trešdiena, 2009. gada 16. decembris

Ar likumu Par patentu līgumu tiek pieņemts un apstiprināts 2000.gada 1.jūnija Patentu līgums

2000. gada 1. jūnija Patentu līgums (Patent Law Treaty) regulē administratīvo procedūru elementus, piešķirot patentus uz izgudrojumiem, šā līguma dalībvalstīs. Patentu līguma mērķis ir vienkāršot un starptautiski harmonizēt šādas procedūras, tādējādi atvieglinot patentu pieteicējiem un īpašniekiem veikt tās administratīvās darbības, kas saistītas ar patentu tiesību iegūšanu un uzturēšanu spēkā dažādās valstīs un pat tādos apstākļos, kad šīs personas, iespējams, detaļās nepārzina nacionālo tiesību aktu attiecīgos noteikumus.

Patentu līgums galvenokārt attiecas uz patentu piešķiršanas procedūru iestādē (Latvijā tā ir Patentu valde) un neskar patentu tiesību iegūšanas un aizsardzības materiāltiesiskās normas. Attiecībā uz procedūras galvenajām fāzēm (patenta pieteikuma iesniegšana un pieteikuma ekspertīze; iespējamās izmaiņas reģistra datos pēc patenta piešķiršanas) līgums paredz, kādu formalitāšu ievērošanu iestāde var prasīt un ko nevar prasīt no pieteicēja, īpašnieka vai citas ieinteresētas personas, lai realizētu personas iesniegumā izteiktu prasību.

Patentu līguma regulējums ņem vērā attīstību patentu administrēšanas procedūrās, arī komunikācijas tehnoloģiju arvien plašāko piemērošanu tajās. Daudzi tehniski vai mazāk nozīmīgi jautājumi atrodami Patentu līgumam pievienotajā Reglamentā, kuru var grozīt dalībvalstu Asambleja, nesasaucot diplomātisko konferenci. Ar šādu, tālāk izvērstu regulējumu iecerēts panākt vairāk dalībvalstu, kā arī starpvaldību organizāciju iesaistīšanos, ieskaitot Eiropas Patentu organizāciju.

Galvenās Patentu līgumā ietvertās normas, ir šādas:
  • standartizēta pieteikuma datuma noteikšana, lai pieteicējiem minimizētu tā zaudēšanu, kas ir viens no svarīgākajiem elementiem patentēšanas procedūrā; tāpēc pieteikuma datuma akceptēšanai ir noteikti trīs nosacījumi:
1) saņemtos materiālus var uzskatīt par patenta pieteikumu;
2) iestādei ir iespēja identificēt vai kontaktēties ar pieteicēju;

3) ir daļa, ko var uzskatī
t par pieteikuma aprakstu.
  • standartizētas prasības attiecībā uz formālajām nacionālo un reģionālo patentu pieteikumu prasībām, iestrādājot Patentu līgumā Patentu kooperācijas līguma normas attiecībā uz starptautiskā pieteikuma formu un saturu;
  • vienkāršotas vairākas procedūras, kas var mazināt patentu pieteicēja izdevumus, piemēram, izņēmuma gadījumi, kad nav obligāts pilnvarojums vai aizliegums pieprasīt agrākā pieteikuma kopiju un tā tulkojumu;
  • līgumslēdzējas puses nodrošina pieteicējam kādu no paredzētajiem līdzekļiem nokavētu termiņu gadījumos (termiņa pagarināšana, procedūras turpināšana, zaudēto tiesību atjaunošana);
  • tiek veicināta elektroniska pieteikuma iesniegšanas ieviešana, saglabājot iespēju iesniegt pieteikumu arī papīra formā.
Patentu līgums veicinās izgudrojumu aizsardzības tālāku attīstību un starptautisko sadarbību šajā sfērā. Patentu līgumu līdz 2008. gada 15. novembrim bija ratificējušas 18 valstis. Līgums saskaņā ar 21. panta pirmo daļu stājās spēkā 2005. gada 28. janvārī, trīs mēnešu pēc tam, kad to bija ratificējušas 10 valstis. 2000. gada 2. jūnijā Patentu līgumu parakstīja 43 valstis, to starpā Patentu valdes direktors Zigrīds Aumeisters Latvijas Republikas vārdā.

Patentu līguma ratifikācija Latvijas patentu pieteicējiem un īpašniekiem sniedz iespēju atvieglotā un caurskatāmā procedūrā veikt savu izgudrojumu aizsardzību Latvijā un citās Patentu līguma dalībvalstīs vai reģionālajās iestādēs un kārtot nepieciešamās administratīvās procedūras attiecībā uz jau piešķirtiem patentiem. Citu valstu patentu pieteicēji un īpašnieki var izmant šādus pašus procedūras vienkāršojumus Patentu valdē. Ņemot vērā, ka Latvija arī līdz šim aktīvi atbalstījusi rūpnieciskā īpašuma regulējuma starptautisko harmonizāciju izgudrojumu aizsardzības jomā, Latvijas pievienošanās Patentu līgumam var veicināt arī citu valstu pievienošanos līgumam. Pievienošanās arī nostiprinās priekšstatu par Latviju kā valsti, kas ir atvērta starptautiskai sadarbībai rūpnieciskā īpašuma aizsardzības jomā, tādejādi veicinot citu valstu investīcijas.

Latvijas Republikas pievienošanās Patentu līgumam nerada nepieciešamību izdarīt grozījumus arī Patentu likumā, jo līguma noteikumi tajā jau ir iestrādāti. Patentu likums tika pieņemts 2007.gada 15. februārī. Nodrošinot attiecīgo nacionālo normu saderību ar Patentu līguma normām, tiek sekmēta uzņēmējdarbības vides uzlabošana un radīti labvēlīgāki nosacījumi patentu piešķiršanai.

Likums Par patentu līgumu un Patentu līguma teksts angļu un latviešu valodā ir pieejams šiet >>

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru