piektdiena, 2009. gada 5. jūnijs

Izstāde " WIPO zelta medaļas Latvijas zinātniekiem (2009)"

Latvijas Republikas Patentu valdes departamenta „Patentu tehniskā bibliotēka” telpās apskatāma izstāde WIPO zelta medaļas Latvijas zinātniekiem (2009).

Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā no 1. līdz 4. maijam norisinājās "Korejas Starptautiskais sieviešu inovatoru konkurss 2009", bet no 5. līdz 9. maijam Starptautiskais zinātnieču kongress, kurā piedalījās vairāk nekā 500 delegāšu no visas pasaules.

Rīgas Tehniskās universitātes pētnieces Dr.sc.ing. Ingas Ļašenko izgudrojumi Korejā izpelnījās divas nozīmīgas godalgas – Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (Worls Intellectual Property Organization – WIPO) Zelta medaļu par inovāciju un Zelta medaļu par zinātniskumu.

Ingas Ļašenko prezentētie kompresijas izstrādājumi ar sudraba pavedienu un kompozītie dzintara pavedieni konkursā guva lielu atzinību. Paveiktais ir apliecinājums pētnieces ieguldījumam inovāciju attīstībā un realizācijā.

WIPO balvas „Izcils izgudrotājs” 2009.gadā ir saņēmuši Latvijas izgudrotāji un zinātnieki Dr. Jānis Polis un Dr.habil. Nikolajs Vederņikovs.

Plašākai sabiedrībai vispazīstamākais Jāņa Poļa izgudrojums ir remantadīns – antivirāls preparāts, kas īpaši efektīvi darbojas pret A tipa gripas vīrusu. Dr. Jānis Polis ir izstrādājis oriģinālu un vienkāršu šī preparāta iegūšanas paņēmienu, kā arī veicis lielu darbu remantadīna farmakoloģisko īpašību izpētē.

Dr. habil. Nikolajs Vederņikovs apbalvojumu saņēma par izgudrojumiem koksnes ķīmijas jomā. Viņa vadībā ir izstrādāta jauna tehnoloģija furfurola ražošanai no lapkoku koksnes un no zemkopībā iegūto produktu atliekām – augu valsts atjaunojamām izejvielām.

Izstāde būs skatāma Patentu tehniskās bibliotēkas telpās Rīgā, Šķūņu ielā 17 (2.st.) no 2009.gada 8.jūnija līdz 31.jūlijam darbdienās no plkst. 1000 – 1800.

Informāciju sagatavoja
Indra Butkāne
LR Patentu valdes departamenta
"Patentu tehniskā bibliotēka"
Patentu informācijas nodaļas vecākā speciāliste
Tālrunis: 67226628

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru