ceturtdiena, 2012. gada 25. oktobris

Pētījums par studentu attieksmi pret intelektuālo īpašumu un tā mācīšanu Apvienotajā Karalistē

Apvienotās Karalistes Nacionālā studentu apvienība (UK National Union of Students (NUS)) sadarbībā ar Intelektuālā īpašuma apziņas tīklu (Intellectual Property Awareness Network (IPAN)) un Apvienotās Karalistes Intelektuālā Īpašuma iestādi veikusi aptauju tiešsaistē par studentu attieksmi pret intelektuālo īpašumu un tā mācīšanu.

Tika saņemtas vairāk kā 2000 atbildes, un, analizējot tālākizglītības un augstākās izglītības studentu viedokļus, sagatavots ziņojums „Student attitudes towards intellectual property”.

Kā liecina pētījuma rezultāti, tikai 40 % respondentu Apvienotajā Karalistē uzskata, ka viņu izpratne par intelektuālo īpašumu ir atbilstoša viņu nākotnes vajadzībām.

Pētījuma dalībnieki atzīst, ka izpratne par intelektuālo īpašumu ir svarīga viņu izglītībai un nākamajām darba gaitām, taču vairums studentu uzskata, ka veids, kādā tiek mācīts par intelektuālo īpašumu, tiem neveido izpratni par intelektuālā īpašuma saistību ar iespējamajiem komerciālajiem panākumiem vai neveiksmēm.

Studentu atbildes liecina, ka mācību procesā vairāk uzmanības tiek vērsts uz šauriem plaģiātisma negatīvajiem aspektiem, nepietiekami skaidrojot priekšrocības, ko var sniegt intelektuālā īpašuma tiesību izmantošana. Studenti vēlas, lai jautājumi par intelektuālo īpašumu (piemēram, patentiem, preču zīmēm un dizainparaugiem) tiktu integrēti mācību priekšmetos, saistot šos tematus ar praktiskajām karjeras iespējām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru