ceturtdiena, 2009. gada 29. oktobris

EPO izstrādājusi metodisko materiālu komplektu par patentiem

Vai nav pārsteidzoši uzzināt, ka aptuveni 80% no patentos atrodamās tehniskās informācijas nav pieejama citos informācijas avotos? Vai zinājāt arī to, ka 90% no patentu dokumentos aprakstītajiem izgudrojumiem ir brīvi izmantojama informācija?

Izpratni par patentu dokumentiem kā par vērtīgu tehniskās informācijas avotu palīdzēs veidot Eiropas Patentu iestādes (European Patent Office - EPO) izstrādātais metodisko materiālu komplekts pamatinformācijas iegūšanai par patentu izsniegšanas sistēmu.

Kas ir šis metodisko materiālu komplekts?

Mācību materiālu komplekts ir Eiropas Patentu akadēmijas (EPO struktūrvienība) pieredzējušo speciālistu izstrādāts mācību līdzeklis izpratnes veicināšanai par patentiem.
Izmantojot šo mācību līdzekli, augstskolu pasniedzēji var sniegt studentiem vispārējas zināšanas par patentu izsniegšanas sistēmu, patenta pieteikuma iesniegšanas kārtību un patentu informācijas meklēšanas iespējām.

Kas ietilpst metodisko materiālu komplektā?

Metodisko materiālu komplektā ietilpst prezentācijas (PowerPoint), palīgmateriāli pasniedzējiem, uzziņu informācija, kā arī praksē biežāk sastopamo situāciju izpēte.
Komplektā iekļautie materiāli ļaus sagatavot divas pamatlekcijas (1h-2h), kā arī trīs papildlekcijas.

Pamatlekcijās:
  • studenti, kas apgūst inženierzinātnes, medicīnu un uzņēmuma vadību, varēs saņemt informāciju par intelektuālā īpašuma tiesībām, patentiem, patenta pieteikuma iesniegšanas kārtību, kā arī par patentu informācijas izmantošanas iespējām;
  • juridisko fakultāšu studenti varēs saņemt informāciju par intelektuālā īpašuma tiesībām, patentspējas prasībām, īpašumtiesībām, izgudrojuma atklāšanas prasībām, patenttiesību pārkāpšanu un apstrīdēšanu, kā arī par patentu komercializēšanu.
Papildlekcijās studenti varēs:
  • apgūt patentu informācijas meklēšanas iemaņas, izmantojot esp@cenet datubāzi;
  • iegūt priekšstatu par patentu pretenzijām;
  • iemācīties izmantot patentus kā papildu mācību līdzekli.
Metordisko materiālu komplekts ir sagatavots angļu valodā.
Tiešsaistē tas bez maksas ir pieejams EPO tīkla vietnē http://www.epo.org/learning-events/materials/kit.html. Šajā vietā materiālu komplektu iespējams pasūtīt arī iespiestā formā. Lai izmantotu šo materiālus, ir nepieciešams veikt vienkāršu reģistrēšanos.

Materiāls latviešu valodā lejuplādēšanai pieejams no LR Patentu valdes servera
http://www.lrpv.lv/dl/int_ipas_pasn/patentu_lekcijas.zip

Veiksmi mācībās!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru