otrdiena, 2011. gada 19. aprīlis

26. aprīlis - Pasaules Intelektuālā īpašuma diena


Lai pievērstu sabiedrības uzmanību intelektuālā īpašuma aizsardzībai, kopš 2000. gada Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (World Intellectual Property Organization - WIPO) 184 dalībvalstīs 26.aprīlī tiek atzīmēta Pasaules Intelektuālā īpašuma diena. Šis datums ir noteikts par godu WIPO dibināšanai 1970. gada 26. aprīlī. Šogad Pasaules Intelektuālā īpašuma dienu atzīmēs jau 11. reizi un tās tēma ir „Veidojot nākotni” („Designing the Future”), akcentējot dizaina lomu sabiedrībā.

Atzīmējot Pasaules Intelektuālā īpašuma dienu, LR Patentu valdes Patentu tehniskā bibliotēka (Rīgā, Šķūņu ielā 17) š.g. 26. aprīlī rīko

Atvērto durvju dienas pasākumus,

kuru laikā Patentu tehniskās bibliotēkas speciālisti konsultēs interesentus par informācijas meklēšanu Latvijas dizainparaugu datubāzē, Iekšējā tirgus saskaņošanas biroja datubāzē RCD-ONLINE, kā arī Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas Intelektuālā īpašuma digitālās bibliotēkas dizainparaugu datubāze Hague Express.

Plkst. 10.00 un 13.00 notiks arī apmācības par Eiropas Patentu iestādes (EPO) brīvpieejas datubāzes Espacenet izmantošanu.

28. aprīlī Intelektuālā Īpašuma diena norisināsies arī Rīgas Tehniskajā universitātē - notiks patentu jautājumiem veltīti priekšlasījumi, diskusijas un pieredzes apmaiņa
.

Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas ģenerāldirektora Fransisa Garija
2011.gada Pasaules Intelektuālā īpašuma dienai veltītā uzruna

Dizains saskaras ar katru cilvēka darbības sfēru. Tas piešķir formu mums svarīgām lietām, sākot no tradicionāliem amatnieku izstrādājumiem līdz plaša patēriņa elektronikas precēm, no ēkām un velosipēdiem līdz apģērbam un mēbelēm. Dizainu mēdz dēvēt par "intelektu, kas padarīts redzams”.


Dizains izpaužas tur, kur forma sastop funkcionalitāti. Tas nosaka mūsu ikdienā izmantojamo produktu izskatu un lietošanas izjūtu – no mājsaimniecībā izmantojamiem priekšmetiem līdz jaunākā modeļa piezīmjdatoriem. Dizains apvieno praktisko ar patīkamo. Tas piešķir stilu inovācijai.

Šī gada Pasaules Intelektuālā īpašuma diena cildina dizaina lomu tirgū, sabiedrībā, kā arī nākotnes inovāciju veidošanā.

Par mākslu rūpniecībā dēvētais rūpnieciskais dizains piedāvā līdzekļus masveida ražošanas objektu atšķiršanai, virza mūs kāda noteikta produkta virzienā, kādu zīmolu padara sekmīgāku par citu. Aiz katra jauna dizaina darba ir manāma vēlme izlauzties jaunā sfērā, kā arī uzlabot un bagātināt klienta pieredzi. Labs dizains padara produkta lietošanu vienkāršāku, ērtāku un drošāku.

Ņemot vērā mūsdienu arvien pieaugošās rūpes par ekoloģisku dzīvesveidu, daudzi radoši cilvēki izvēlās veidot dizainu, pārstrādājot atkritumus. Ilgtspējīga dizaina process var palīdzēt samazināt ražošanas izmaksas un mazināt ietekmi uz vidi. Nākotnes dizains noteikti būs ekoloģisks, un intelektuālā īpašuma sistēma veicinās "zaļa" dizaina radīšanu, palīdzot aizsargāt oriģinālus dizaina darbus pret neautorizētu to kopēšanu un atdarināšanu.

Starptautiskajā tirgū uzņēmumiem ir nepieciešamība ātri un izmaksu ziņā efektīvi aizsargāt savus dizaina darbus vairākās valstīs. Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) Hāgas sistēma rūpniecisko dizainparaugu starptautiskajai reģistrācijai šo procesu vienkāršo, un pagājušā gadā starptautisko pieteikumu skaitam pieredzēts 30 % pieaugums.

2011. gada Pasaules Intelektuālā īpašuma dienā WIPO apvieno pasaules valdības, organizācijas, skolas un uzņēmumus, lai godinātu mūsdienu dizainerus, kuri piešķir dizainu nākotnei.

Uzruna angļu valodā>>

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru