otrdiena, 2013. gada 23. aprīlis

26. aprīlis - Pasaules Intelektuālā īpašuma diena


Lai pievērstu sabiedrības uzmanību intelektuālā īpašuma aizsardzībai, kopš 2000. gada tiek atzīmēta Pasaules Intelektuālā īpašuma diena. Pasaules Intelektuālā īpašuma dienu tradicionāli atzīmē 26. aprīlī, jo 1970. gadā šajā datumā tika dibināta Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācija (World Intellectual Property Organization - WIPO). Šogad Pasaules Intelektuālā īpašuma dienu atzīmēs jau trīspadsmito reizi un tā ir veltīta radošumam nākamajās paaudzēs.

Radošums piemīt ikvienam no mums, neatkarīgi no tā, kas mēs esam, kur un kādos apstākļos mēs dzīvojam - tā ir iezīme, kas kopīga visai cilvēcei.

Cilvēces radošums un izgudrotspēja nodrošina dzīves kvalitātes uzlabošanos ikvienā  jomā: medicīniskajā aprūpē, transportā, komunikācijās, izklaides iespējās. Intelektuālā īpašuma mērķis ir veicināt tādu nosacījumu veidošanos, kuri palīdzētu radošumam un inovatīvajām spējām pasaulē uzplaukt vēl spēcīgāk.
 
Pēdējo 30 gadu laikā ir pamatīgi mainījušās cilvēces radošās izpausmes - cilvēki rada arvien jaunākos un aizraujošākos veidos. Mēs visi esam liecinieki lietotāju radītā satura straujajai attīstībai, kā arī kolektīvajai radīšanai, kurā piedalās liels cilvēku skaits, piemēram, pūļa pakalpojumiem un atvērtajām inovāciju platformām. Šī radošā sadarbība atklāj cilvēcei jaunas iespējas.
Lai arī paredzēt nākotni ir sarežģīti, ir zināms, kādu izmaiņu ātrumu ir attīstījušas pašreizējās paaudzes. Šo izmaiņu ātrums pieaug arvien straujāk un straujāk.

Pašlaik mūsu dzīvē ienāk daudzveidīgas tehnoloģijas, kurām ir potenciāls fundamentāli mainīt dzīvesveidu, piemēram, jaunākie sasniegumi dabaszinātņu nozarēs: informāciju tehnoloģijas, molekulārā bioloģija, reģeneratīvā medicīna, kā arī tādas tehnoloģijas, kā 3D druka apvienojoties veido ārkārtīgi spēcīgu potenciālu.

Intelektuālā īpašuma dienā Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas ģenerāldirektors Frānsiss Garijs vēlas mudināt cilvēkus padomāt par intelektuālā īpašuma lomu mainīgajā pasaulē. Viņš uzskata, ka intelektuālais īpašums rada unikālu stimulu investīcijām pētniecībā un attīstībā, inovatīvajā darbībā, kultūrā, kā arī ražošanā, veidojot mehānismu inovatīvās darbības un kultūras daiļrades rezultātu pārdošanai, pirkšanai un piekļuves kopīgošanai. Mūsdienu izaicinājums ir nodrošināt, lai piekļuves nosacījumi ir godīgi un līdzsvaroti, lai tiktu izplatīti radošās darbības rezultāti un lai tas sekmētu patiešām dinamiskas, radošas pasaules sabiedrības veidošanos, kurai lemts uzplaukt nākamajās paaudzēs.
Jaunie cilvēki spēj sapņot, un šīs spējas pārsniedz padzīvojušo cilvēku potenciālu. Jaunie cilvēki ir nākotne. Frānsisa Garija vēstījums nākamajām paaudzēm Pasaules Intelektuālā īpašuma dienā ir turpināt radīt, turpināt darboties inovatīvi. Un turpināt domāt par to, kā intelektuālais īpašums var pildīt savu lomu nākotnes radošuma un inovatīvās darbības sociālajā pārvaldībā.

Šogad Patentu valdē Pasaules Intelektuālā īpašuma dienas ietvaros norisināsies divi pasākumi:
  • 26. aprīlī plkst. 14:00 Patentu valdes zālē, Rīgā, K.Valdemāra ielā 33, 2. stāvā, notiks konkursa „Gada preču zīme” laureātu svinīgā apbalvošanas ceremonija.
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru