kurss ir paredzēts jebkuram, kuram ir interese iegūt vispārēju, bet pietiekami detalizētu priekšstatu par intelektuālo īpašumu un nozīmīgākajiem starptautiskajiem
intelektuālā īpašuma aizsardzības tiesību aktiem.

Lai piedalītos kursā, īpašas iepriekšējas zināšanas intelektuālā īpašuma aizsardzībā nav nepieciešamas. Kurss ir paredzēts plašai mērķauditorijai: valsts pārvaldes darbiniekiem, uzņēmējiem, izdevniecību, raidorganizāciju darbiniekiem, tieslietu, uzņēmējdarbības, ķīmijas, inženierzinātņu un žurnālistikas studentiem, kā arī visiem tiem, kuri vēlas iegūt pamatzināšanas par intelektuālo īpašumu.

Kurss tiek apgūts, izmantojot internetu, un tā saturs iedalīts 13 moduļos:

1. Ievads par kursu
2. Ievads intelektuālā īpašuma jautājumos
3. Autortiesības
4. Blakustiesības
5. Preču zīmes
6. Ģeogrāfiskās norādes
7. Dizainparaugi
8. Patenti
9. WIPO līgumi
10. Negodīga konkurence
11. Jaunu augu sugu aizsardzība
12. Intelektuālāis īpašums un izaugsme
13. Kopsavilkums un pārskats par intelektuālā īpašuma jautājumiem

Šo mācību kursu paredzēts apgūt 55 stundās 6 nedēļu laikā. Dalība kursā ir bezmaksas. Pabeidzot kursu, tiek kārtots beigu eksāmens. Par sekmīga eksāmena nokārtošanu (vairāk kā 50% pareizu atbilžu) dalībnieks saņem elektronisku WIPO sertifikātu.

Kurss tiek piedāvāts vairākās valodās: arābu, ķīniešu, angļu, franču, portugāļu, krievu un spāņu valodā. Mācību kurss 2013. gadā ir pieejams 9 menešus - no 1. februāra līdz 4. novembrim. Reģistrēties mācību kursam iespējams
no 1. februāra līdz 3. novembrim.

Mācību kursa  dalībnieki var izvēlēties vienu no trim noteiktajiem laikiem, kad kārtot kursa gala eksāmenu. 2013. gadā kursa gala eksāmeni paredzēti:
  • no 22. aprīļa līdz 28. aprīlim;
  • no 22.jūlija līdz 28. jūlijam;
  • no 28.oktobra līdz 3. novembrim.
Tehniskās prasības dalībai tiešsaistes apmācības kursā:
  • Dators ar interneta pieslēgumu
  • Interneta pārlūks Internet Explorer 5 vai augstāks
  • Skaņu karte un austiņas vai skaļruņi
  • Programma Real Player
  • Adobe Acrobat Reader
Pieteikties kursam iespējams elektroniski WIPO tīmekļa vietnē http://wipo.int/academy/en/courses/rp_catalog/index.jsp pie kursa DL-101 General Course on Intellectual Property, iepriekš izveidojot savu lietotāja profilu https://www3.wipo.int/usercenter/en/register.jsp.
Reģistrētajiem dalībniekiem kursa darbības laikā ir autorizēta pieeja kursa materiāliem tiešsaistē (teksts un audiomateriāli). Materiāli pieejami arī PDF formātā, tos var lejupielādēt un apgūt neatkarīgi no pieslēguma internetam. Laiks 55 stundas kursa apguvei ir rekomendējošs - tāds laiks parasti ir nepieciešams, lai apgūtu kursa saturu, bet katrs dalībnieks satura apguvi var plānots pats.

Kursa laikā jautājumu un neskaidrību gadījumā iespējams kontaktēties ar kursu administratoru un lūgt konsultācijas vai padziļinātu skaidrojumu.

