piektdiena, 2014. gada 10. oktobris

Patentu tehniskās bibliotēkas katalogs tagad pieejams arī mobilajās ierīcēs

Informācija par izdevumiem Patentu tehniskās bibliotēkas krājumā kļūst vēl vieglāk un ērtāk pieejama – bibliotēkas elektroniskajam katalogam tagad var pieslēgties, izmantojot arī viedtālruni vai planšetdatoru.

Kataloga mobilā versija pielāgota dažādiem viedtālruņu veidiem: gan iPhone, gan Android, gan Windows - ievadot kataloga adresi (http://alise.patbib.gov.lv/Alise/) vai nolasot QR kodu, sistēma automātiski nosaka klienta ierīci un atver mobilo versiju.

Bibliotēkas kataloga pieejamība tīmeklī nodrošināta 24 stundas diennaktī. Saskarne pieejama 3 valodās: latviešu, krievu un angļu valodā. Lai meklētu informāciju, nav nepieciešama autorizācija.

Kataloga mobilā versijā iespējams izmantot plašu sistēmas funkcionalitāti: pieejama meklēšana katalogā, atlasītās kopas veidošana (meklējumu grozs), ierakstu eksemplāru ziņas, publiski pieejamo ierakstu anotāciju un hipersaišu izmantošana, sociālo tīklu izmantošana (pastāsti citiem). Lietotājs var izmantot arī bibliotēkas ievietoto kontaktinformāciju, hipersaites, bibliotēkas sociālo tīklu vietnes, reģistrāciju kataloga jaunumu RSS plūsmai. Pieejama arī meklēšanas palīdzība.

http://alise.patbib.gov.lv/Alise/

Lodziņā “Meklēt izdevumu” jāievada meklējamā vērtība - tiek nodrošināta vienkāršā meklēšana pēc vienas meklēšanas pazīmes no visiem ieraksta laukiem.
Meklē jebkuru vārdu un frāzi izdevuma aprakstā: autors, nosaukums, izdevniecība, izdošanas gads, temats u.c. Lai sameklētu noteiktu frāzi, frāze jāliek pēdiņās. Lietojams unicode kodējums, var izmantot gan lielos, gan mazos burtus, diakritiskās zīmes nav obligātas, var rakstīt nepilnu vārdu. Ievadāmo simbolu skaits nav noteikts.

Pēc noklusējuma meklēšana notiek gan elektroniskajā katalogā un Patentu tehniskās bibliotēkas veidotajās datubāzēs:
  • Latvijas rūpniecības vēsture.1920-1940, 2003-2011
  • Rūpnieciskā un intelektuālā īpašuma aizsardzība
Lietotājs datubāzes var izvēlēties no piedāvātā saraksta.

Uzklikšķinot uz meklēšanas rezultātiem, tiek atvērta plašāka informācija par izdevumu: īsais apraksts, bibliogrāfiskais apraksts, eksemplāri. Uzklikšķinot uz saites īsajā aprakstā, notiek informācijas atlase pēc noteiktā parametra.

Patentu tehniskās bibliotēkas krājumā pieejamas grāmatas un periodiskie izdevumi, kā arī uzziņu literatūra, normatīvie akti par intelektuālā īpašuma jautājumiem un tēmām, kuras saistītas ar patentiem, preču zīmēm un dizainparaugiem, kā arī pieejami informācijas resursi par autortiesību aspektiem, datorprogrammu aizsardzību, domēniem, negodīgu konkurenci utt. Pieejamas arī rokasgrāmatas par tehnikas un rūpniecības procesiem, iekārtām un darba organizāciju.

Patentu tehniskās bibliotēkas lietošanas noteikumi nosaka, ka iespieddarbus izsniedz izmantošanai tikai bibliotēkas lasītavā. Lai reģistrētos kā bibliotēkas lietotājam, fiziskai personai ir jāuzrāda personu apliecinošu dokumentu (personas apliecību vai pasi).

Informācija sagatavota, izmantojot
bibliotēkas informācijas sistēmas ALISE lietotāja rokasgrāmatas
“WebPAC Mobilā versija : bibliotēkas katalogs viedtālrunī” materiālus