ceturtdiena, 2012. gada 9. augusts

AUGUSTA IZGUDROJUMS - RĀVĒJSLĒDZĒJS

Rāvējslēdzēju 1893.gada 29.augustā patentēja Vaitkombs Džadsons (Whitcomb Judson)US pat. 504037. Rāvējslēdzēju V.Džadsons esot radījis, lai palīdzētu savam draugam, kurš mocījies ar muguras sāpēm un nav varējis aizšņorēt kurpes. V.Džadsona izgudrojums atvieglojis kurpju aizšņorēšanu, nesakņūpot čokurā, un turklāt ļāvis to paveikt pat ar vienu roku. Tajā laikā rāvējslēdzēja lietošana bija vēl diezgan neveikla, un rāvējslēdzējs visai attāli līdzinājās šodienas izpratnei par ērtu aizdari. Pirmie rāvējslēdzēji parādījās 1905.gadā, bet tie nav guvuši plašu atsaucību. Uzlabotā rāvējslēdzēja versija iekaroja tirgu, pateicoties zviedru zinātniekam Gideonam Sandbekam (Gideon Sundback), kurš tajā laikā strādāja amerikāņu kompānijā B. F. Goodrich Company. Viņam izdevās padarīt rāvējslēdzēja aizvilkšanu tik ērtu, ka tas patiešām kļuva iespējams ar vienu vilcienu. Tieši tad arī rāvējslēdzējs ieguva savu īsto vārdu - anglisko nosaukumu zipper.
Pirmos rāvējslēdzējus iešuva gumijas galošās un tabakas maciņos. Modē rāvējslēdzēji nāca tikai 30.gados - vispirms bērnu apģērbos. Tie tika reklamēti kā izgudrojums, kas palīdzēs mazuļiem patstāvīgi apģērbties. Tam sekoja vīriešu mode, kur avangardistiskie franču dizaineri ar rāvējslēdzēju aizstāja bikšu pogas. Nākamais progresa solis bija iespēja to atdarīt no abām pusēm, ko īpaši novērtēja žakešu un sporta jaku dizaineri un valkātāji.
Pirmā, kas sāka izmantot rāvējslēdzēju augstajā modē, bija franču dizainere Elza Skiparelli (Elsa Schiparelli). 1935.gadā savu rudens kolekciju viņa pieteica ar simbolisku reklāmas plakātu, uz kura bija attēlots plastmasas rāvējslēdzējs, kas, kā vēstīja teksts, veiksmīgi aizdarīs gan skotu tvīda, gan Lionas zīda ģērbus, turklāt kontrastējošā sarkanā, zaļā un zilā krāsā vēl uzskatāmi pildīs dekoratīvo funkciju

 Izmantotie resursi:

2 komentāri:

  1. Ļooooti interesanti raksti par izgudrojumu pirmsaakumiem... Graamatziime ievietota, lai turpinaatu lasiit. Paldies

    AtbildētDzēst
  2. Jā, patentu informācija ir ļoti interesanta.
    Ar šo rakstu palīdzību vēlamies, lai par to pārliecinās arī citi :)

    AtbildētDzēst