Katra moduļa beigās tiek sniegts pašpārbaudes tests apgūtās vielas atkārtošanai. Šo testu rezultāti neietekmē beigu eksāmena rezultātu, bet, tā kā atsevišķo moduļu pašpārbaudes sistēmas saturs un forma ir ļoti līdzīgs beigu eksāmenam, ir ieteicams tos aizpildīt, lai eksāmenam labāk sagatavotos.

Gala eksāmena nokārtošanai pietiek ar to materiālu apguvi, kas ievietoti katrā mācību modulī. Padziļinātām studijām papildus tiek sniegts arī ieteicamās literatūras saraksts.

Kursa noslēguma eksāmens arī tiek kārtots tiešsaistē un tas sastāv no 35 jautājumiem. Jautājumiem ir doti vairāki atbilžu varianti, no kuriem ir jāizvēlas pareizais. Dalībniekam nav jāveic rakstiski darbi ne kursa laikā, ne arī eksāmenā. Eksāmena laikā drīkst izmantot visus kursa materiālus.

Gala eksāmenu var nokārtot sev vēlamā laikā vienā no eksāmeniem paredzētām dienām. Eksāmena kārtošanai tiek dotas 2 stundas laika, parasti tam nepieciešama apmēram stunda. Ja eksāmenu neizdodas nokārtot, kursam var pieteikties atkārtoti.


trešdiena, 2013. gada 9. janvāris

Pieprasītākās grāmatas Patentu tehniskajā bibliotēkā 2012. gadā

  • PIĪO rokasgrāmata patentu rakstīšanā / Pasaules Intelektuālā Īpašuma Organizācija. - Rīga : LR Patentu valde, 2010. - 137 lpp. - (IĪ aktīvu pārvaldības sērija). - PIĪO publ. nr. 867 LV.
    ISBN 9789280519341.



  






  • Concise European patent law / ed. R. Hacon, J. Pagenberg. - Alphen aan den Rijn, The Netherlands : Kluwer Law International ; Frederick, MD, c2007. - xi, 604 p. ; 19 cm. - (Concise IP). ISBN 9789041124340.
















  • Wurzer, Alexander J. Valuation of patents / Alexander J. Wurzer, Theo Grunewald, Dieter Reinhardt. - Alphhen aan den Rijn, Nether. : Wolters Kluwer, 2012. - viii, 576 p. - (Law & business).
    ISBN 9789041127235.

pirmdiena, 2013. gada 7. janvāris

Jaunieguvumi Patentu tehniskajā bibliotēkā (novembris-decembris 2012)

  • Information sources in patents / Stephen R. Adams. - 3rd completely rev. edition. - Berlin : De Gruyter Saur, 2012. - 333 p. - (Guides to information sources). ISBN 9783110235111.
  • Legal English / Rupert Haigh. - 3rd ed. - Abingdon, UK : Routledge, 2012. - ix, 302 p. ISBN 9780415694353.
  • Patent Cooperation Treaty (PCT) : done at Washington on June 19, 1970, amended on Sept. 28, 1979, modified on Feb. 3, 1984, and on Oct. 3, 2001 :  Regulations under the PCT : (as in force from July 1, 2012). WIPO Publ. No. 274(E) / World Intellectual Property Organization. - Geneva : WIPO, 2012. - 231 p. ISBN 9789280522051.
  • A user's guide to design law / Clive Thorne, Simon Bennett. - Haywards Heath, UK : Bloomsbury Professional, 2010. - xx, 387 p. ISBN 9781847663054.
  • Word as image / Ji Lee. - New York : Penguin Group, 2011. - 208 p. - (A Perigee book). ISBN 9780399536953.
  • Международная патентная классификация [elektroniskais resurss] : редакция 2012.01 и Алфавитно-предметный указатель. Полная версия : информационно-поисковая система / Всемирная организация интеллектуальной собственности, Федеральная служба по интеллектуальной собственности. - Москва : ФИПС, 2012. - 1 CD. - Windows 2000/XP/Server 2003/ Vista/Server 2008/7. Microsoft Internet Explorer 6.0.

 Jaunieguvumi Patentu tehniskajā bibliotēkā, novembris - decembris 2012 >>

 
Ar citiem bibliotēkas jaunieguvumiem iespējams iepazīties šeit >>

Patentu tehniskā bibliotēkas elektroniskais katalogs pieejams šeit >>




Patentpilnvarotā bezmaksas konsultācijas Patentu tehniskajā bibliotēkā

Ja Jums ir nepieciešams profesionāls padoms:
  • kā un kur aizsargāt savu ideju;
  • kā noslēgt licences līgumu;
  • kā licencēt vai pārdot īpašumtiesības u.tml.,
20 minūšu bezmaksas konsultāciju Jums sniegs profesionāls patentpilnvarotais (persona, kas savā komercdarbībā specializējusies rūpnieciskā īpašuma jomā, sniedz padomus un konsultācijas).


Konsultācijas notiks š.g. 23. janvārī no plkst. 10.00 līdz 12.00 LR Patentu valdes Patentu tehniskajā bibliotēkā, Kr.Valdemāra ielā 33, 4.stāvā, Rīgā.

Aicinām Jūs pieteikties pa tālruni 67220126 vai rakstot uz e-pastu Evita.Lande@lrpv.gov.lv līdz 21.janvārim (vietu skaits ierobežots).

Papildus informācija:


trešdiena, 2013. gada 2. janvāris

Periodiskie izdevumi Patentu tehniskajā bibliotēkā 2013.gadā

Patentu tehniskajā bibliotēkā 2013. gadā būs pieejami šādi periodiskie izdevumi:

Latviešu valodā
  1. DEKO 
  2. ENERĢIJA UN PASAULE 
  3. FORBES LATVIJA 
  4. ILUSTRĒTĀ PASAULES VĒSTURE 
  5. ILUSTRĒTĀ ZINĀTNE 
  6. IR 
  7. KAPITĀLS 
  8. LATVIJAS ARCHITEKTŪRA 
  9. PATENTI UN PREČU ZĪMES 
  10. PRAKTISKAIS LATVIETIS 
  11. RĪGAS LAIKS
Svešvalodās
  1. DETAIL. GERMANY 
  2. DOMUS. ITALY
  3. FORM. SWEDEN
  4. IIC INTERNATIONAL REVIEW OF INTELLECTUAL PROPERTY AND COMPETITION LAW. GERMANY
  5. INTELLECTUAL PROPERTY MAGAZINE. UK
  6. MANAGING INTELLECTUAL PROPERTY. UK
  7. NOVUM – WORLD OF GRAPHIC DESIGN. GERMANY
  8. WORLD PATENT INFORMATION. THE NETHERLANDS
Krievu valodā
  1. ИЗОБРЕТАТЕЛЬ И РАЦИОНАЛИЗАТОР. РОССИЯ 
  2. ИЗОБРЕТАТЕЛЬСТВО. РОССИЯ
  3. ИНТЕЛЛЕКТУАЛЬНАЯ СОБСТВЕННОСТЬ. АВТОРСКОЕ ПРАВО И  СМЕЖНЫЕ ПРАВА. РОССИЯ
  4. ИНТЕЛЛЕКТУАЛЬНАЯ СОБСТВЕННОСТЬ. ПРОМЫШЛЕННАЯ СОБСТВЕННОСТЬ. РОССИЯ
  5. МОДЕЛИСТ-КОНСТРУКТОР. РОССИЯ
  6. НАУКА И ЖИЗНЬ. РОССИЯ
  7. ПАТЕНТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ СЕГОДНЯ. РОССИЯ
  8. ПАТЕНТНОЕ ДЕЛО. РОССИЯ
  9. ПАТЕНТНЫЙ ПОВЕРЕННЫЙ. РОССИЯ
  10. ПАТЕНТЫ И ЛИЦЕНЗИИ. РОССИЯ
  11. ПОПУЛЯРНАЯ МЕХАНИКА. РОССИЯ
  12. ТЕХНИКА-МОЛОДЕЖИ. РОССИЯ