trešdiena, 2011. gada 1. jūnijs

EPO statistika par iesniegtajiem patentu pieteikumiem un piešķirtajiem patentiem

Katru gadu Eiropas patentu iestāde (European Patent Office- EPO) apkopo un nodod atklātībā statistiku par:
  • Eiropas patentu pieteikumu skaitu dažādās tehnikas nozarēs un iedalījumu pēc pieteicēja mītnes valsts;
  • piešķirto Eiropas patentu skaitu dažādās tehnikas nozarēs un iedalījumu pēc pieteicēja mītnes valsts;
  • aktīvākajiem uzņēmumiem - patentu pieteikumu iesniedzējiem.
Jau iepriekš tika ziņots, ka EPO 2010. gadā saņēmusi rekordlielu patentu pieteikumu skaitu. EPO ir apkopojusi rezultātus un piedāvā detalizētu statistiku par 2010. gadā iesniegtajiem patentu pieteikumiem un piešķirtajiem patentiem. Šī statistika tiek sagatavota, izmantojot EPO monitoringa datubāzi EPASYS. Tajā ietverti dati gan par tiešajiem Eiropas patentu pieteikumiem, gan par Eiropas – PCT pieteikumiem, kas nonākuši nacionālajās fāzēs. Statistikas datu apkopjumu iespējams lejupielādēt kā Excel datnes.

2010. gadā EPO saņēmusi 235 000 Eiropas patentu pieteikumus, kas ir par 11% vairāk kā 2009. gadā un tas ir augstākais pieteikumu skaits iestādes 34 gadu pastāvēšanas vēsturē. Kā liecina dati, līdz 2007. gadam patentu pieteikumu skaita pieaugums bija vienmērīgs, 2008. gadā pieaugums kļuva mazāks, bet 2009. gadā bija novērojams pat patentu pieteikumu skaita samazinājums.

Kopējais Eiropas patentu pieteikumu skaits

Attēls: Tiešo Eiropas patentu pieteikumu (EPC) un Starptautisko pieteikumu (PCT) skaits 5 gadu laikā

EPO iesniegtie Eiropas patentu pieteikumi

Aplūkojot tikai tiešos Eiropas patentu pieteikumus, iezīmējas līdzīga tendence. Pēc kritiena 2009. gadā iestāde pagājušā gadā saņēmusi 150 960 tiešos pieteikumus (pieaugums par 12 %, salīdzinot ar 2009. gadu).

Attēls: 2010. gadā iesniegtie tiešie Eiropas patentu pieteikumi un staptautiskie pieteikumi, kas uzsākuši Eiropas fāzi 2010. gadā


Piešķirtie patenti

No 2007. līdz 2010. gadam bija novērojams vienmērīgs gala lēmumu skaita pieaugums par piešķiršanas procedūru, piešķirtajiem patentiem, EPO noraidītajiem pieteikumiem, pieteicēja atsauktajiem pieteikumiem (iebildumi un apelācijas nav iekļautas). Īpaši tas novērojams 2010. gada datos: 10 % pieaugums, salīdzinot ar 2009. gadu. Kopš 2008. gada patenti ir piešķirti 50% no visām klasēm.

Attēls: Piešķirto patentu skaits 5 gadu laikā
(apzīmējumi:
piešķirti; piešķiršanas procedūra pārtraukta ekspertīzes laikā; piešķiršanas procedūra pārtraukta pēc meklējuma veikšanas)


Aktīvākie uzņēmumi - patentu pieteikumu piesniedzēji


Attēls: 25 aktīvākie patentu pieteikumu iesniedzēji

Avots: EPO paziņojums Statistics for 2010 published



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru