otrdiena, 2012. gada 7. februāris

Liec intelektuālajam īpašumam darboties uzņēmēju labā - jauna rokasgrāmata latviešu valodā tirdzniecības kamerām un nozaru asociācijām

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK)latviešu valodā izdevusi Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) un Starptautiskās tirdzniecības centra (ICC) publikāciju „Rokasgrāmata tirdzniecības kamerām un nozaru asociācijām intelektuālā īpašuma pakalpojumu izveidei - Liec intelektuālajam īpašumam darboties uzņēmēju labā".

Intelektuālā īpašuma izmantošana ir viena no galvenajām stratēģijām, kurā uzņēmumi var balstīt savu konkurētspēju. Lai gan nemateriālo aktīvu vērtības nozīme aug, daudzi uzņēmēji pilnībā neizmato intelektuālā īpašuma sistēmu, jo tiem trūkst izpratnes, zināšanu un pieredzes, kā arī tiem nav skaidrības par aizsardzības izmaksām.

Lai gan daudzi uzņēmēji pamazām sāk izprast intelektuālā īpašuma arvien pieaugošo lomu uzņēmējdarbībā, lielākā daļa nevar vienkāršā veidā apgūt zināšanas, kā pienācīgi un efektīvi izmantot intelektuālā īpašuma sistēmas piedāvātos instrumentus sava biznesa modelim un stratēģijai.
Šādas zināšanas jo īpaši ir nepieciešamas mikro, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, jo tie īsti neapzinās, kādos slazdos intelektuālā īpašuma sistēmas instrumenti var tos iegrūst, kā arī to, kā šie paši instrumenti var palielināt to konkurētspēju un vairot ienākumus. Uzņēmējiem ir svarīgi saprast, ka ar intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību vien nepietiek un ka veiksmīgai intelektuālā īpašuma pārvaldības stratēģijai jāintegrē intelektuālā īpašuma plašākā kopējā uzņēmuma darbības kontekstā.

Lai iedrošinātu un palīdzētu organizācijām veikt šos uzdevumus, ir izveidota rokasgrāmata, kas pievērš uzmanību intelektuālā īpašuma lomai uzņēmumu konkurētspējas veicināšanā, kā arī atbalsta intelektuālā īpašuma pakalpojumu sniegšanā.

Rokasgrāmatā sniegtas atbildes uz jautājumiem „Kāpēc intelektuālais īpašums ir svarīgs uzņēmējiem?" un „Kāpēc uzņēmēju organizācijām būtu jāsniedz intelektuālā īpašuma pakalpojumi?”, sniegts pārskats par intelektuālā īpašuma pamatiem un raksturota intelektuālā īpašuma pakalpojumu dienesta izveide: uzņēmēju apmācība, izpratnes veicināšana, konsultāciju pakalpojumu sniegšana, inovāciju stimulēšana un izplatīšana u.c.

Rokasgrāmata paredzēta kā konspektīvs un praktisks ceļvedis nozaru asociācijām, lai palīdzētu tām izveidot savus intelektuālā īpašuma pakalpojumus, tā nav paredzēta juridisku padomu sniegšanai. To papildina noderīgi piemēri un labās prakses ieteikumi no visas pasaules. Rokasgrāmatā sniegts plašs intelektuālā īpašuma elektronisko resursu informācijas avotu apkopojums.


„Rokasgrāmata tirdzniecības kamerām un nozaru asociācijām intelektuālā īpašuma pakalpojumu izveidei - liec intelektuālajam īpašumam darboties uzņēmēju labā" pieejama Patentu tehniskās bibliotēkas krājumā >>

Par izdevumu LTRK tīmekļa vietnē >>

Izdevums latviešu valodā elektroniskā formā pieejams lejupielādēšanai šeit >>

Šī publikācija ir tulkota latviešu valodā no oriģinālās publikācijas angļu valodā - publikācija angļu valodā pieejama šeit >>

Materiāla sagatavošanā izmatots Rokasgrāmatas teksts



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru