ceturtdiena, 2010. gada 14. janvāris

Sagatavots LR Patentu valdes darbības pārskats 2007-2008

Latvijas Republikas Patentu valde aizvadījusi 17 darba gadus un par kārtējo divu gadu ciklu (2007–2008) sniedz darba analītisku apskatu.
Pārskats sagatavots latviešu un angļu valodā.
Elektroniskā veidā pārskats 2007-2008 pieejams šeit >>.
LR Patentu valdes mājas lapā pieejams pārskats arī par laika periodu 2005-2006.

Kā pārskata ievadā norāda LR Patentu valdes direktors Z.Aumeisters, šajā laikposmā notikušas jūtamas izmaiņas pieteikumu skaitā. 2007.–2008. gadā ievērojami pieaudzis nacionālajā procedūrā iesniegto patentu pieteikumu skaits izgudrojumu aizsardzībai – šajos divos gados pret iepriekšējiem diviem gadiem par 39,8 %. Taču zinātnisko pētījumu, tehnisko izstrāžu, kā arī ražošanas apjoms acīmredzot ir nepietiekams, lai nodrošinātu patentu pieteikumu skaita būtisku pieaugumu. Tāpat vēl līdz šim ir daudz gadījumu, kad interesanti tehniski risinājumi, kā arī preču un pakalpojumu zīmes, nezināšanas vai nevērības dēļ paliek bez tiesiskās aizsardzības. Tas liecina par nepietiekamām zināšanām rūpnieciskā īpašuma aizsardzības jomā visplašākā speciālistu un citu darbinieku lokā. Tomēr galvenais faktors, kas varētu reāli ietekmēt patentu un preču zīmju pieteikumu skaita pieaugumu, ir un paliek valsts ekonomiskā augšupeja – tas ir, zinātnes, tehnikas un ražošanas attīstība.
Nacionālo patentu pieteikumu skaits:
2006. gadā – 151 pieteikums;
2007. gadā - 162 pieteikumi;
2008. gadā - 222 pieteikumi.
Pieaugums 2008. gadā, salīdzinot ar 2006. gadu, sastāda 47%. Pirmo reizi 2008. gadā patentu īpašnieku skaits no Latvijas kļuvis lielāks par jebkuras citas valsts patentu īpašnieku skaitu.

Saskaņā ar Eiropas Patentu iestādes datiem šajos divos gados pieaudzis arī Eiropas patentu pieteikumu skaits no Latvijas pieteicējiem:
2006. gadā – 10 pieteikumi;
2007. gadā – 20 pieteikumi;
2008. gadā 44 pieteikumi.
Viens no iemesliem šādam straujam patentu pieteikumu skaita pieaugumam varētu būt iespēja saņemt Eiropas Savienības finansējumu. To pašu var secināt arī, aplūkojot galveno Latvijas pieteicēju sarakstu pārskata periodā, kurā, kā redzams, dominē Latvijas augstskolas. Protams, būtu vēlams, lai tie būtu patenti izgudrojumiem, kuri ļauj iegūt konkurētspējīgas preces vai veikt atbilstošas licencēšanas darbības.
Kopumā šajos divos gados patentu pieteikumus iesniegušas 216 juridiskas personas un 168 fiziskas personas.

Neskatoties uz globālo ekonomisko krīzi, Latvijā apstiprināto Eiropas patentu skaits saglabājies iepriekšējo gadu līmenī. Galvenie ārvalstu patentu īpašnieki, kas apstiprina Latvijā Eiropas patentus, līdzīgi kā iepriekšējos periodos, ir farmaceitiskās kompānijas.

Aplūkojot patentu sadalījumu pēc Starptautiskās patentu klasifikācijas klasēm, (LV http://inventions.lza.lv/proto.php?id=26; EN http://www.wipo.int/classifications/ipc/ipc8/?lang=en) Latvijas pieteicējiem piešķirto patentu skaits visās klasēs, izņemot D klasi (tekstils, papīri), ir līdzīgs. 2008. gadā pieaudzis patentu skaits F (mehānika, apgaismojums, siltums), G (fizika) un H (elektrība) klasēs, kas skaidrojams ar augstskolu, īpaši Rīgas Tehniskās universitātes, aktīvu iesaistīšanos savu izgudrojumu aizsardzībā.

Pārskatā tāpat detalizēti analizēti preču zīmju un dizainparaugu reģistrācijas dati, norādot, ka Patentu valdes Preču zīmju un dizainparaugu departaments par saviem galvenajiem uzdevumiem uzskata reģistrāciju saistīto procedūru nodrošināšanu un pilnveidošanu, kā arī ar preču zīmju un dizainparaugu reģistrāciju, bieži arī plašākā nozīmē – ar aizsardzību saistīto praktisko un teorētisko jautājumu risināšanu Latvijā.

Aizvadītajā 2 gadu atskaites periodā saglabājusies jau iepriekš iezīmējusies tendence – palielinājies pēc nacionālās procedūras iesniegto un reģistrēto dizainparaugu skaits. Aizsardzībai pieteikto dizainparaugu kolekcija ir dažāda – iepakojums un tā grafika, mēbeles, celtniecības profili, parka soli, nojumes, velosipēdu statņi, iekārtas apavu tīrīšanai u.c.

Tāpat pārskatā sniegta atskaite par Apelācijas padomes darbību un departamenta Patentu tehniskā bibliotēka darbību.

Apskatāmajā laika posmā būtiski pieaudzis darba apjoms normatīvo aktu jomā un, izvērtējot šī darba zonu, jāsecina, ka darba apjoms, ņemot vērā Eiropas Savienības, Eiropas Patentu organizācijas, Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas un Iekšējā tirgus saskaņošanas biroja aktivitātes, 2009. un 2010. gadā pieaugs lavīnveidīgi.

Pārskatā iezīmēti arī nākamā atskaites posmā paveicamie darbi, uzsvaru liekot uz sabiedrības izglītošanu intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā.

Izvērtējot iepriekšējo gadu darbu, var atzīt, ka pakāpeniski ir izveidota dzīvotspējīga rūpnieciskā īpašuma aizsardzības nacionālā sistēma, kas pilnā mērā atbilst attiecīgajām starptautiskajām prasībām un praksei.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru