otrdiena, 2013. gada 5. februāris

FEBRUĀRA IZGUDROJUMS - PAPĪRA MAISIŅŠ

1872. gada 20. februārī Luters Čailds Krovells (Luther Childs Crowell) saņēma patentu savam izgudrojumam – papīra maisiņš (Patents Nr. US123811).
 
Luters Čailds Krovells dzimis 1840. gadā, Dennisā, Keipkodas pussalā, Masačūsetsā.  Viņš bija kapteiņa dēls, tāpēc pāris gadus pavadīja tirdzniecības flotē, bet sapratis, ka viņa aicinājums ir izgudrošana, floti pameta.

Luteru Čaildu Krovellu visvairāk fascinēja papīrs. Kaimiņi varēja vērot, kā viņš vairākas stundas pavada, atkal un atkal lokot papīra gabalu dažādās unikālās formās.

1862. gadā Luters Čailds Krovells saņēma patentu savam pirmajam izgudrojumam. Katrs nākošais patents bija arvien veiksmīgāks. 

L.Č. Krovells materializēja savu ideju par papīra maisiņu kā salocītu un kopā sastiprinātu papīra strēmeli, ko sagriež piemērota garuma sloksnēs. Viens papīra sloksnes gals tiek aizlocīts, veidojot četrstūra formas maisiņa pamatni. Maisiņu atverot, četrstūra formu ieņem arī tā augšdaļa, jo papīram izveidotas speciālas ieloces. Rezultātā tika iegūts izturīgs maisiņš, kuru ir viegli piepildīt ar pirkumiem, jo maisiņu atverot, tas ieņem stabilu formu un neveras ciet. Šie papīra maisiņi pazīstami arī ar to rievoto augšdaļu.

L.Č. Krovella patentētie papīra maisiņi tiek plaši lietoti Amerikas Savienotajās Valstīs, jo šādu maisiņu izmanto ikviens iedzīvotājs, lai aiznestu savus pirkumus no veikala līdz automašīnai.

Papīra maisiņa patents norāda, ka viena ceturtdaļa no tiesībām pieder Luteram Cranem (Luther Crane) no Kembridžas un viena ceturtdaļa Galenam Koffinam (Galen Coffin) no Bostonas, kuri, iespējams, bija izgudrojuma atbalstītāji.

Vienlaikus L.Č. Krovells patentēja komplicētu mehānismu (US 123812), lai veicinātu papīra maisiņu ražošanu. 

Papīra maisiņi var likties ļoti vienkāršs izgudrojums, bet fakts, ka tie ir ērti un tiek lietoti arī mūsdienās, pierāda, ka šāds izgudrojums ir nozīmīgs un lietderīgs.

Izmantotā informācija:
  • Dulken, Stephen van. Inventing the 19th century : 100 inventions that shaped the Victorian Age from aspirin to the Zeppelin / Stephen van Dulken. - New York : New York University Press, 2001. - vi, 218 p. : ill. ; 25 cm. - Includes bibliographical references (p. 212-214) and index. ISBN 0814788106. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru