ceturtdiena, 2013. gada 14. februāris

Viena diena Patentu tehniskajā bibliotēkā


Mani sauc Ilva, esmu vadošā bibliotekāre Patentu tehniskajā bibliotēkā. Kopā ar saviem kolēģiem esam izveidojuši rakstu par vienu dienu - 13. februāri Patentu tehniskajā bibliotēkā. Nedēļa, kad norit projekts “Bibliotēkas diena dzīvē”, mums ir ļoti saspringts laiks, tomēr esam sagatavojuši nelielu ieskatu mūsu ikdienā.

Rīta pusē bibliotēkas direktores Agneses Buholtes kabinetā notika īsā sanāksme par Patentu valdes stratēģiju 2013.–2015. gadam – precizējām darbības virzienus, kas būtu jāiekļauj stratēģijas sadaļā par sabiedrības informēšanu. Mācību un sabiedrības informēšanas pasākumi ir Patentu tehniskās bibliotēkas uzdevumi, kurus īstenojam kopīgi ar kolēģiem no citiem Patentu valdes departamentiem.

Uz mirkli kabinetā iegriezās kolēģe no Henrija Tjudora publisko pētījumu centra (Luksemburga) Sigrid Kohll Stein. Viņas uzdevums Latvijā ir atbalstīt ES projekta „Accessible Intellectual Property (IPORTA)” īstenošanu. Projekta mērķis ir veicināt intelektuālā īpašuma atbalsta pakalpojumu sniegšanu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Sigrida vēlējās saskaņot tikšanās laikus ar Igaunijas PATLIB centra direktoru Mariusu Kuningas, kas paredzēta nākamajā dienā. Igaunijas PATLIB centrā pagājušā un šī gada sākumā notikušas nozīmīgas pārmaiņas, un tā direktors tagad vēlas ar jauno darbības stratēģiju iepazīstināt arī savus sadarbības partnerus Latvijā. Ar igauņu kolēģiem Patentu tehniskajai bibliotēkai ir izveidojusies cieša sadarbība, tāpēc Mariuss savas vizītes laikā tiksies gan ar Patentu valdes direktoru Reini Bērziņu, gan arī apmeklēs Patentu tehnisko bibliotēku.

Sigrida Latvijā uzturas kopš 2012. gada decembra, bet jau ir nolēmusi apgūt latviešu valodu. Šodien viņa nodemonstrēja mums savas prasmes – bijām ļoti patīkami pārsteigti.

Agnese saskaņo pasākuma organizēšanas jautājumus un programmu semināram par rūpnieciskā īpašuma jautājumiem, ko Patentu valde kopīgi ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru gatavojas rīkot Liepājā mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

Informācijas pakalpojumu nodaļas vadošā bibliotekāre Evita Lande ar prezentāciju par intelektuālo īpašumu un Patentu valdes darbu piedalās Ēnu dienā Tieslietu ministrijā. Ar šo prezentāciju pagājušā gada septembrī Evita jau piedalījās Valsts pārvaldes atvērto durvju dienā Tieslietu ministrijā un saņēma ļoti pozitīvas dalībnieku atsauksmes. Ņemot vērā, ka Atvērto durvju dienas dalībnieki bija skolēni, prezentāciju veidojām ļoti pārdomāti – lai piesaistītu uzmanību, izmantojām rīku Prezi un mēģinājām informāciju par valsts pārvaldes iestādi un intelektuālo īpašumu pasniegt skolēniem saprotamā un interesantā veidā. Acīmredzot tas izdevās un nu esam uzaicināti izstāstīt savu stāstu vēlreiz!

Bibliotēkas darbinieki draudzīgā pulkā sagatavo telpu sanāksmei – abonementa zālē saliekam krēslus, ekrānu, projektoru, plakātus un informācijas materiālus. Šodien Patentu tehniskajā bibliotēkā tiek rīkota Latvijas Bibliotēku padomes sēde. Daudzi no sēdes dalībniekiem bibliotēku jaunajās telpās apmeklēja pirmo reizi un pēc sanāksmes oficiālās daļas bija iespēja iepazīties ar bibliotēkas iekārtojumu.

Sanāksmju telpu šodien tikai mazliet piekārtosim, jo rītdien turpat notiks Patentpilnvaroto asociācijas biedru sēde.

Informācijas pakalpojumu nodaļas vadītāja Dace Buša un Evita Lande gatavojas lekcijai, jo piektdien mācību ekskursijā Patentu tehnisko bibliotēku apmeklēs LU Sociālo zinātņu fakultātes Informācijas un bibliotēku studiju nodaļas maģistrantūras un LU pedagoģijas un Psiholoģijas fakultātes Dizaina nodaļas studenti. Studenti bibliotēkā viesojušies jau arī agrāk, tomēr Dace un Evita vēlas pārskatīt savas prezentācijas, papildināt tās ar jaunāko informāciju un aktuālākiem piemēriem. Lekcija studentiem paredzēta par informācijas avotiem un informācijas meklēšanas iespējām, kā arī īsu skaidrojumu par to, kas ir rūpnieciskais īpašums. Kolēģes studentiem stāstīs arī par to, kādus pakalpojumus iespējams saņemt Patentu tehniskajā bibliotēkā.

Informācijas un bibliotēku studijas nodaļas studenti ne tikai apmeklē Patentu tehnisko bibliotēku un iepazīstas ar informāciju par rūpniecisko īpašumu, bet izvēlas bibliotēku arī kā prakses vietu, tāpēc starp darbiem jāatrod laiks, kad sagatavot veicamos uzdevumus arī praktikantei. 

Evita veic pieteikumu reģistrāciju semināram „Dizainparaugu aizsardzība”, kuru Patentu valde sadarbībā ar Latvijas Dizaineru savienību organizē 28. februārī  . Pieteikšanās semināram notiek pa e-pastu līdz 26. februārim, taču pēc lielās atsaucības jau tagad ir skaidrs, ka visas vietas semināra zālē būs aizņemtas – katru dienu saņemam arvien jaunus pieteikumus.

Patentu valdes Citadeles ielas ēkas vestibilā tiek gatavots stends, lai turpmāk tur varētu izvietot izstādi ar jaunajām grāmatām no Patentu tehniskās bibliotēkas krājuma. Kolēģe Alla Skripko ir atlasījusi grāmatas, ko vēlamies izvietot stendā, viņa gatavo arī citus uzskates materiālus.

Vadošā bibliotekāre Alla Pasičņika Patentu tehniskās bibliotēkas veidotajā datubāzē „Rūpnieciskā un intelektuālā īpašuma aizsardzība”  veido analītikas ierakstus no nozarē nozīmīga periodiskā izdevuma „Intellectual Property Magazine”.

Mūsu kolēģe Natālija Solodovņika šo darba dienu pavadīja lasītavā, kuru arī šodien apmeklējis viens no bibliotēkas patstāvīgajiem apmeklētājiem – viņa hobijs ir svešvalodu apguve, ar to viņš labprāt nodarbojas arī 91 gada vecumā.


Informācijas resursu nodaļas bibliotekāru Natālijas Bogdanovas un Dzintras Juraševskas pārziņā ir bibliotēkas krājums. Pēdējā laika svarīgākais darbs ir bijis krājuma inventarizācija, kas ir gana apjomīgs un laikietilpīgs. Inventarizācija abonementā, lasītavā un krātuvē jau ir pabeigta, tagad palicis „pārkāpt sunim asti” – jāinventarizē krājums, kas izvietots bibliotēkas darbinieku kabinetos.

Mums atsūtīts paziņojums par kravu no muitas – šādu paziņojumu saņemam pirmo reizi, pieredzes, ko darīt šādā situācijā mums nav – jautājums ir jārisina. Saņemts vēl viens paziņojums no Latvijas pasta nodaļas par grāmatu sūtījuma piegādi no Lielbritānijas – Natālija kopā ar kolēģiem no nodaļas, kas pārzina saimniecības jautājumus, organizē sūtījuma saņemšanu un nogādāšanu bibliotēkā.

Bibliotekāres Zoja Guseva un Irēna Afanasjeva šodien gatavo atskaiti patentu  meklējumam. Informācijas meklējumu pasūtījis viens no Latvijas vadošajiem zinātniskajiem institūtiem, un kolēģes vairākas dienas veica meklējumus patentu datubāzēs. Tagad meklēšanas rezultāti tiek apkopoti un klientam tiek sagatavota rakstiska atskaite. Atskaitei tiks pievienotas arī meklējumam nozīmīgāko dokumentu izdrukas. Patentu informācijas meklējums ir viens no svarīgākajiem pakalpojumiem, kuru saviem klientiem piedāvā Patentu tehniskā bibliotēka. Kompetence un ilgstoša darba pieredze bibliotēkas darbiniekiem ļauj patentu informācijas meklējumu veikt augstā kvalitātē. Kā viena no bibliotēkām, kura piedalās pilotprojektā „Patentu informācijas centru pārveide”, mēs no Eiropas Patentu iestādes par patentu informācijas meklējumu pakalpojumu sniegšanu saņemam atbalstu un iespējas paaugstināt kompetenci, zināšanas un prasmes gan dažādos e-mācību pasākumos, gan arī iespējas dalīties pieredzē ar citu valstu kolēģiem ikgadējā PATLIB centru konferencē, mācību semināros un koučinga pasākumos.

No rīta saņēmu ziņojumu e-pastā, ka Patentu tehniskajai bibliotēkai instalēta bibliotēku sistēmas Alise jaunākā versija. Par izmaiņām, nosūtot e-pasta ziņojumu, informēju pārējos darbiniekus. Ar izmaiņu aprakstu visdrīzāk iepazīsimies citā dienā, jo šodiena ir ļoti piepildīta ar citiem steidzamiem darbiem.

Tā kā šonedēļ bibliotēkā notiek vairāki pasākumi, lai visiem apmeklētājiem pietiktu izdales materiāli, izdrukājam papildus eksemplārus bukletam par Patentu tehniskajā bibliotēkā pieejamiem pakalpojumiem. 

Pašlaik Patentu valdē notiek intensīvs darbs pie jaunās mājaslapas izveides. Lai arī Patentu tehniskā bibliotēka ir Patentu valdes struktūrvienība jau vairākus gadus, līdz šim tika uzturētas divas atsevišķas mājaslapas – atsevišķi gan valdei, gan bibliotēkai. Jaunajā versijā bibliotēkas sadaļa tiks integrēta kopējā tīmekļa vietnē, tāpēc tagad kopīgi ar kolēģiem izstrādājam saturu bibliotēkas sadaļai un izvēlamies fotogrāfijas, kuras iekļaut attēlu galerijās. Cenšamies, jo vēlamies, lai jaunā tīmekļa vietne ar mūsdienīgiem tehniskiem risinājumiem turpmāk būtu noderīgs informācijas avots ne tikai par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību un Patentu valdes funkcijām, uzdevumiem, bet arī par informācijas resursiem un pakalpojumiem, kas pieejami Patentu tehniskajā bibliotēkā.

Raksts tapis projekta “Bibliotēkas diena dzīvē” ietvaros, kas norit laikā no 2013. gada 11. līdz 17. februārim.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru