ceturtdiena, 2012. gada 1. marts

MARTA IZGUDROJUMS - TELEFONA APARĀTS

Skotu izcelsmes amerikāņu fiziologs, fiziķis, telefona patenta (US pat.174465) ieguvējs Aleksandrs Greiems Bells dzimis 1847. gada 3. martā Edinburgā. Pēc Edinburgas universitātes beigšanas viņš kādu laiku strādāja par pedagogu, pēc tam nolēma turpināt studijas un iestājās Londonas universitātes medicīnas fakultātē. Divus gadus A.Bells mācījās pie Hermaņa Helmholca, kurš ieteica viņam nodarboties ar cilvēka balss aparāta pētīšanu. 1871. gadā A.Bells aizbrauca no Anglijas - vispirms uz Kanādu, pēc tam uz ASV. 1872. gadā Bostonā viņš atvēra skolu skolotājiem, kuriem bija jāstrādā ar kurlajiem. Pamazām A.Bells nonāca pie secinājuma, ka iespējams iemācīt runāt pat pavisam kurlu cilvēku. Novērodams tos, viņš saprata, ka kurls cilvēks nespēj patstāvīgi iemācīties runāt tikai tāpēc, ka nedzird savu balsi. Tātad viņam ir jāpalīdz izmantot balss aparāts un jāiemāca pareizi izrunāt skaņas.

A.Bells sāka pilnveidot aparatūru kurlmēmo apmācīšanai, un viņa darbs vainagojās ar telefona izgudrošanu. Četrus gadus viņš strādāja pie sava izgudrojuma, cenzdamies apsteigt konkurentus, kuri darbojās tajā pašā jomā. Tas viņam arī izdevās, taču tikai par dažām dienām viņš apsteidza sāncenšus.

Sākumā zinātnieks eksperimentēja ar mikrofonu, kura darbības pamatā bija plāna metāla membrāna un elektromagnēts. Kopā ar inženieri Tomasu Votsonu viņš patentēja mikrofona konstruktīvo shēmu; ar šā mikrofona palīdzību varēja pārraidīt cilvēka balsi.
1875. gadā A.Bells radīja pirmo eksperimentālo telefonu. A.Bella telefona aparāta dzimšanas diena ir 1876. gada 14. februāris, kad tika iesniegts patenta pieteikums, bet patentu viņam izsniedza tā paša gada 7. martā, četras dienas pēc viņa dzimšanas dienas.

Sākotnēji šis izgudrojums nekļuva plaši pazīstams, taču A.Bells ar sev piemītošo enerģiju sāka to reklamēt. Viņš ceļoja pa ASV, devās arī uz citām valstīm, un visur uzstājās ar lekcijām, kurās demonstrēja savu atklājumu.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru