piektdiena, 2014. gada 16. maijs

Dzintars: ne tikai kultūras simbols, bet arī inovācija

Sestdien, naktī no 2014. gada 17. uz 18. maiju, Latvijā jau desmito reizi norisināsies starptautiskā akcija „Muzeju nakts” - starptautisks Eiropas mēroga pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. Šogad noslēgsies Muzeju nakts trīs gadu cikls, kas iezīmēja trejkrāsaino dzintara tapšanas ceļu, un tiks godināts dzintars kā Latvijas kultūras simbols. Galvenais vadmotīvs: „Sarkanā krāsa – dzintars”.

Dzintaru varam uzlūkot ne tikai kā kultūras simbolu, šodien, pateicoties zinātnieku darbam un radītajiem inovatīvajiem produktiem, tas drīz var radīt apvērsumu divās nozarēs vienlaicīgi: modes pasaulē un asinsvadu ķirurģijā.

Rīgas Tehniskās universitātes Biotekstilmateriālu zinātniski pētnieciskās laboratorijas vadītājas Ingas Ļašenko pētījumu joma ir biotekstilmateriāli.

Dzintara pētījumi sagādāja ne vienu vien pārsteigumu. Viena no būtiskākajām dzintara sastāvdaļām no medicīnas viedokļa ir dzintarskābe. Tā ir biostimulators, kam piemīt spēja paaugstināt imunitāti un antioksidatīvas īpašības. Dzintarskābe palielina muskuļu tonusu, tai ir arī būtiska loma, kavējot trombu veidošanās procesu asinsvados. Pavisam dzintara sastāvā ir vairāk nekā četrdesmit dažādu ķīmisko elementu. Veicot pētījumus, izrādījās, ka, mainot dzintara pulvera koncentrāciju suspensijā, mainās tās iedarbības veids. Piemēram, vienā gadījumā suspensija stimulē matu folikulu augšanu, bet ar citu dzintara koncentrāciju tā stimulē ādas šūnu reģenerāciju un veco šūnu atjaunošanos.

Kompozītu dzintara pavedienus var izgatavot divējādi. Dzintara pulveri uz dažādu materiālu pavedieniem var uzsmidzināt. Daudz plašāks lietojums būs pavedieniem, kas veidoti no poliamīda, kurā iestrādāts dzintara pulveris. No tiem varēs gatavot apģērbu, kas labvēlīgi ietekmēs nēsātāja veselību, un aust asinsvadu protēzes.

I. Ļašenko sākumā nevarēja iedomāties, ka viņas izgudrojums varētu tikt izmantots arī mākslas darbu tapšanā – vairāki tekstilmākslinieki savos darbos izmanto audums no dzintara diega, kuram pievienotas mikroskopiskas dzintara daļiņas, kas, saskaroties ar ķermeni, spēj dot medicīnisku efektu. Latvijā patentētie dzintara izmantošanas veidi spēj pārsteigt cilvēkus visā pasaulē, pat tos, kuri par dzintaru neinteresējas.


http://worldwide.espacenet.com/searchResults?compact=false&ST=advanced&IN=LASENKO+INGA&locale=en_EP&DB=EPODOC
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru