trešdiena, 2012. gada 17. oktobris

OKTOBRA IZGUDROJUMS - SAUSĀS DRUKĀŠANAS PRINCIPS KSEROKSS (XEROX)


1938. gada 22. oktobrī pirmo reizi tiek nokopēts ar roku rakstīts dokuments.


Amerikāņu fiziķis, patentu biroja darbinieks, vienlaicīgi arī jurisprudences students un izgudrotājs Česters Karlsons, ilgus gadus mocījies ar grāmatu pārrakstīšanu, nolēma izgudrot veidu, kā ietaupīt laiku. Naudas trūkuma dēļ Česters Karlsons nevarēja atļauties nopirkt bibliotēkā atrodamās grāmatas, tāpēc viņš stundām ilgi pārrakstīja likumus un normatīvus rokrakstā.

Sākot no 1936. gada Karlsons eksperimentēja savās mājās,  virtuvē uz plīts karsējot kristāla sulfātus, kas bieži vien aizdegās, un māju pārņēma puvušu olu smaka. 1938. gada 22. oktobrī, Karlsons kopā ar asistentu pirmo reizi nokopēja rokrakstā rakstītu dokumentu. Kad Karlsons ieraudzīja nokopēto lapu, viņš aiz prieka palecās. Tā kā Karlsons strādāja patentu birojā, viņš nekavējoties izgudrojumu pieteica.

Diemžēl, vairākus gadus kopēšanas tehnoloģiju neizdevās pārdot. Neviena kompānija neuzskatīja to par pietiekami svarīgu, lai ieguldītu tehnoloģijas attīstībā naudu. Tikai 1946. gadā Karlsona izgudrojums ieinteresēja Haloid Company zinātnisko vadītāju, kurš nolēma turpināt kopēšanas tehnoloģiju. Kopēšana, neradot negatīvu, varēja kļūt par kompānijas zelta āderi.

Haloid Company nolēma uzsākt reklāmas kampaņu, lai visi zinātu par kopētāju. Vienīgais, kas kompāniju neapmierināja, bija izgudrojuma nosaukums. Karlsons kopētāju bija nosaucis par elektrofotogrāfiju. Ņemot vērā grieķu valodu, radās vārdu salikums kserogrāfija jeb "sausā rakstīšana". Karlsonam nosaukums nepatika, bet Haloid Company tas īpaši nesatrauca. Nosaukuma nozīme bija tik liela, ka to pat riskēja nereģistrēt. Cilvēku valodas, nododot kserogrāfijas jēdzienu arvien tālāk, bija bezmaksas reklāma.

1955. gadā Haloid Company nolēma sadarboties ar Lielbritānijas filmu studiju Rank Organisation, lai izplatītu kserogrāfu vecajā impērijā. Apvienotais uzņēmums tika nosaukts par Rank Xerox, tādējādi pirmo reizi radot ierasto kseroksa jēdzienu. 1961. gadā, kad Haloid ražotais kopētājs Xerox 914 sasniedza jaunus pārdošanas rekordus, kompānija nolēma mainīt nosaukumu uz Xerox Corporation.

Karlsona dzīves sapnis bija piepildījies, kopēšana bija kļuvusi tik vienkārša, ka katrs varēja īsā laika posmā iegūt kārotā teksta kopiju. Xerox Corporation pelnīja naudu, bet Česters Karlsons baudīja savas dividendes.

Mūsdienās ar Xerox tehnoloģijām tiek izgatavots triljoniem kopiju, firmai ir pārstāvniecības 150 valstīs, tanī strādā 55.000 cilvēku, gada apgrozījums sastāda virs 15 miljardu USD.

Izmantotie resursi:





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru