piektdiena, 2012. gada 17. augusts

Aicinājums vecāko klašu skolēniem piedalīties Starptautiskajā Intelektuālā īpašuma olimpiādē


Международная Олимпиада по интеллектуальной собственности для старшеклассников

2012. gada septembrī Federālais Intelektuāla īpašuma dienests (ROSPATENT), Krievijas Valsts Intelektuālā īpašuma akadēmija (RSAIP) un Krievijas Federācijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar Pasaules Intelektuālā īpašuma organizāciju (WIPO) un Krievijas autoru savienību projekta „Jauniešu radošums un pētnieciskais potenciāls – jaunās intelektuālās elites veidošana pasaulē” ietvaros organizē Starptautisko Intelektuālā īpašuma olimpiādi vecāko klašu skolēniem. Olimpiāde notiek jau 5 reizi un tās mērķi un galvenie uzdevumi ir jauniešu zināšanu un radošo spēju vairošana un intereses paaugstināšana par intelektuālo īpašumu un tiesiskumu, kā arī talantīgu bērnu sadarbības veicināšana visā pasaulē. Projekts sniedz iespēju talantīgiem un radošiem pilsētu un lauku rajonu jauniešiem 14-18 gadu vecumā piedalīties savu zināšanu pārbaudē un pilnveidošanā.

Starptautiskās Intelektuālā īpašuma olimpiādes vecāko klašu skolēniem rīkošanu ir iedvesmojusi iepriekšējo gadu veiksmīgā pieredze, kopš 2009. gada organizējot Viskrievijas Intelektuālā īpašuma olimpiādes. Viskrievijas Intelektuālā īpašuma olimpiāde ik gadus regulāri ir aicinājusi aktīvi darboties tūkstošiem jauniešu ar augstu radošo potenciālu, kuri būtu gatavi uzņemties atbildību par sociālo un ekonomisko attīstību nākotnē. Šo iepriekšējo gadu pasākumi un atsaucība ir mudinājusi tās organizatorus mainīt olimpiādes formātu un paplašināt tās apmērus, turpinot un saglabājot jau notikušo olimpiāžu tradīcijas.


Pēc WIPO ģenerāldirektora F.Garija priekšlikuma 2011. gadā Olimpiādei tika piešķirts starptautisks statuss, un piedalīties tajā aicināti visu valstu vecāko klašu skolēni. Jau 2011. gadā dalībai Starptautiskajā Intelektuālā īpašuma olimpiādē reģistrējās 11 000 vecāko klašu skolēnu, tajā skaitā 1000 skolēnu no dažādām Eiropas, Āzijas un Āfrikas valstīm.

Starptautiskā intelektuālā īpašuma olimpiāde norisināsies no 2012. gada septembra līdz 2013. gada aprīlim. Olimpiādes norise plānota 3 posmos:
  • No 2012. gada 1. septembra līdz 2012. gada 20. decembrim dalībniekiem tiešsaistē jāreģistrējas dalībai olimpiādē www.olimpiada-rgiis.ru
  • 1. posms norisināsies no 2012. gada 1.oktobra līdz 20. decembrim. Pēc reģistrācijas Olimpiādes dalībnieki tiešsaistē piedalās testēšanā par vispārizglītojošām tēmām. Testa rezultāti tiks ievietoti Olimpiādes tīmekļa vietnē līdz 2013. gada 1. janvārim.
  • 2. posms norisināsies no 2013. gada 1. janvāra līdz 2013. gada 1. martam, un tā ietvaros dalībnieki raksta radošu eseju par kādu no organizatoru piedāvātām tēmām. Tēmas un rekomendācijas esejas rakstīšanai tiks norādītas Olimpiādes tīmekļa vietnē.
    Pēc 2. posma rezultātu noskaidrošanas tiek noteikti olimpiādes finālisti.
  • 3. posms (fināls) norisināsies no 2013. gada 22. aprīļa līdz 27. aprīlim Maskavā 3 etapos: esejas rakstīšana, tās mutiska aizstāvēšana (krievu un angļu valodās) un dalība lietišķajā spēlē. Olimpiādes uzvarētāji tiks noteikti pēc Olimpiādes fināla rezultātiem. Olimpiādes uzvarētāju apbalvošana norisināsies 27. aprīlī svinīgā ceremonijā Kristus Glābēja katedrālē. Olimpiādes fināla laikā tiks rīkoti arī dažādi ārpuskonkursa pasākumi – lekcijas, apmācības, kultūras programma, tikšanās ar vadošajiem intelektuālā īpašuma jomas ekspertiem, apaļie galdi.
 Olimpiādes pamatvaloda ir krievu valoda. 

2012./2013. gada Starptautiskajā intelektuālā īpašuma olimpiādē aicināti piedalīties arī skolēni no Latvijas.

Mudinām vecāko klašu skolēnus izvērtēt un pārbaudīt savas zināšanas, piesakoties dalībai starptautiskajā pasākumā. Lai nodrošinātu, ka ziņu par izdevību piedalīties intelektuālā īpašuma olimpiādē saņem pēc iespējas plašāks interesentu loks, lūdzam izplatīt šo informāciju jauniešu lokā (vecumā no 14 līdz 18 gadiem), kuriem ir interese par intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumiem visā pasaulē. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru