pirmdiena, 2012. gada 20. februāris

Furfurola iegūšanas izgudrotājam Nikolajam Vederņikovam - 75!

Furfurola iegūšanas izgudrotājam
Nikolajam Vederņikovam - 75!
Apsveicam jubilejā!


Koksnes ķīmijas institūta zinātnieks, akadēmiķis, Dr.habil.chem Nikolajs Vederņikovs ir viens no zinošākajiem furfurola ražošanas tehnoloģiju speciālistiem pasaulē.

Furfurols ir vienīgais rūpnieciskā organiskā sintēzē izmantotais monomērs, ko iegūst nevis no naftas, bet no augu valsts izejvielām. Furfurols sekmīgi konkurē ar naftas ķīmijas produktiem kā polimēru iegūšanas izejviela. Tam ir ļoti plašs lietojums, to izmanto kā pamatizejvielu daudzu organisko savienojumu sintēzē – ārstniecisko vielu, plastmasu, pesticīdu un daudzu citu produktu ražošanā.

„Nākotnē šim produktam ir liela perspektīva”, uzskata Nikolajs Vederņikovs. "Kad nafta kļūs ļoti dārga, tad lielāko daļu sintētisko materiālu, kurus tagad ražo no naftas, ražos no furfurola, ko mēs varam iegūt no atjaunojamām izejvielām — lapkoku koksnes un lauksaimniecības atliekām, kas ir praktiski neizsmeļama izejvielu bāze."

Līdz Nikolaja Vederņikova izgudrojumam furfurola iznākums rūpnieciskos apstākļos nepārsniedza 55 % no teorētiski iespējamā un nebija arī iespējams tālāk ķīmiski pārstrādāt izejvielas atlikumu. Latvijas zinātnieks vienlaicīgi atrisināja abas šīs problēmas, kas iepriekš pat teorētiski tika uzskatīts par neiespējamu.

Viņa vadībā un pēc viņa zinātniskajām idejām ir izstrādāta jauna tehnoloģija furfurola ražošanai no lapkoku koksnes un zemkopībā iegūto produktu atliekām – no augu valsts atjaunojamām izejvielām. Viņa tehnoloģija patentēta Francijā, Itālijā, Japānā, Vācijā un Zviedrijā, realizēta septiņās rūpnīcās ar gada peļņu seši miljoni ASV dolāru, licence pārdota Slovēnijā, izpildīti kontrakti ar Ungārijas un Somijas firmām.

Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūta Polisaharīdu laboratorijas vadītājs Nikolajs Vederņikovs ticis uzaicināts konsultēt pirmās furfurola rūpnīcas projektēšanu un darbības uzsākšanu Irānā, kā arī sniegt konsultācijas Ķīnā, kur ražo vairāk nekā 70 % no furfurola ieguves pasaulē.

Pamatojoties uz viņa teoriju un pētījumu rezultātiem pirmo reizi pasaules rūpnieciskajā praksē tika atrisināta un 1997. gadā rūpnieciski realizēta vienlaicīga furfurola un etanola ražošana no lapkoku koksnes.


Par patentētiem izgudrojumiem koksnes ķīmijas jomā un īpaši par jaunu furfurola ražošanas tehnoloģiju izstrādi un ieviešanu, viņam ir piešķirta augsti godātā Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) balva un Zelta medaļa “Izcils izgudrotājs” (Outstanding Inventor). Viņa zinātnisko darbu kontā ir vairāk nekā 350 publikāciju, t.sk. 5 monogrāfijas, 37 autorapliecības (PSRS) un 25 patenti 11 valstīs.

Materiāls sagatavots, izmantojot tīmekļa vietnē http://inventions.lza.lv/ ievietoto informāciju.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru