trešdiena, 2015. gada 29. aprīlis

Latviešu zinātnieks un izgudrotājs Ivars Kalviņš nominēts Eiropas Izgudrotāju balvai

Izceļot ķīmijas doktora, Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktora Ivara Kalviņa nozīmīgo ieguldījumu zinātnē, Eiropas Patentu iestāde ir nosaukusi viņu par vienu no trīs finālistiem 2015. gada Eiropas Izgudrotāju balvai kategorijā “Mūža ieguldījums”.

Līdz š.g. 4. jūnijam ir iespēja nobalsot par Eiropas Izgudrotāju balvai 2015 (European Inventor Award 2015) izvirzītajiem finālistiem piecās kategorijās: par Mūža ieguldījumu, Mazie un vidējie uzņēmumi, Pētniecība, Rūpniecība, Valstis ārpus Eiropas, kā arī Sabiedrības balva.

Šogad prestižajai balvai tika pieteikti pavisam 300 individuāli izgudrotāji un izgudrotāju grupas dažādās nozarēs. Starptautiska žūrija ir nosaukusi 15 finālistus. Izgudrotājs no Latvijas prestižajai balvai ir nominēts pirmo reizi.

Ivars Kalviņš ir viens no veiksmīgākajiem zinātniekiem un izgudrotājiem medicīniskās bioķīmijas nozarē. Pārliecināts, ka mazām organiskas izcelsmes molekulām ir nozīmīga loma slimību novēršanā un ārstēšanā, I.Kalviņš ir izstrādājis medicīnisko preparātu jaunu paaudzi, kurus veiksmīgi pielieto vēža, sirds un asinsvadu slimību, Alcheimera slimības, kā arī dažādu iekaisumu un hronisku sāpju ārstēšanā.

Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors un ķīmijas doktors I.Kalviņš var lepoties ar teju 260 izgudrojumiem un vairāk nekā 900 patentiem un patentu pieteikumiem.
Papildu informācija par nominantu Eiropas Izgudrotāju balvai.

Balvu izcilākajiem izgudrotājiem 2015. gada 11. jūnijā Parīzē svinīgā apbalvošanas ceremonijā pasniegs Eiropas Patentu iestāde. Šogad apbalvojums tiks piešķirts desmito reizi.

Eiropas Izgudrotāja godalgas laureāti saņems balvu, kurai ir buras forma. Balvas autors ir vācu rūpnieciskā dizaina mākslinieks Miriam Irle. Viens no pasaules vecākajiem izgudrojumiem - bura - simbolizē dinamismu: vienkāršu tehnisku ideju, kas palīdz pakļaut dabas spēku, lai sniegtu cilvēkam iespēju ceļot pasaules okeānos jau tūkstošiem gadu.

Informācija par Eiropas Izgudrotāju balvu 2015 pieejama šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru