trešdiena, 2012. gada 15. februāris

FEBRUĀRA IZGUDROJUMS - FONOGRĀFS

1878. gada 19. februārī amerikāņu zinātnieks un biznesmenis Tomass Alva Edisons (1847-1931) patentēja fonogrāfu, kas ir visbiežāk lietotā ierakstītas skaņas spēlēšanas ierīce līdz pat XX gs. astoņdesmitajiem gadiem. Ar šo aparātu bija iespējams ierakstīt skaņas un pēc tam tās atskaņot. Izgudrotājs savu ierīci nosauca par fonogrāfu (skaņas rakstītāju), savukārt citi - par "runājošo mašīnu".
Edisona fonogrāfs sastāvēja no taurītes, ko nosedza plāna membrāna - tagadējo mikrofonu priekštece. Membrānu iesvārstīja taurītē ierunātās skaņas. Kopā ar membrānu svārstījās adata, kas uz vara folijas uzklātajā vaska kārtiņā iezīmēja līkloču celiņu. Foliju ripināja rotējošs disks. Tad, kad šādā veidā "saglabātās" skaņas svārstījās no jauna iesvārstīja adatu un membrānu, skaņu atkal varēja noklausīties.

Kad fonogrāfs pirmo reizi tika prezentēts plašākai publikai, cilvēku pūļa atsaucība bija ārkārtīgi liela: ikviens par 18 dolāriem vēlējās iegādāties pirmo ierakstu - bērnu dziesmiņu „Mērijai bija jēriņš” („Mary Had a Little Lamb”).




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru