ceturtdiena, 2014. gada 24. aprīlis

Pasaules Intelektuālā īpašuma diena: Kino - kvēla aizrautība

http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/
Katru gadu 26. aprīlī atzīmē Pasaules Intelektuālā īpašuma dienu kā iespēju diskutēt par intelektuālā īpašuma lomu saistībā ar inovāciju un radošo darbību. Šī gada intelektuālā īpašuma dienas tēma ir “Kino - kvēla aizrautība”.

Kino ir piesaistījis skatītāju uzmanību visos laikos jebkurā zemeslodes punktā. Ar sajūsmu tika uzņemtas un valdzināja jau pirmās mēmā kino filmas. Kopš tā laika ir paplašinājusies gan skatītāju auditorija, gan arī produkcijas apjomi. Reiz valdošais spēlētājs kino pasaulē bija Holivuda, tagad mēs varam novērot industrijas uzplaukumu daudzās vietās pasaulē - gan Indijas Bolivudā, gan Nigērijas Nolivudā, gan arī Skandināvijā, Ziemeļāfrikā, Ķīnā un citviet Āzijā - kino tiešām spēj aizraut radošo profesiju pārstāvjus un skatītājus visā pasaulē.

1970. gada 26. aprīlī stājās spēkā Konvencija par Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) dibināšanu. 2000. gadā ar mērķi veicināt izpratni par intelektuālo īpašumu WIPO dalībvalstis noteica 26. aprīli par Pasaules Intelektuālā īpašuma dienu. Šajā dienā ikviens tiek aicināts apvienoties pārdomās par to, kā intelektuālais īpašums sekmē mūzikas un citu mākslas veidu uzplaukumu un veicina inovācijas tehnikas nozarēs, palīdzot veidot mūsdienu pasaules aprises.
http://www.scribd.com/doc/82276229/Rights-Camera-Action-IP-Rights-and-the-Film-Making-Process
Kinofilmu veidošana tiešā veidā ir saistīta ar intelektuālo īpašumu. Padomājiet par to, kā top filma! Sākot jau ar pašu sākumu - scenāriju, kas ir rakstnieka vai scenārista intelektuālais īpašums. Aktieri, komponisti un mūzikas izpildītāji – tiem visiem pieder intelektuālais īpašums. Kinofilmas tapšanā ir iesaistīti daudzi spēlētāji, lai mēs varētu baudīt to kā vienotu izpildījumu, kurā savijas intelektuālā īpašuma daudzveidība. Intelektuālais īpašums ir pamatā visai kino industrijai.

Visi dalībnieki, kuri piedalās filmu veidošanā un izplatīšanā, tiek aizsargāti ar starptautisku likumdošanas ietvaru. Tā sākums meklējams ar Bernes konvenciju, kura darbojas jau kopš 19. gadsimta. WIPO kopīgi ar dalībvalstīm seko, lai šis juridiskais ietvars ietu kopsolī ar mūsdienu mainīgo pasauli un turpinātu kalpot sākotnējam mērķim – nodrošināt, lai intelektuālais īpašums atbalstītu radošumu un inovāciju. Pavisam nesen starptautiskajam likumdošanas ietvaram ir pievienojies jauns līgums – Pekinas līgumu par audiovizuālo izpildījumu, kas aizsargā aktieru sniegumu. 
http://www.scribd.com/doc/82942558/From-Script-to-Screen-The-Importance-of-Copyright-in-the-Distribution-of-Films
Šogad Pasaules Intelektuālā īpašuma dienā ikviens kino cienītājs, skatoties nākamo kinofilmu, tiek ielūgts brīdi gremdēties pārdomās par filmas veidotājiem un inovatoriem, kuru ieguldījums ir neatņemama filmas tapšanas procesa daļa. Būtu vērts padomāt par digitālajiem izaicinājumiem, kurus kinoindustrijai met pasaules tīmeklis. Šie jautājumi nav tikai politikas veidotāju atbildība. Katrs no mums var pajautāt sev: Kā mēs varam būt ieguvēji no iespējas demokratizēt kultūru un padarīt radošā darba rezultātus pieejamus ar peles klikšķa palīdzību, vienlaikus nodrošinot apstākļus, kuros radošie cilvēki turpinātu radīt, nodrošināt sev iztiku un veidot kinofilmas, kuras bagātina mūsu dzīvi?


Materiāls sagatavots, izmantojot Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas ģenerāldirektora Frānsisa Garija uzrunu


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru