trešdiena, 2013. gada 28. augusts

Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību atbalsta dienesta pakalpojumi

Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību atbalsta dienests (European IPR Helpdesk) ir Eiropas Komisijas Intelektuālā īpašuma pakalpojumu iniciatīva, kuras mērķis ir nodrošināt bezmaksas konsultācijas un informācijas sniegšanu par intelektuālā īpašuma un intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību. Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību atbalsta dienesta pakalpojumu mērķauditorija ir zinātnieki, mazie un vidējie uzņēmumi (MVU), kas piedalās Eiropas Savienības pētniecības un attīstības atbalsta programmās, kā arī tie MVU, kas saistīti ar starptautiskās tehnoloģiju pārneses aktivitātēm.

Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību atbalsta dienests sniedz bezmaksas konsultācijas individuāliem un specifiskiem informācijas pieprasījumiem par intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumiem. Konsultāciju 3 darba dienu laikā sniedz kvalificēts profesionālis.

Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību atbalsta dienests organizē bezmaksas mācību pasākumus par intelektuālā īpašuma pārvaldības dažādiem aspektiem, tajā skaitā arī vebināru ciklu.

Dienests regulāri sniedz aktuālāko informāciju par intelektuālā īpašuma aizsardzību e-pasta paziņojumu veidā „European IPR Helpdesk Newsletter” (divas reizes nedēļā) un Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību atbalsta dienesta izdevumā „European IPR Helpdesk Bulletin” (reizi 3 mēnešos).

Tīmekļa vietnes Bibliotēkas sadaļā pieejamas arī faktu lapas, atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem, piemērizpētes (case studies), noderīgas saites u.c.

Tīmekļa vietnes sadaļā IP SME Corner apkopoti dažāda veida materiāli, kas varētu būt aktuāli mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, saskaroties ar intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumiem gan pētniecības projektos, gan uzņēmējdarbībā.

Seko līdzi jaunākajām ziņām Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību atbalsta dienesta mikroblogā Twitter!

piektdiena, 2013. gada 9. augusts

Augusta izgudrojums - skaitļošanas mašīna

1888. gada 21. augustā Viljams Burrougs (William Burroughs) saņēma patentu Nr.US388118 savam izgudrojumam - skaitļošanas mašīna (kalkulators).

Amerikāņu izgudrotājs Viljams Burrougs dzimis 1857. gada 28. janvārī, Ročesterā, Ņujorkā.

V.Burrougs bija mehāniķa dēls un viņam jau no agras bērnības patika darboties ar dažādām mehāniskām ierīcēm. Kad Viljams vēl bija mazs zēns, viņa vecāki pārcēlās uz Auburnu, Ņujorkā, kur viņš un viņa brāļi mācījās valsts skolā.

Pēc skolas beigšanas V.Burrougs sāka strādāt par rakstvedi Auburnas Nacionālajā bankā (National Bank of Auburn). Tieši bankā Burrougs sāka interesēties par skaitļošanas mašīnas izveides nepieciešamību un uzsāka meklēt šīs problēmas dažādus risinājumus. Bankā jau tika izmantoti vairāki agrāk izgudrotu skaitļošanas mašīnu prototipi, taču ar tiem veikt aprēķinus nepieredzējušiem lietotājiem bija grūti un veiktie aprēķini bieži vien bija neprecīzi.

Rakstveža darbs nebija V.Burrouga aicinājums, tāpēc pēc septiņiem bankā nostrādātiem gadiem veselības problēmu dēļ Burrougs darbu bankā atstāja. Pēc aiziešanas no darba V.Burrougs savus centienus novirzīja skaitļošanas mašīnas izstrādei. Darbu pie skaitļošanas mašīnas izgudrotājs veica ļoti precīzi, daudzas detaļas tika izstrādātas ar mikroskopa palīdzību, izmantojot augstvērtīgus materiālus.

V.Burrougs izgudrotā skaitļošanas mašīna ļāva ietaupīt rakstvežu laiku, jo  darbojās precīzi un spēja veikt sarežģītus aprēķinus.

Pirms sava galvenā izgudrojuma V.Burrougs patentēja arī vairākus jau esošo skaitļošanas mašīnu uzlabojumus. Pirmais skaitļošanas mašīnas patenta pieteikums tika iesniegts 1885. gadā (patents Nr. US388 116).


Patents Nr. Nr.US388118

V.Burrougs 1886. gadā dibināja Burrougsa skaitļošanas mašīnu rūpnīcu (Burroughs Adding Machine Company).

Izmantotie informācijas avoti:
•    http://inventors.about.com/library/inventors/blcalculator.htm
•    http://en.wikipedia.org/wiki/William_Seward_Burroughs_I