piektdiena, 2010. gada 27. augusts

Jauns biobibliogrāfiskais rādītājs "Dr.habil.sc.ing. Vladislavs Pugačevs” sērijā „Latvijas izgudrotāji”

LR Patentu valdes Patentu tehniskajā bibliotēkā ir sagatavots biobliogrāfiskais rādītājs „Dr.habil.sc.ing. Vladislavs Pugačevs”. Šis biobibliogrāfiskais rādītājs turpina Patentu tehniskās bibliotēkas sēriju „Latvijas izgudrotāji”. Rādītājs tiek izdots sakarā ar Vladislava Pugačeva jubileju un viņa ieguldījumu izgudrošanas jomā.

Doktors Vladislavs Pugačevs ir viena no atzītākajām personībām elektrisko mašīnu pētniecības un pastāvīgo magnētu izmantošanas jomā, speciālistu vidū tiek dēvēts par „Magnētu zinātņu doktoru”.

Nozīmīgākās Vladislava Pugačeva zinātniskās izstrādnes ir patentētas un atradušas praktisku pielietojumu. Vladislavs Pugačevs kopā ar kolēģiem Jāni Greivuli, Leonīdu Ribicki un Sergeju Petrovu, pārreģistrējot PSRS autorapliecību, ir saņēmis pirmo Latvijas patentu LV 5001. Vladislavs Pugačevs, sadarbojoties ar Nikolaju Levinu un Leonīdu Ribicki, izveidojis bezkontaktu asinhrono ģeneratoru ar divkāršu barošanu bezreduktora vēja enerģētiskām iekārtām, kuru Latvijas Zinātņu akadēmija atzinusi kā vienu no nozīmīgākajiem zinātniskajiem sasniegumiem Latvijā.

V. Pugačevs ir saņēmis 31 Latvijas patentu, 12 Lielbritānijas, Vācijas, Francijas, ASV patentus, 15 PSRS autorapliecības, iesniedzis 2 starptautiskos pieteikumus, kā arī publicējis vairāk nekā 160 zinātniskos darbus.


Biobibliogrāfija sākas ar īsu biogrāfisko apskatu latviešu, angļu un krievu valodā, kurš papildināts ar Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta un Fizikālās enerģētikas institūta direktora Jura Ekmaņa rakstu „Gandrīz 50 gadus Fizikālās Enerģētikas institūtā” un RTU Elektrisko mašīnu un aparātu katedras vadītāja profesora Jāņa Dirbas rakstu “Dr. habil. sc. ing. Vladislavam Pugačevam – 70”.

Biogrāfisko daļu ilustrē un daļēji papildina Vladislava Pugačeva fotogrāfijas ar tuviniekiem un kolēģiem, kā arī ar viņa senčiem.

Rādītāja bibliogrāfiskā daļa satur datus par Vladislava Pugačeva grāmatām un rakstiem, izgudrojumu patentu un autorapliecību aprakstiem, kā arī viņa recenzētiem un vadītiem 8 darbiem un publikācijām par viņa darbību laikā no 1962.gada līdz 2010.gada maijam.

Bibliogrāfiju noslēdz:
- Vladislava Pugačeva publikāciju nosaukumu rādītājs,
- izgudrojumu pieteikumu rādītājs,
- personu rādītājs (V.Pugačeva līdzautoru, viņa vadīto un recenzēto darbu autoru, publikāciju par Pugačevu un citām personām autoru, kuri pieminēti bibliogrāfiskajā rādītājā).

  • Raksts par Vladislavu Pugačevu žurnālā "Enerģija un Pasaule" Nr.2010/4

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru