piektdiena, 2010. gada 21. maijs

Latviešu valodā pieejama rokasgrāmata patentu rakstīšanā

Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas - PIĪO (World Intellectual Property Organization - WIPO ) sekretariāta veiktais pētījums attīstības valstīs atklāja izgudrotāju un pieteikumu rakstītāju pieredzes trūkumu un tā ietekmi uz spēju izmantot intelektuālā īpašuma sistēmu, kā rezultātā tie nespēja piedalīties ekonomisko labumu gūšanā, ko sniedz intelektuālais īpašums.

Lai palīdzētu risināt šo problēmu, PIĪO Intelektuālā īpašuma aktīvu pārvaldības grāmatu sērijā izstrādāja mācību materiālu „PIĪO rokasgrāmata patentu rakstīšanā” (“WIPO Patent Drafting Manual”). Tagad šī rokasgrāmata ir pieejam arī latviešu valodā.

Rokasgrāmatas mērķis ir palīdzēt lasītājam izveidot vispārīgu priekšstatu par prasmēm uzrakstīt patenta pieteikumu, pieteikt to un sadarboties ar patentu iestādēm, lai iegūtu patentu. Šis mācību materiāls paredzēts kā palīglīdzeklis izgudrotājiem un personām, kuras šajā jomā piedāvā pakalpojumus izgudrotājiem, ļaujot apgūt tehniskās prasmes, kuras nepieciešamas, lai sagatavotu patenta pieteikumu, ieskaitot prasmi uzrakstīt vissvarīgāko daļu - pretenzijas, kuras nosaka patenta piešķirtās aizsardzības apjomu.

Patenta pieteikums iemieso vienošanos starp izgudrotāju un valsts iestādi, kuras rezultātā tiek piešķirts patents. Svarīgi ir uzrakstīt kvalitatīvu patentu pieteikumu, jo tajā skaidrā veidā tiek izklāstīti tie nosacījumi, kuri būs saistoši patenta īpašniekam un trešajām personām.

Patenta pieteikumus daudzējādā ziņā ir līdzīgs civiltiesiskam līgumam. Laika gaitā piešķirto patentu skatīs un pārskatīs gan tādi valsts pārstāvji kā patentu eksperti un tiesneši, kā arī biznesa partneri un konkurenti. Tādēļ patenta pieteikums jāraksta, paturot prātā visu iepriekš minēto personu interese par patentu.

Parasti patenta pieteikums ir stingri strukturēts:
  • fona informācijas sadaļa ievada tematā;
  • vispārīgā apraksta sadaļa atspoguļo pretenzijas;
  • detalizētais apraksts un zīmējumi sniedz pretenziju pamatojumu, atklājot izgudrojumu, lai tas būtu īstenojams;
  • pretenzijas definē izņēmuma tiesību apjomu;
  • kopsavilkums parasti kalpo kā pirmā informācija meklējumu veicējiem.
Grāmatā sniegts ievads par intelektuālo īpašumu un nodaļā „Vispusīgs pārskats par patentiem” dotas atbildes jautājumiem: Kas ir patents? Ko var patentēt? Kādēļ patents ir svarīgs?, kā arī skaidrotas patentspējas juridiskās prasības (novitāte, rūpnieciskā izmantošana, izgudrojuma līmenis).

Rokasgrāmatā atsevišķas nodaļas veltītas informācijai par patenta pieteikumu sagatavošanu un iesniegšanu gan izgudrotāja dzīvesvietas valstī, gan arī pieteikuma iesniegšanai ārvalstīs.

Vairākas nodaļas veltītas patenta nozīmīgākai sadaļai - pretenzijai: patenta pretenziju teorija, pretenziju formāts, komplekti, specifiski pretenziju veidi.

Uzmanība pievērsta dažādu patentu stratēģijas veidu izmantošanai uzņēmumā, inovatīva uzņēmuma tehnisko darbinieku organizēšanai, apmācībai, motivēšanai un komandas veidošanai, kā arī patentu aģentu profesionālā ētikas jautājumiem.

Materiāla labākai izpratnei tas papildināts ar piemēriem un paskaidrojumiem. Rokasgrāmatai ir divi pielikumi - „Instrukcijas meklējumu veikšanai patentu datubāzēs” un „Izgudrojuma izklāsta veidlapa”. Vārdnīcā sniegti nozīmīgāko rokasgrāmatā lietoto terminu skaidrojumi.

Rokasgrāmatas autori cer, ka šis materiāls būs labs palīgs tām valstīm, kuras vēlas stiprināt, uzlabot un paplašināt savu speciālistu prasmes, palīdzot izgudrotājiem aizsargāt viņu intelektuālo īpašumu, spējot pareizi un pilnvērtīgi uzrakstīt patentu pieteikumu.

Neļaujiet pazust sava darba augļiem tikai kādas sīkas aizmirstas formalitātes dēļ, kuru varēja novērst, rūpīgi pārbaudot visas prasības!

Rokasgrāmatas tulkojumu latviešu valodā ir sagatavojuši LR Patentu valdes speciālisti.


Interesentiem šī rokasgrāmata ir pieejama Patentu valdes departamenta „
Patentu tehniskā bibliotēka" Patentu informācijas lasītavā Šķūņu ielā 17 (tālr.: 67226628, e-pasts: patent@patbib.gov.lv).

Bibliotēkas darba laiks:
  • Pirmdiena, otrdiena 10.00 – 18.00
  • Trešdiena 10.00 – 19.00
  • Ceturtdiena, piektdiena 10.00 – 18.00
  • Sestdiena, svētdiena - bibliotēka slēgta.
Mēneša pēdējā ceturtdienā Spodrības diena – pakalpojumi bibliotēkas telpās lietotājiem nav pieejami.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru