pirmdiena, 2014. gada 10. marts

Patentu tehniskās bibliotēkas krājumā grāmata par Eiropas Patentu konvencijas vēsturi

Patentu tehniskās bibliotēkas krājumā ir pieejama Paskāla Grizē grāmata „The European patent : a European success story for innovation”,  kura ir veltīta Eiropas Patentu konvencijas (EPK) parakstīšanas 40 gadu jubilejai un sniedz saistošu pārskatu par konvencijas vēsturi. 

http://www.epo.org/learning-events/events/conferences/2013/40epc.htmlEiropas Patentu konvencijas parakstīšana 1973. gada 5. oktobrī Minhenē uzsāka jaunu ēru rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzībā - Eiropas patentu sistēmas izveidi.

Eiropas valstis, vēlēdamās stiprināt sadarbību izgudrojumu aizsardzības jomā un cenšoties nodrošināt aizsardzību konvencijas dalībvalstīs, vienojās par Eiropas patentu piešķiršanas procedūras izveidi un to saņemšanas iespējām: ar konvenciju tika nodibināta visām dalībvalstīm kopēja tiesību sistēma patentu piešķiršanai uz izgudrojumiem.

Ar konvenciju tika nodibināta administratīvi un finansiāli neatkarīga institūcija - Eiropas Patentu organizācija (EPO), kuras uzdevums ir piešķirt Eiropas patentus. 40 gadu laikā EPK nodrošināja Eiropas patentu sistēmas funkcionēšanu ar EPO kā tās institucionālo kodolu. Kopš EPO dibināšanas ir izsniegti vairāk nekā 32 miljoni patentu. Pēdējos gados izsniegto patentu skaits sasniedz 160,000 patentu gadā.

Politiskā ziņā EPO ir Eiropas projekta rezultāts, kas radās pēc Otrā pasaules kara, pamatojoties uz pieņēmumu, ka kopīgie mērķi un intereses ekonomikas un rūpniecības jomās ir miera garants. Kopš 1977. gada, kad EPK tika ratificēta septiņās Eiropas valstīs, dalībvalstu skaits ir pieaudzis līdz 38. Arī Latvija ir EPK dalībvalsts, kura konvencijai pievienojās 2005. gadā – 24. februārī Saeimā tika ratificēta Eiropas Patentu konvencija, kura stājās spēkā 1. jūlijā, Latvijai kļūstot par pilntiesīgu Eiropas Patentu organizācijas 31. dalībvalsti.

EPO savas darbības laikā ir ieguvusi izcilu reputāciju kā augstas kvalitātes produktu un pakalpojumu sniedzēja, nodrošinot patentu ekspertīzi un patentu informācijas pieejamību. 

Grāmatas autors Paskāls Grizē ir vēsturnieks, Sorbonas Universitātes profesors.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru