pirmdiena, 2013. gada 4. februāris

Tālmācības iespējas par Kooperatīvo patentu klasifikāciju (CPC)


No š.g. janvāra Eiropas Patentu iestāde (EPO) dokumentu klasificēšanai izmanto Kooperatīvo patentu klasifikāciju (Cooperative Patent Classification - CPC), savukārt Eiropas patentu klasifikācija (ECLA) vairs netiek izmantota.

CPC ir vienota starptautiski savietojama klasifikācijas sistēma tehniskajiem dokumentiem, kas izveidota ciešā sadarbībā starp Eiropas Patentu iestādi un ASV Patentu un preču zīmju iestādi (USPTO), apvienojot abu iestāžu klasificēšanas darba labāko pieredzi un praksi. CPC paredzēts izmantot patentu piešķiršanas procesā gan EPO, gan USPTO iestādēs, tā arī  uzlabos informācijas meklēšanas iespējas datubāzēs, nodrošinot patentu sistēmas lielāku harmonizāciju starptautiskā mērogā.

Šī klasifikācijas sistēma izveidota uz Starptautiskās patentuklasifikācijas (IPC) un Eiropas patentu klasifikācijas (ECLA) pamata, šīs klasifikācijas sistēmas papildinot ar detalizētu shēmu biznesa metodēm (G06Q) un atsevišķām specifiskām nozarēm no ASV patentu klasifikācijas (USPC).

EPO uzturētajā datubāzē Espacenet bibliogrāfiskajā aprakstā līdz ar IPC indeksu tiek uzrādīts CPC indekss (vairs netiek lietots ECLA indekss). Espacenet datubāzē kā meklēšanas kritērijus attiecīgajos laukos iespējams izmantot gan IPC, tā arī CPC indeksus.

Kooperatīvā patentu klasifikācija (CPC) ir pieejama Espacenet mājaslapā.
Vairāk informācijas par CPC oficiālajā CPC mājaslapā.

Lai nodrošinātu pēc iespējas sekmīgāku kooperatīvās patentu klasifikācijas sistēmas izmantošanu, Eiropas Patentu iestāde piedāvā tālmācības iespējas:  


Mācību kurss norit angļu valodā.

Mērķauditorija: EPO dalībvalstu nacionālo patentu iestāžu darbinieki ar augstu sagatavotības līmeni. Dalībniekiem jābūt pieredzei klasificēšanas darbā un informācijas meklēšanā, izmantojot  ECLA, ka arī labām angļu valodas zināšanām.

Kursa apraksts
Tālmācības kurss sniedz detalizētas zināšanas par Kooperatīvās patentu klasifikācijas (CPC) shēmu un skaidro galvenās atšķirības starp CPC un agrāk izmantoto ECLA, īpašu uzmanību vēršot uz jaunievedumiem jaunajā klasifikācijas sistēmā (izmaiņas sintaksē, piezīmes, skaidrojumi, agrāk izmantoto ICO kodu iekļaušana u.c.). Kursa laikā paredzētas divas virtuālās klases nodarbības, lai nodrošinātu mācību vielas dziļāku apguvi. Virtuālās nodarbības tiks ierakstītas un būs pieejamas kursu dalībniekiem. Mājasdarbi paredzēti, lai kursu dalībnieki spētu jauno klasifikācijas sistēmu pielietot savā profesionālajā sfērā. Pēc kursu apguves dalībniekiem būs zināšanas par CPC un atšķirībām starp ECLA un ICO sistēmām, tie spēs izprast CPC klasifikācijas simbolu, aprakstu un piezīmju struktūru, kā arī spēs izmantot CPC sistēmā ietverto informāciju un rīkus.

Mācību kursam paredzētais laiks:
  • 2 stundas e-mācību moduļa apguvei;
  • apmēram 8 stundas papildus moduļu apguvei;
  • 1,5 stunda katrai nodarbībai virtuālajā klasē;
  • 4 stundas mājasdarbu veikšanai.
Mācību kurss pieejams tiešsaistē 7/24.
Nodarbības virtuālajā klasē (sākums plkst.12.00) paredzētas:
  • VC 1: 19.02.2013.
  • VC 2: 05.03.2013. (datumi var mainīties).
Reģistrēšanās mācību kursam līdz 12.02.2013
Vairāk par e-kursu CPC for classifiers >>

Mācību kurss norit angļu valodā.

Mērķauditorija: EPO dalībvalstu nacionālo patentu iestāžu darbinieki ar pamata zināšanām un prasmēm klasifikācijas darbā un informācijas meklēšanā, kā arī labām angļu valodas zināšanām.

Kursa apraksts
Tālmācības kurss sniedz padziļinātas zināšanas par Kooperatīvās patentu klasifikācijas (CPC) shēmu. Pēc veiksmīga kursa apguves dalībnieki spēs pielietot klasifikācijas sistēmu pareizai izgudrojumu klasificēšanai. Apmācība noritēs 4 posmos, kuru laikā dalībnieki patstāvīgi apgūs vairākus e-mācību moduļus. Mācību kursa laikā paredzētas 4 virtuālās klases nodarbības, kuru laikā tiks sniegts mācību moduļos aplūkoto jautājumu kopsavilkums, kā arī atbildes un dalībnieku jautājumiem. Kursu dalībniekiem būs jākārto 3 pārbaudījumi. Sertifikāti tiks izsniegti tiem dalībniekiem, kuri pārbaudījumos būs saņēmuši vismaz 70% pozitīvu novērtējumu.
 
1. posms. CPC klasifikācijas struktūra: dalībnieki iepazīstas ar IPC, uzmanību vēršot uz klasifikācijas sistēmas struktūru. Apguvis mācību moduli, dalībnieks spēj atlasīt meklēšanas mērķim atbilstošu noteiktu dokumentu kopu, kā arī spēj izprast klasifikācijas sistēmas nozīmi klasificēšanā, saprot piezīmju, atsauču un definīciju nozīmi un spēj tās izmantot.
 
2. posms. Klasificēšana ar CPC: uzmanība tiek vērsta uz dokumentu klasificēšanas aspektiem, apgūstot prasmes noteikt, kāda veida informācija dokumentā ir būtiska klasificēšanas darbā.
 
3. posms. Praktiskie jautājumi un rīki: dalībnieki iepazīstas ar CPC programmatūras rīkiem, to funkcijām, izmantošanu klasificēšanas darbā. CPC rīku izmantošana tiek apgūta ar piemēru un praktisku vingrinājumu palīdzību.
 
4. posms. CPC definīcijas: tiek sniegts ieskats CPC definīcijās un skaidrots, kāpēc tās ir nepieciešamas. Detalizēti tiek aplūkota CPC definīciju struktūra, dalībnieki apgūst definīciju izmantošanu klasificēšanā un informācijas meklēšanā, gūst skaidrību par to, kā noteikt tās CPC definīcijas, kuras ir piemērotas konkrētajai tehnikas jomai.
Pabeidzot mācību kursu dalībnieki izpratīs klasifikācijas sistēmas mērķus, nozīmi un struktūru, zinās, kā klasificēt izgudrojumus, tiem būs zināšanas par CPC sistēmas iekšējo struktūru un prasme izvēlēties atbilstošu klasifikācijas klasi, dalībniekiem būs zināšanas par paņēmieniem un informācijas avotiem, kā arī zināšanas un prasmes izmantot rīkus, kas var atvieglot klasificēšanas darbu.

Mācību kursam paredzētais laiks: 
  • 1,5 stundas katrai nodarbībai virtuālajā klasē; 
  • 2 stundas e-mācību moduļa apguvei; 
  • apmēram 30 stundas papildus moduļu apguvei; 
  • 1 stunda, lai sagatavotos katram pārbaudījumam.
Mācību kurss pieejams tiešsaistē 7/24.
Nodarbības virtuālajā klasē (sākums plkst.12.00) paredzētas:
  • VC (1): 07.05.2013 
  • VC (2): 27.05.2013
  • VC (3): 10.06.2013 
  • VC (4): 24.06.2013 (datumi var mainīties).

Reģistrēšanās mācību kursam līdz 22.04.2013.
Vairāk par e-kursu Patent classification based on CPC >>

E-kurss par Kooperatīvo patentu klasifikāciju, kas pastāvīgi pieejams tiešsaistē. Kursa saturā ir vispārēja informācija par klasifikāciju, pārskats par klasifikācijas struktūru un sniegts skaidrojums par iespējām informācijas meklēšanā.

Vairāk par e-kursu CPC general >>
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru