ceturtdiena, 2010. gada 22. aprīlis

WIPO ģenerāldirektora Frensisa Garrija uzruna Pasaules Intelektuālā īpašuma dienai 2010

PASAULES INTELEKTUĀLĀ ĪPAŠUMA DIENA 2010

Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas
(World Intellectual Property Organization - WIPO)
ģenerāldirektora Frensisa Garrija uzruna


Inovācija vieno pasauli

Vēl samērā nesen vairumam cilvēku pasaule šķita milzīga un nezināma. Ceļošana bija dārga un laikietilpīga. Zināšanas tika uzkrātas un nodotas ar grāmatu palīdzību. Daudzviet pasaulē pat nebija pieejami telefona sakari. Ārpus lielām pilsētām saskarsme ar ārzemju kultūru bija gandrīz neiespējama.

Taču ar inovatīvu ideju parādīšanos cilvēka redzesloks un pasaules uztvere mainījās. Agrāk pat nevarējām iedomāties, ka būsim tik lielā mērā saistīti fiziski, intelektuāli, sociāli un kulturāli. Šķērsot kontinentus tagad varam tikai dažās stundās. Gandrīz jebkurā vietā pasaulē mēs varam piekļūt informācijai, komunicēt internetā, lejuplādēt mūziku, izgatavot un pārsūtīt fotoattēlus, izmantojot tik kompaktas ierīces, ka tās var ievietot plaukstā. Šāda globālā piekļuve informācijai un tehnoloģijām, ko veicina bezvadu internets un web-tehnoloģijas, būtiski ietekmēs mūsu nākotni.

Iespēja mācīties tīmeklī ļauj kādreiz izolētām sabiedrībām atbrīvot savu intelektuālo potenciālu un paaugstināt izglītības līmeni. Izmantojot moderno tehniku, var rīkot videokonferences. Tātad vairs nav obligāti jādodas dienesta izbraukumos, kā rezultātā atmosfērā nonāk mazāk ogļskābās gāzes.

Mobilie sakari, kurus izmanto jau vairāk kā puse pasaules iedzīvotāju, maina mūsu dzīvi. Ar saules enerģiju darbināmi mobilie tālruņi palīdz veikt slimību diagnostiku, pārvaldīt nelielus uzņēmumus, koordinēt glābšanas darbus grūti sasniedzamos reģionos.

Šodien ir iespējams ātri apstrādāt informāciju un apmainīties ar datiem, tas nenoliedzami veicina kolektīvās inovācijas un savstarpēji izdevīgu sadarbību starp uzņēmējiem, ražotājiem un pētniecības iestādēm. Turklāt līdzīgi domājošie cilvēki, strādājot pie kopējiem projektiem un mērķiem, izmantojot digitālās tehnoloģijas, var radīt „virtuālās platformas”. Tāda ir piemēram WIPO tīmeklī veidotā platforma personām ar redzes defektiem un lasīšanas grūtībām, kas atvieglo piekļuvi ar autortiesībām aizsargāta materiāla saturam. Mēs nedrīkstam aizmirst, ka šādu cilvēku skaits pasaulē ir aptuveni 314 miljoni.

Inovatīvās tehnoloģijas vieno sabiedrību. Būtisku lomu šeit spēlē intelektuālā īpašuma sistēma, kas veicina informācijas apmaiņu. Izmantojot WIPO uzturētās brīvpieejas datubāzes, ikviens var izmantot ieguvumus, ko sniedz tehnoloģiskā zinātība. Šādā veidā tiek nodrošināts pamatnosacījums tehnoloģiju tirdzniecībai un izplatīšanai. Intelektuālā īpašuma sistēma veicina inovācijas un konkurenci, kā arī palīdz veidot tādu sadarbību, kas ir nepieciešama globālu problēmu risināšanai un skar mūs visus - klimata izmaiņas un aizvien pieaugošā atkarība no enerģijas.

Arī turpmāk WIPO turpinās atbalstīt novitāti un radošumu, kā arī apņemas pielikt visus spēkus, lai ieguvumi no intelektuālās sistēmas būtu pieejami ikvienam.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru