pirmdiena, 2010. gada 30. augusts

Patentu tehniskajā bibliotēkā izstāde „Inženierim, izgudrotājam un racionalizatoram Ivanam Griņevičam 50”



Š.g. 2.septembrī plkst. 16.00 Latvijas Republikas Patentu valdes Patentu tehniskajā bibliotēkā notiks izstādes „Inženierim, izgudrotājam un racionalizatoram Ivanam Griņevičam 50” atklāšana. Izstāde ir veltīta Patentu tehniskās bibliotēkas ilggadējā lasītāja, inženiera, izgudrotāja un racionalizatora Ivana Griņeviča jubilejai un tiek veidota izstāžu cikla „Mūsu lasītāju jubilejas” ietvaros. Izstāde būs skatāma Patentu tehniskās bibliotēkas telpās, Šķūņu ielā 17 (2.st.) līdz š.g. 5.novembrim.

Ivans Griņevičs ir izgudrotājs un vairāk kā 300 publikāciju autors.


Jau skolas gados I.Griņevičam radās interese par tehniku un racionalizāciju. Viņš iestājās Latvijas Lauksaimniecības universitātē, kuru beidzot, ieguva inženiera mehāniķa kvalifikāciju. Pēc augstskolas viņš strādāja gan padomju saimniecībā „Eglaine”, veicot dažādus pienākumus, gan Zemgales vidusskolā par darbmācības un autoapmācības skolotāju. I.Griņeviču vienmēr ir interesējusi tehnika un iespēja to uzlabot. Abās darba vietās viņš nodibināja Vissavienības izgudrotāju un racionalizatoru biedrības pirmorganizācijas un attīstīja racionalizācijas darbu. Apmeklējot Vadošo inženiertehnisko un zinātnisko darbinieku kvalifikācijas paaugstināšanas augstākos valsts kursus patentēšanas un izgudrošanas jautājumos, I.Griņevičs ieguva zināšanas izgudrojumu patentēšanas procedūrā. Tās tika izmantotas, noformējot gan savu pirmo izgudrojuma pieteikumu par veterināro skrāpi, par kuru viņš 1989.gadā saņēma pirmo PSRS autorapliecību (SU 1524862), gan arī turpmākos izgudrojumu pieteikumus. No daudziem zinātniski pētnieciskajiem izmēģinājumu un konstrukciju izstrādājumiem seši ir atzīti par izgudrojumiem un kopā ar līdzautoriem ieviesti 15 racionalizācijas priekšlikumi.

Ivans Griņevičs aktīvi popularizē lauksaimniecības zināšanas, kuras viņš ir apkopojis dažādās publikācijās. I.Griņevičs ir izdevis un rediģējis vairākus izdevumus - zinātnisko lauksaimniecības žurnālu „Agrarius” un grāmatas sērijā „Padomi zemniekam”, kuras ir labs palīgs jaunajiem lauksaimniecības uzņēmējiem. I.Griņevičs jau vairākus gadus pēta Latvijas zilos lopus un pētījumu rezultāti ir apkopoti un izdoti Latvijā pirmajā grāmatā par Latvijas zilajām govīm, kā arī vairākos desmitos publikāciju.

Ivana Griņeviča intereses ir saistītas arī ar poļu vēsturi un kultūru Latvijā, kura pastāvīgi tiek popularizēta, organizējot starptautiskus forumus, konferences un festivālus. I.Griņevičs ir Polijas literāri zinātniskā mēnešraksta «Świat Inflant» redakcijas padomes loceklis. Viņš ir izveidojis biedrību „Inflanty”, kas rūpējas par krievu, baltkrievu, ukraiņu, poļu, lietuviešu un visas Latvijas kultūras saglabāšanu un veicināšanu. Viņš darbojas arī LR Tieslietu ministrijas Mazākumtautību nevalstisko organizāciju pārstāvju Eiropas Padomes Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību ieviešanas uzraudzības komitejā un Latvijas Zinātņu vēstures asociācijā.




Informāciju sagatavoja:

Dace Buša
Tālrunis: 67226628
LR Patentu valdes
Patentu tehniskās bibliotēkas
Uzziņu un informācijas nodaļas vadītāja


piektdiena, 2010. gada 27. augusts

Jauns biobibliogrāfiskais rādītājs "Dr.habil.sc.ing. Vladislavs Pugačevs” sērijā „Latvijas izgudrotāji”

LR Patentu valdes Patentu tehniskajā bibliotēkā ir sagatavots biobliogrāfiskais rādītājs „Dr.habil.sc.ing. Vladislavs Pugačevs”. Šis biobibliogrāfiskais rādītājs turpina Patentu tehniskās bibliotēkas sēriju „Latvijas izgudrotāji”. Rādītājs tiek izdots sakarā ar Vladislava Pugačeva jubileju un viņa ieguldījumu izgudrošanas jomā.

Doktors Vladislavs Pugačevs ir viena no atzītākajām personībām elektrisko mašīnu pētniecības un pastāvīgo magnētu izmantošanas jomā, speciālistu vidū tiek dēvēts par „Magnētu zinātņu doktoru”.

Nozīmīgākās Vladislava Pugačeva zinātniskās izstrādnes ir patentētas un atradušas praktisku pielietojumu. Vladislavs Pugačevs kopā ar kolēģiem Jāni Greivuli, Leonīdu Ribicki un Sergeju Petrovu, pārreģistrējot PSRS autorapliecību, ir saņēmis pirmo Latvijas patentu LV 5001. Vladislavs Pugačevs, sadarbojoties ar Nikolaju Levinu un Leonīdu Ribicki, izveidojis bezkontaktu asinhrono ģeneratoru ar divkāršu barošanu bezreduktora vēja enerģētiskām iekārtām, kuru Latvijas Zinātņu akadēmija atzinusi kā vienu no nozīmīgākajiem zinātniskajiem sasniegumiem Latvijā.

V. Pugačevs ir saņēmis 31 Latvijas patentu, 12 Lielbritānijas, Vācijas, Francijas, ASV patentus, 15 PSRS autorapliecības, iesniedzis 2 starptautiskos pieteikumus, kā arī publicējis vairāk nekā 160 zinātniskos darbus.


Biobibliogrāfija sākas ar īsu biogrāfisko apskatu latviešu, angļu un krievu valodā, kurš papildināts ar Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta un Fizikālās enerģētikas institūta direktora Jura Ekmaņa rakstu „Gandrīz 50 gadus Fizikālās Enerģētikas institūtā” un RTU Elektrisko mašīnu un aparātu katedras vadītāja profesora Jāņa Dirbas rakstu “Dr. habil. sc. ing. Vladislavam Pugačevam – 70”.

Biogrāfisko daļu ilustrē un daļēji papildina Vladislava Pugačeva fotogrāfijas ar tuviniekiem un kolēģiem, kā arī ar viņa senčiem.

Rādītāja bibliogrāfiskā daļa satur datus par Vladislava Pugačeva grāmatām un rakstiem, izgudrojumu patentu un autorapliecību aprakstiem, kā arī viņa recenzētiem un vadītiem 8 darbiem un publikācijām par viņa darbību laikā no 1962.gada līdz 2010.gada maijam.

Bibliogrāfiju noslēdz:
- Vladislava Pugačeva publikāciju nosaukumu rādītājs,
- izgudrojumu pieteikumu rādītājs,
- personu rādītājs (V.Pugačeva līdzautoru, viņa vadīto un recenzēto darbu autoru, publikāciju par Pugačevu un citām personām autoru, kuri pieminēti bibliogrāfiskajā rādītājā).

  • Raksts par Vladislavu Pugačevu žurnālā "Enerģija un Pasaule" Nr.2010/4

otrdiena, 2010. gada 17. augusts

ip4inno semināru cikls par intelektuālā īpašuma tiesībām

2010. gada rudenī Eiropas Komisijas 7. ietvarprogrammas pētniecībai un tehnoloģiju attīstībai finansēts projekts ip4inno sadarbībā ar EPO organizē četru darba semināru ciklu ar mērķi veicināt mazo un vidējo uzņēmumu izpratni par intelektuālā īpašuma tiesībām un to izmantošanu uzņēmējdarbībā.

Katrs seminārs veltīts kādai tēmu grupai un tajos tiks izmantoti ip4inno izstrādātie mācību moduļi.


25. - 26. oktobris - Minhene (Vācija) Reģistrēšanās līdz 08.10.2010.

Tēmas:
  • Īss pārskats par IĪ tiesībām, piemēram, patenti, preču zīmes, dizainparaugi, autortiesības, datubāzu tiesības, blakustiesības, zinātība (know-how), komercnoslēpumi, konfidenciālā informācija;
  • IĪ novērtēšana - dažādas nemateriālo aktīvu IĪ novērtēšanas metodes un rīki, IĪ izmantošana finansējuma iegūšanai, kas nepieciešams inovācijas attīstīšanai un peļņas gūšanai tirgū;
  • IĪ licencēšana - kādos gadījumos to izmantot, kopīgās licenču raksturojošās pazīmes un atšķirības dažādās nozarēs.
2. - 3. novembris - Vīne (Austrija) Reģistrēšanās līdz 15.10.2010.

Tēmas:
  • Patentu informācijas meklēšana - ievads un praktiskā nodarbība EPO brīvpieejas patentu datubāzes espacenet lietošanā;
  • Patentu informācija biznesa lēmumu pieņemšanai, patentu informācijas interpretēšana, kā rīkoties, lai nepārkāptu citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • IĪ komercializēšana - IĪ izmantošana, licencēšana, IĪ novērtēšana, izgudrojuma novešana tirgū, inovāciju mārketings - kā pārliecināt investorus un klientus, ka jūsu izgudrojums ir vērtīgs.

8. - 9. novembris - Berlīne (Vācija) Reģistrēšanās īdz 22.10.2010.

Tēmas:

  • Rūpnieciskais īpašums (patenti, preču zīmes, dizainparaugi) un autortiesības, datubāzu tiesības, blakustiesības, zinātība (know-how), komercnoslēpumi, konfidenciālā informācija;
  • IĪ novērtēšana;
  • IĪ licencēšana;
  • Atvērtās inovācijas.
15. - 16. novembris - Hāga (Nīderlande) Reģistrēšanās līdz 29.10.2010.

Tēmas:

  • Patenti un to izmantošana - īss pārskats par patentu sistēmu un derīgajiem modeļiem;
  • IĪ tiesību īstenošana - pilnvaras, apstrīdēšana, spēkā esamība, pārkāpšana un licencēšana;
  • Preču zīmes un dizainparaugi - preču zīmju un dizainparaugu reģistrācijas sistēmas Eiropā (OHIM);
  • Autortiesības, blakustiesības un datubāzu tiesības;
  • Viltošana un pirātisms.
Semināru dalībnieki saņems pieeju visiem mācību materiāliem ip4inno tīkla vietnē.

Dalības maksa seminārā - 200€ katrā 2 dienu seminārā (dalībnieku skaits ierobežots - 20 dalībnieki katrā seminārā).


ip4inno aicina pieteikties mācību materiālu izstrādei

ip4inno ir Eiropas Komisijas 7. ietvarprogrammas pētniecībai un tehnoloģiju attīstībai finansēts projekts. Tā galvenais mērķis ir palīdzēt maziem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) veidot izpratni par intelektuālā īpašuma tiesībām un to izmantošanu, lai veicinātu inovācijas un konkurētspēju EK nosprausto Lisabonas mērķu sasniegšanai.

Viens no nozīmīgākajiem projekta darbības virzieniem ir MVU apmācības vajadzību analīze intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumos. Projekta ietvaros tiek veidoti un izstrādāti dažādi apmācības moduļi, kas pēc to testēšanas ir pieejami ip4inno tīkla vietnē.

Laika posmā no
2007. līdz 2008. gadam tika izstrādāti mācību materiāli, kas paredzēti apmācības speciālistu sagatavošanas programmai ("train-the-trainers"). Programmā ir izstrādāti 12 mācību moduļi (moduļa garums - 3 stundas), kuros ietilpst PowerPoint prezentācija, lekcijas pieraksts, praktiskie piemēri un semināra uzdevumi, kas paredzēti praktisku intelektuālā īpašuma jautājumu mācīšanai. Materiāli izstrādāti tā, lai mācību materiālus varētu izmantot uzņēmējdarbības konsultanti un tehnoloģiju pārneses profesionāļi, kas paši var arī nebūt speciālisti IĪ jautājumos.

Turpinot sekmīgi iesākto darbu, ip4inno un EK aicina pieteikties konkursā par jaunu mācību materiālu izstrādi par tēmām intelektuālā īpašuma loma uzņēmējdarbības plānošanā un intelektuālā īpašuma īstenošanā.

Pieteikšanās termiņš - 2010. gada 21. septembris.

Vairāk informācijas ip4inno tīkla vietnē >>



pirmdiena, 2010. gada 16. augusts

Lietotāju apmācība darbam ar elektroniskajiem informācijas resursiem

Trešdien, 18. augustā plkst. 11 00 Patentu tehniskajā bibliotēkā Šķūņu ielā 17 notiks apmācības bibliotēkas lietotājiem darbā ar elektroniskajiem informācijas resursiem:

  • Patentu datu bāzi Esp@cenet;
  • Latvijas bibliotēku elektroniskajiem katalogiem;
  • Datu bāzi EBSCO.
Aicinām pieteikties arī individuālajām mācībām datu bāžu izmantošanā Jums izdevīgā laikā, iepriekš vienojoties ar lektoru. Konsultācijas par elektronisko resursu izmantošanu varat saņemt arī pa tālruni vai pa e-pastu:

Vairāk par apmācības iespējām > >


pirmdiena, 2010. gada 9. augusts

Pasākumi intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā

  • 5th Annual Conference of the EPIP Association

Eiropas Intelektuālā īpašuma politikas asociācija
(The European Policy for Intellectual Property) ar Eiropas Patentu iestādes (European Patent Office- EPO) atbalstu rīko piekto ikgadējo konferenci, kas notiks š.g. 20. un 21.septembrī Māstrihtā (Nīderlande).

Konferenci vadīs pasaules klases speciālisti no Bostonas universitātes, Minhenes universitātes, Māstrihtas universitātes, Hārvardas universitātes, Londonas ekonomikas skolas, Eiropas Patentu iestādes un ASV Patentu iestādes.

Visi, kurus interesē intelektuālā īpašuma tiesību ekonomiskie, juridiskie un menedžmenta aspekti, var pieteikties konferencei līdz 31.augustam.

Plašāku informāciju, reģistrācijas kārtību, kā arī konferences programmu ieinteresētās personas var iegūt Eiropas Intelektuālā īpašuma politikas asociācijas mājas lapas pasākumu sadaļā >>

  • SME's, Research and Innovation: from Idea to Market, turning Knowledge into Profit!

Š.g. 17. un 18.novembrī Brise
(Beļģija) tiek organizēta konference maziem un vidējiem uzņēmējiem „SME's, Research and Innovation: from Idea to Market, turning Knowledge into Profit!”

Konference notiks trijās sesijās:

„Man ir ideja”
„Kā šo ideju realizēt”
„Tirgus izpēte un sociālās grūtības”.
Piedalīšanās konferencē ir bezmaksas.

Plašāku informāciju, reģistrācijas kārtību kā arī konferences programmu ieinteresētās personas var iegūt šeit >>

  • Ikgadējā EPO Patentu informācijas konference
Eiropas Patentu iestāde (European Patent Office- EPO) un Šveices Intelektuālā īpašuma institūts organizē ikgadējo EPO Patentu informācijas konferenci, kas notiks š. g. 19. un 21.oktobrī Lozannā (Šveice).

Konferencē tiks pievērsta uzmanība vissvarīgākiem notikumiem Eiropas Patentu sistēmā saistībā ar patentu meklējumiem.
Plašāka informācija ir pieejama EPO mājas lapā >>

  • Pētniecības & attīstības un tehnoloģiju pārneses līgumu apspriešana – Intelektuāla īpašuma tiesības, novērtēšana un strīdu risināšana
Š.g. 12.novembrī Briselē (Beļģija) notiks Pasaules Intelektuālā īpašuma Arbitrāžas un mediācijas centra un Vācijas pētniecības organizāciju Eiropas sakaru koordinēšanas iestādes rīkotais seminārs „Pētniecības & attīstības un tehnoloģiju pārneses līgumu apspriešana – Intelektuāla īpašuma tiesības, novērtēšana un strīdu risināšana”.

Seminārs sniegs priekšstatu par strīdu risināšanas iespējām līgumiem, kas ir saistīti ar uz tehnoloģijām balstītu pētniecības un attīstības projektu rezultātu komercializēšanu.

Semināra mērķauditorija: juristi, patentpilnvarotie, pētniecības institūti, universitātes un sabiedriskās organizācijas, kas ir saistītas ar pētniecību un attīstību, kā arī tehnoloģiju pārnesi.

Plašāku informāciju ieinteresētās personas var iegūt Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas mājas lapā >>


  • Eiropas Industriālo tehnoloģiju konference

Eiropas Komisija sadarbībā ar Beļģijas prezidentūru no š.g. 7. līdz 9.septembrim Briselē (Beļģija) rīko Eiropas Industriālo tehnoloģiju konferenci.

Konferences tiks apspriesti tādi temati kā nanozinātnes, nanotehnoloģijas, jauni materiāli un ražošanas tehnoloģijas. Konferences apmeklētājiem šī būs vienreizēja iespēja sastapt jomas speciālistus un piedalīties starptautiskā forumā, kur pētniecības organizācijas, universitātes un politikas veidotāji tiekas, lai veidotu jaunas sadarbības.

Plašāku informāciju ieinteresētās personas var iegūt šeit >>


  • Intelektuālā īpašuma ekonomika

Š.g. 14.septembrī Pasaules
Intelektuālā īpašuma organizācija (World Intellectual Property Organization - WIPO) Ženēvā (Šveice) rīko semināru „Intelektuālā īpašuma ekonomika”.

Seminārā galvenokārt tiks skatīti autortiesību un tiesību nodošanas izmaksu veidojošie faktori, kā arī iespējamie šo izmaksu samazināšanas veidi.


Plašāku informāciju ieinteresētās personas var iegūt Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas mājas lapā >>
Reģistrēties pasākumam var šeit >>



Materiāls sagatavots, izmantojot IPR-Helpdesk apkopoto informāciju.
Reģistrēties IPR-Helpdesk jaunumu saņemšanai var šeit >>