trešdiena, 2013. gada 3. aprīlis

APRĪĻA IZGUDROJUMS - SAKABE

1873. gada 29. aprīlī Elijs Hamiltons Dženijs (Eli Hamilton Janney) saņēma patentu savam izgudrojumam (patents Nr.US138405).

E.H.Dženijs izgudroja automātisku vilciena vagonu sakabi, kas aizstāja tolaik plaši izmantotos saites un tapas tipa savienotāju.

Elijs H.Dženijs dzimis 1831. gada 12. novembrī Loudounā, Virdžīnijas štatā. Pēc Amerikas pilsoņu kara, kura laikā viņš ieguva Konfederātu armijas majora pakāpi, E.H.Dženijs strādāja vilciena kravu uzskaitē Aleksandrijā, Virdžīnijas štatā.

Viņš daudzus savus pusdienu pārtraukumus pavadīja, no koka izgrebjot prototipus jauna veida vilcienu vagonu savienotājam. Vilciena vagonu sakabei, ko patentēja E.H.Dženijs, bija divžuburu jūgstienis un rotējoša apskava, kas, saskaroties ar citu apskavu, automātiski ar to saslēdzās.

E.H.Dženija vilciena vagonu sakabei bija vairākas priekšrocības salīdzinājumā ar saites un tapas tipa vagonu savienotāju, piemēram, dzelzceļa darbiniekiem, savienojot un atvienojot vagonus, vairs nevajadzēja doties starp vagoniem, lai atsvabinātu saiti un izņemtu tapu.

Lai gan tika patentētas tūkstošiem dažāda tipa vilciena vagonu sakabes, E.H.Dženija izgudrotā sakabe bija viens no labākajiem izgudrojumiem, kurš lēnām kļuva atpazīstams dzelzceļa transporta nozarē.

1888. gadā Vagonu Ražošanas Asociācijas vadītāju komiteja (Master Car Builders Association Executive Committee) saņēma patentētā izgudrojuma izmantošanas tiesības un pieņēma E.H.Dženija izveidoto sakabes konstrukciju par vienotu standartu. Šis automātiskā vilciena vagonu sakabes veids joprojām tiek izmantots arī mūsdienās.

Izmantotie informācijas avoti:
•    http://en.wikipedia.org/wiki/Eli_H._Janney
•    http://inventors.about.com/library/inventors/bljannycoupler.htm
•    http://en.wikipedia.org/wiki/Knuckle_coupler
•    Patents Nr.US138405 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru